Η Ιταλία καταρρέει - Τελευταία ελπίδα Λέγκα του Βορρά και Κίνημα 5 Αστέρων - Πώς οι νέοι αλλάζουν το εκλογικό τοπίο

Η Ιταλία καταρρέει - Τελευταία ελπίδα Λέγκα του Βορά και Κίνημα 5 Αστέρων  - Πώς οι νέοι αλλάζουν το εκλογικό τοπίο
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Trump βασίζει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του στις γηραιότερες ηλικίες, περισσότεροι από τους μισούς (53%) Ιταλοί κάτω των 35 ετών ψήφισαν ένα από τα δύο αντι-συστημικά κόμματα που θριάμβευσαν στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 στην Ιταλία.
Η ενθουσιώδης υποστήριξή τους εξηγεί την εξέγερση του θυμού έναντι στον τεχνοκράτη Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές και προσπάθησε να βάλει πολλά εμπόδια προκειμένου να αποτρέψει τη Λέγκα του Βορά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι νεαροί Ιταλοί έχουν απογοητευτεί από την κεντροαριστερά, η οποία έχει επιμείνει σε ένα status quo που ευνοεί σκόπιμα τους ηλικιωμένους εργαζόμενους, ακόμη και όταν οι ομολόγοί τους στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο αριστερά.
Το 40% των Ισπανών κάτω των 35 ετών σύμφωνα με δημοσίευμα την Wall Street Journal είναι υπέρ των Podemos, ενώ το 41% των ανθρώπων ηλικίας 18 έως 24 ετών ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 στην Ελλάδα.

Italy

Giada Gramanzini, πτυχιούχος ιταλικού πανεπιστημίου 29 ετών, που αγωνίζεται για να βρει μόνιμη εργασία

Οι νεαροί Ιταλοί, όπως και οι νέοι σε πολλά από τα δυτικά ανεπτυγμένα κράτη που είναι μέλη της ΕΕ, είναι πεπεισμένοι ότι οι ζωές τους ια είναι γεμάτες οικονομικές αναταράξεις και ότι λίγοι από τη γενιά τους θα καταφέρουν να επιτύχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο που απολάμβαναν οι γονείς τους.
Το ποσοστό γάμων στην Ιταλία μειώθηκε κατά 20% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Istat.
Το 2016, ο τελευταίος χρόνος για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι Ιταλοί άνδρες παντρεύτηκαν κατά μέσο όρο σε ηλικία 35 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 32 ετών.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό γεννήσεων σε μια χώρα που θεωρείται λίκνο του σοσιαλιστικού καθολικισμού μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό.

Chart

Από τα πολλά στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την οικονομική δυσπραγία, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Το 30% περίπου των Ιταλών ηλικίας 20 έως 34 ετών δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν ούτε εγγράφονται σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με την Eurostat.
Αυτό έρχεται μετά το ποσοστό απασχόλησης των Ιταλών ηλικίας κάτω των 40 ετών το οποίο μειωνόταν κάθε χρόνο μεταξύ της περιόδου 2007 και 2014, πριν από τη σταθεροποίησή του για τρία χρόνια.
Αυτό είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην οποία η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 29% - η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ και το 21% στην Ισπανία.
«Η Ιταλία καταρρέει και όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα στη χώρα αυτή για τουλάχιστον 30 χρόνια», δήλωσε ο Carlo Gaetani, ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός στην Απουλία.
Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν 20 ετών, ψήφισε υπέρ ενός κεντροαριστερού κόμματος που έλπιζε ότι θα πιέσει για οικονομική ανάπτυξη στη νότια Ιταλία.
Όταν η Ιταλία εισήλθε σε μια ανατριχιαστική ύφεση, αισθάνθηκε προδομένος από τα παραδοσιακά ιταλικά αριστερά κόμματα.
Έχει δει τους φίλους να αγωνίζονται για να βρουν δουλειά και είπε ότι οι δικές του επιχειρηματικές ευκαιρίες περιορίζονται στον στάσιμο ιδιωτικό τομέα, επειδή οι προμήθειες του δημόσιου τομέα δίνονται συνήθως σε άτομα με διασυνδέσεις που αυτός δεν έχει.
Ο κ. Gaetani, τώρα 33 ετών, ψήφισε το Κίνμα Πέντε Αστέρων στις εκλογές του 2013, μια επιλογή που επανέλαβε τον Μάρτιο του 2018 με περισσότερη πεποίθηση.
  • «Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι η τελευταία μας ελπίδα.
  • Αν αποτύχουν, νομίζω ότι θα σταματήσω να ψηφίζω», είπε.
Ευτυχώς, η γηραιότερη γενιά είναι άρτια εξοπλισμένη για να προσφέρει μια μικρή οικονομική υποστήριξη, χάρη στις γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές παροχές που έχουν δοθεί στους παλιότερους εργαζόμενους.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μετριάσει την οργή των νέων Ιταλών, καθώς ο αριθμός των Ιταλών ηλικίας κάτω των 34 ετών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας (εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν την αγορά ακόμη και βασικών αγαθών και υπηρεσιών) έχει υπερδιπλασιαστεί μετά την κρίση.
Η οργή στη νότια Ευρώπη αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου ότι η νεότερη γενιά θα αγωνιστεί προκειμένου να ξεπεράσει το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.
Οι μισοί Ιταλοί που απάντησαν το 2017 σε μια έρευνα στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας Monster.com δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν λιγότερα από τη σταδιοδρομία τους από ότι οι γονείς τους.
Οι νεαροί Ιταλοί, οι οποίοι έφεραν το κύριο βάρος της παρατεταμένης τριπλής ύφεσης της χώρας, εξακολουθούν να φέρουν τις ουλές που θα επηρεάσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, την ιδιοκτησία και τις γεννήσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
Αν και μοιράζονται πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, τα προβλήματα στην Ιταλία είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από ότι στις ΗΠΑ.
  • Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα για τους νέους είναι το σύστημα εργασίας όπου οι άνθρωποι με συμβάσεις αορίστου χρόνου απολαμβάνουν ασφάλεια της εργασίας και πρόσβαση σε παροχές.(blogger: Ανάπτυξη με… δουλοπάροικους)
Εν τω μεταξύ, οι νεότεροι υπάλληλοι υπογράφουν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις που γενικά διαρκούν από ένα μήνα έως ένα έτος και έχουν ελάχιστα οφέλη και καθιστούν αδύνατο το σχεδιασμό για το μέλλον τους.

