Βαθαίνει η ρήξη για το μεταναστευτικό σε Γερμανία και Ευρώπη

Αν και η ενδοκυβερνητική ρήξη στην Γερμανία για το μεταναστευτικό πήρε αναβολή δύο εβδομάδων η κρίση ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους, ομόσταυλούς τους στην Χριστιανική Ένωση, Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές βαθαίνει συνεχώς και τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ έστειλε τελεσίγραφο στην Καγκελάριο για ευρωπαϊκή λύση μέχρι τέλος του μήνα, ενώ παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Μέρκελ, έπειτα από δραματικές ενδοκυβερνητικές και όχι μόνο διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου, θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι χώρες των οποίων εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. αν αυτές οι επαφές αποβούν άκαρπες, τότε η Μέρκελ θα πρέπει να επαναξιολογήσει την κατάσταση πριν προχωρήσει στην λήψη εθνικών μέτρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε «στενό μαρκάρισμα» από τον Ζεεχόφερ, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας της διαμήνυσε πως αν δεν βρεθεί «ευρωπαϊκή λύση» θα προχωρήσει από τις αρχές Ιουλίου σε μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που εμπίπτουν στις προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η Μέρκελ του απάντησε βέβαια ότι σε αυτό το θέμα «δεν υπάρχει αυτοματισμός», προειδοποιώντας τον, ότι ακόμη και αν δεν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής, αυτό δεν σημαίνει αυτόματη λήψη εθνικών μέτρων από το Βερολίνο. Ο Ζεεχόφερ ωστόσο έχει απειλήσει ότι θα δώσει εντολή ακόμη και χωρίς την έγκρισή της.
Η καγκελάριος πάντως επιμένει ότι το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων που είναι καταγεγραμμένοι σε άλλες χώρες «αποτελεί αρμοδιότητα για την χάραξη της γενικής πολιτικής» και επομένως είναι αρμοδιότητα της Καγκελαρίας, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει τα περιθώρια δράσης του υπουργού της. Παραλλήλως επαναλαμβάνει την γνωστή θέση της για κοινή και όχι «μονομερή» απόφαση «χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων». Ο Ζεεχόφερ ωστόσο δηλώνει «απολύτως αποφασισμένος να υλοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις, εάν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα», αναφέροντας πάντως ότι «προφανώς» θα συζητήσει με την Άγγελα Μέρκελ και μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Κατά τα άλλα ο Ζεεχόφερ επισημαίνει ότι «είναι σκάνδαλο να μπαίνουν στη χώρα άτομα στα οποία έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση» και η Μέρκελ ότι έχουν «από κοινού αποφασίσει τους κανονισμούς για την μετανάστευση» και ότι τους «ενώνουν τα 62 από τα 63 σημεία του Σχεδίου για το Άσυλο».

Παρέμβαση Τραμπ

Στην πολιτική κρίση στη Γερμανία παρενέβη και ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί στρέφονται εναντίον της Μέρκελ, εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος.
«Ο γερμανικός λαός στρέφεται εναντίον των ηγετών του ενώ η μετανάστευση κλονίζει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι αφήνονται να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που τόσο έντονα και βίαια αλλάζουν την κουλτούρα τους!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Δεν παρέλειψε βέβαια να προσθέσει ότι δεν θέλει να συμβεί και στις ΗΠΑ αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την δική του «μηδενική ανοχή» στην μετανάστευση, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις, ειδικότερα για το γεγονός ότι μικρά παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους που δεν έχουν χαρτιά.
Η μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ βρέθηκε στο στόχαστρο των Γερμανών ήδη από την προεκλογική περίοδο και θεωρείται ότι αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους, μαζί με την λιτότητα, λόγους για την άνοδο των ακροδεξιών ναζιστών στην Γερμανία. Μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, σχολιάζοντας την άνοδο των ακροδεξιών και την μείωση του ποσοστού τους, είχαν τονίσει ότι δεν θα επιτρέψουν να καλυφθούν από άλλους.
Η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, από την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της, η οποία απειλεί ευθέως και το πολιτικό μέλλον της Καγκελαρίου.

