Πολλοί ανεξήγητοι θάνατοι αστέγων στη Βρετανία

Και όμως από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου έχασαν τη ζωή τους 81 άστεγοι στη Βρετανία (κυρίως στην Αγγλία και στην Ουαλία). Έτσι αναφέρουν στη συνδυασμένη έρευνά τους το Channel 4 News και το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (The Bureau of Investigative Journalism). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια τόσων θανάτων ενώ δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες από τις τοπικές αρχές στην Αγγλία και την Ουαλία για τα αίτια. Ωστόσο το Channel 4 εκτιμά ότι οι αριθμοί είναι σημαντικοί.

Πάντως όπως καταγράφει και η Στέλλα Θεοδώρου στο The Toc ο αριθμός των αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 43% την τελευταία διετία. Η οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των δημοτικών αρχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη Βρετανία και έχει αντιστρέψει την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα περασμένα δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών, περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την διετία 2006-2007. Από τους 6.000, το 62% είναι «καινούργιοι».

«Ενώ υπάρχει ένα φιλανθρωπικό δίκτυο που καταγράφει πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους που κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει συγκεντρωτική καταγραφή τους πότε και πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν άστεγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, ο αριθμός μας είναι πιθανό να είναι είναι υποτιμημένος συγκριτικά με την πραγματικότητα» αναφέρει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.
Shares
 ===============
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών
(υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη )

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του τραγικού αδιεξόδου στην οποία περιέρχονται  συμπολίτες μας που αυτοκτονούν εξαιτίας της απόλυτης  φτώχειας, της παρατεταμένης  ανεργίας και των συνεπακόλουθων ψυχολογικών προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική των μνημονίων. Τις τελευταίες ημέρες μέσα σε λίγα 24ωρα τέσσερεις  συνάνθρωποί μας έβαλαν τέλος στη ζωή τους, δύο άντρες στην Σπάρτη, ένας στο Ντράφι και ένας στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογο τραγικό περιστατικό με τρεις αυτοκτονίες σε λίγες ημέρες, σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου, με την αυτοκτονία μίας γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών, στο Αργος και δύο αυτοκτονίες μίας 46χρονης και ενός 33χρονου  στο νομό Ροδόπης καθώς και στα τέλη Μαρτίου με τρεις αυτοκτονίες, μιας 20χρονης φοιτήτριας Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, μια 22χρονης στο Βόλο αλλά κι ενός 18χρονου στην Αγιά Λάρισας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που για μεγάλο διάστημα αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά και στεγαστικά προβλήματα Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το 2008 – 2013 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 43,3% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2014 οι αυτοκτονίες ανήλθαν στις 514, ενώ το 2015 σημείωσε την θλιβερή πρωτιά με 613 αυτοκτονίες. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες αναφέρουν ότι για κάθε έναν αυτόχειρα τουλάχιστον 5 άτομα πενθούν, διαλύοντας πολλές φορές τη ζωή τους, βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας. Ο αριθμός των αυτοχείρων στην Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά διατίθενται από την ΕΛΣΤΑΤ (έως και το έτος 2014). Στην Αττική η αύξηση της αυτοκτονικότητας άγγιξε το 46,6%. Κατόπιν των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί,  ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός:
– Για ποιο λόγο δεν έχετε λάβει τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων συμπεριφορών, προκειμένου να αποτρέψετε τα σοκαριστικά αυτά ποσοστά αυτοκτονιών;
– Προτίθεσθε να μεριμνήσετε άμεσα για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αποτροπή τους και με ποια μέσα;
Αιτούμαι να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα επίσημα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με τις τετελεσμένες και μη (απόπειρες) αυτοκτονίες πανελλαδικά, κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/2015 μέχρι σήμερα.
Ο ΕΡΩΤΩΝ & ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

===================


Μας ληστεύουν και χρόνια

Ο Μανώλης Δρεττάκης έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), και ξέρει να διαβάζει τις στατιστικές. Από την αρθρογραφία του στην Εφημερίδα των Συντακτών, μαθαίνεις -πέρα από τις παραπλανητικές ασάφειες που ξεφουρνίζουν οι πολιτικοί, τι γίνεται στο κοινωνικό σώμα, ιδίως τα χρόνια του ασφυκτικού μνημονιακού στραγγαλισμού. Γιατί περί πολυπλόκαμου στραγγαλισμού πρόκειται, όσο κι αν οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας πασπαλίζουν τις πληγές με ψευδόσκονη.

Γράφει, λοιπόν, ο καθηγητής «Μεγαλύτερη η αύξηση των θανάτων τα μνημονιακά χρόνια». Δηλαδή, οι κυβερνήσεις δεν αύξησαν μόνο τη φτώχεια, αλλά συντόμευσαν και τη διάρκεια της ζωής μας. Το σκεφτήκαμε, αλλά ελπίζαμε ότι θα φανεί αργότερα. Όχι πώς κι αυτό είναι παρήγορο αφού οι «επόμενοι» θα είναι τα παιδιά μας, αλλά είναι πολύ «κρύο» να συνειδητοποιείς ότι η μείωση της ζωής έχει κιόλας ξεκινήσει από μας, την πρώτη γενιά των μνημονιακών θυμάτων. Όπως συνέβη με τα θύματα από τη διαρροή αερίων στο Μποπάλ της Ινδίας, που πέρα από τα παιδιά που γεννιούνται παραμορφωμένα, δεκάδες χιλιάδες πρώτης γενιάς πολίτες τυφλώθηκαν, έπαθαν καρκίνο ή πέθαναν από επιπλοκές στα όργανά τους. Όπως συνέβη με το Τσερνόμπιλ, που όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς βίωσαν και βιώνουν τις συνέπειες της διαρροής ραδιενέργειας.

Όσο κι αν μας αναστατώνει, οι συνέπειες από τη σχεδιασμένη πτώχευση και τη μαζική λεηλασία, μπορεί να είναι χειρότερες. Είναι μαζικές εκτελέσεις που καταγράφονται ως «ατυχήματα» όταν πρόκειται για την Union Carbide ή ως «μέτρα σωτηρίας και ανασυγκρότησης» και άλλα τέτοια εύηχα όταν πρόκειται για εκ προμελέτης πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των μητροπολιτικών κυβερνήσεων, που υλοποιούνται από πουλημένους δεξιούς και ξεφτιλισμένους αριστερούς.
  • Σημειωτέον ότι η αύξηση των θανάτων εξ αιτίας των εφαρμοσμένων μνημονιακών μέτρων, αφορά το γενικό πληθυσμό. Σε απλά ελληνικά, η κοινωνία στο σύνολό της χάνει χρόνια από τη ζωή της, τόσα πολλά που καταγράφονται στατιστικά.
«Ανάμεσα στις κύριες αιτίες στις οποίες οφείλεται η μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων από τις τρεις ομάδες νόσων τη μνημονιακή πενταετία είναι: το στρες, η μη έγκαιρη πρόληψη, η οικονομική αδυναμία κάλυψης των δαπανών για τα αναγκαία φάρμακα, τα προβλήματα διατροφής, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων κ.ά. Και οι αιτίες αυτές έχουν στενή σχέση με τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη τη μνημονιακή πενταετία.»
Πιο σαφής δεν μπορεί να είναι ο αναλυτής των στοιχείων.
  • Θα αντιδράσει η κοινωνία σ’ αυτό ή πια δεν νοιάζεται κανείς όχι μόνο για τη δική του, αλλά και για τη ζωή των παιδιών του;

Σχόλια