Ραχόι - Σημίτης: Δυο πρώην πρωθυπουργοί, δυο διαμετρικά αντίθετες περιπτώσεις.

Γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας ότι 29 στελέχη του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας (αδερφού κόμματος της ΝΔ) καταδικάστηκαν από την Audiencia Nacional (το ειδικό δικαστήριο της Ισπανίας που ασχολείται μόνο με μεγάλες υποθέσεις) συνολικά με 351 χρόνια φυλάκισης.
Υπό το βάρος του τεράστιου σκανδάλου χρηματισμό στελεχών του Λαϊκού Κόμματος η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. κατέρρευσε και πρωθυπουργός της Ισπανίας αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ. μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα του κατά του Συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία ο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής, να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos, συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ασχετα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν στην Ισπανία, αυθόρμητα δημιουργείται ένας συνειρμός. Σ' αυτή την χώρα όταν αποκαλύφθηκε ότι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος "λαδωνόταν", δικάστηκαν, φυλακίστηκαν και ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε δεινή θέση. 


Στην χώρα μας ο πρώην πρωθυπουργό Κώστας Σημίτης έχει καταγγελθεί δημοσίως ότι ήταν τροχονόμος στην λεωφόρο της μίζας (είχε παρουσιαστεί σε τηλεοπτική εκπομπή ο υποστράτηγος Κ. Φράγκος ο οποίος έβαλε στο κάδρο και τον Κώστα Σημίτη. «Θεωρώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πάρτι της μίζας που γινόταν, με τους πολιτικούς εξοπλισμούς).

Στην πορεία υπήρξαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ότι θα κινηθεί δικαστική διαδικασία σε βάρος του Σημίτης σχετικά με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Κάντα, σε συνέχεια άλλων για χρηματιστήριο, Ολυμπιακούς, Τσουκάτο, Μαντέλη, Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου …

Ολα αυτά όμως αποδείχτηκαν σαπουνόφουσκες. Για μας αυτό ήταν αναμενόμενο. Γράφαμε σε ανάρτησή μας "προφανώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη", θεωρώντας δεδομένο ότι αυτή την υπόθεση θα την φάει το σκοτάδι.

Συμπερασματικά. Στην Ισπανία οι μιζαδόροι πολιτικοί λογοδότησαν και τιμωρήθηκαν, εδώ είτε ξελάσπωσαν εντελώς είτε "χαϊδεύτηκαν" από την αστική δικαιοσύνη όπως ο Μαντέλης.
Ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός απαξιώθηκε, εδώ ο Σιμήτης παρουσιάζεται τιμητής της δημόσιας ζωής μας και για ορισμένους -βλέπε δημοσιοκάφρους του Σκάι- ο καλύτερος πρωθυπουργός που πέρασε από την χώρα μετά την μεταπολίτευση.


Σχόλια