Ο «άξονας των προθύμων» της Βιέννης

Έντονη κινητικότητα για το μεταναστευτικό παρατηρείται όμως και στην Αυστρία, μόλις λίγες ημέρες πριν η χώρα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιουλίου. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού, «παράνομη μετανάστευση» κατά τον ίδιο, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς. Στην κυβέρνησή του άλλωστε μετέχει και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι θέσεις του οποίου για το μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα σκληρές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές στην αυστρική πρωτεύουσα, ένας από τους πρώτους στόχους που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της Βιέννης σε επίπεδο ΕΕ θα είναι η αλλαγή της εντολής για την Frontex. Μάλιστα, στα σχέδια του Καγκελαρίου είναι η εντολή αυτή να διευρυνθεί σε μία ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, έτσι ώστε να καλύπτεται και το μότο της αυστριακής προεδρίας για «Μία Ευρώπη που προστατεύει».
Οι ίδιοι παρατηρητές εμφανίζουν τον Αυστριακό Καγκελάριο ως τον αρχιτέκτονα μιας συμμαχίας επιλεγμένων χωρών – μελών της ΕΕ, την οποία ο ίδιος αποκαλεί «Άξονα των προθύμων». Στην συμμαχία αυτή, πέρα από την Αυστρία, την Γερμανία και την Ιταλία, χώρες τις οποίες κατονόμασε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, θα περιληφθούν προφανώς και οι τέσσερις χώρες της «Ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), οι οποίες έχουν εναντιωθεί ανοιχτά σε μία ενιαία ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.

Η αυστριακή κινητικότητα

Στο πλαίσιο της προώθησης αυτού του σχεδίου, την Τετάρτη μεταβαίνουν στην Ρώμη ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, και ο προερχόμενος από τους Ελεύθερους υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ. Οι αυστριακοί αξιωματούχοι θα έχουν διαβουλεύσεις με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι.
Την ίδια ώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα πάει την Πέμπτη στην Σύνοδο της Ομάδας του Βίσεγκραντ στην Βουδαπέστη, όπου θα έχει συναντήσεις και επαφές με τους πρωθυπουργούς Ορμπάν της Ουγγαρίας, Μπάμπις της Τσεχίας, Πελεγκρίνι της Σλοβακίας και Μοραβιέτσκι της Πολωνίας. Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος θα υποδεχθεί στη Βιέννη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στηρίζει την μεταναστευτική πολιτική του Κουρτς. Έχει δηλώσει άλλωστε ότι με τον Αυστριακό Καγκελάριο έχουν «ίδιες προτεραιότητες: την εσωτερική ασφάλεια, τη μετανάστευση και τον μελλοντικό κοινοτικό προϋπολογισμό».
Αν και δεν έχει ακόμη κλειστεί, πιθανή θεωρείται μία συνάντηση του Κούρτς και με την Άγγελα Μέρκελ, την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα στο Βερολίνο. Στην συνάντηση αυτή πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε. Δεν έχει αποκλειστεί βέβαια, οι συναντήσεις αυτές να γίνουν στο πλαίσιο της «μίνι Συνόδου Κορυφής» για το μεταναστευτικό που προωθεί η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Σύνοδος αυτή εικάζεται ότι μπορεί να γίνει το Σαββατοκύριακο, στην Βιέννη, το Βερολίνο ή την Ρώμη, και σε αυτήν φέρονται να συμμετέχουν, εκτός από την Αυστρία, την Γερμανία και την Ιταλία, η Ελλάδα, οι χώρες του Βίσεγκραντ και η Ισπανία.
====================
blogger: και ενώ οι χρήσιμοι ηλίθιοι νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν δίνοντας το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η Μέρκελ θέλει κι' άλλα!

Σχόλια