Short

Η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε αυτές τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας τη δεκαετία του 1990 για να βοηθήσει τους νέους να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό.
Η Ιταλία ενέκρινε πρόσφατα μια αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας της, χρησιμοποιώντας φορολογικές ελαφρύνσεις για να ωθήσει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν συμβάσεις αορίστου χρόνου - οι οποίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αποφύγουν τη μεγάλη ταλαιπωρία και το μεγάλο κόστος της απόλυσης των εργαζομένων.
Αλλά αυτές οι πολιτικές γενικά δεν έχουν λειτουργήσει και τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα του Βορά κεφαλαιοποίησαν στις εκλογές την οργή που υπάρχει στους εργαζομένους από τις υπάρχουσες εργασιακές πολιτικές, υποσχόμενα και τα δύο κόμματα την αναίρεση των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει επίσης υποστηρίξει τη θεσμοθέτηση ενός μηναίου επιδόματος 780 ευρώ στους φτωχούς και τους άνεργους.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων με αυτά τα επιχειρήματα κατάφερε να προσελκύσει εκατομμύρια νεαρούς ψηφοφόρους.
Ο ηγέτης του Κίνηματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ήταν 26 ετών φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ζούσε με τους γονείς του όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2013.
Σήμερα είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Η Λέγκα του Βορά προσέλκυσε σημαντικό μέρος νεαρών ψηφοφόρων, υιοθετώντας πολλές από τις ίδιες πολιτικές για την εργασία που πρότεινε και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως η ακύρωση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα ζητούσε τις απελάσεις αφρικανών μεταναστών που κατακλύζουν τα σύνορα της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα των νεαρών ψηφοφόρων όσον αφορά τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε όλη την Αφρική», δήλωσε ο Gianluca Taburchi, 23χρονος υπάλληλος σούπερ μάρκετ από την Περούτζια που ψήφισε υπέρ της Λέγκας του Βορά.
«Έχουμε ήδη τα δικά μας προβλήματα.
Έχουμε πολλή ανεργία και αβέβαιες θέσεις εργασίας».
Ο Matteo Salvini, πρόεδορς της Λέγκα του Βορά που έγινε αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση, υποσχέθηκε να επιστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει λόγο από την πλευρά του για τη μάστιγα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά σταμάτησε να ζητά μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Τώρα που βρήκαν τον δρόμο προς την εξουσία, το μέλλον αυτών των ευρωσκεπτικών κομμάτων θα εξαρτηθεί από το αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
Η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η μετανάστευση είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Πολλοί νεαροί Ιταλοί είναι πολύ δύσπιστοι απέναντι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ευρώ, την ίδια ώρα που οι γηραιότεροι Ιταλοί εξακολουθούν να εκτιμούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμα, ως αναπόσπαστα στοιχεία για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας και της διαρκούς ειρήνης στην ήπειρο.
  • Το αμφισβητούμενο φλερτ της Λέγκας του Βορά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατά του ευρώ (ο πρόεδρος της Λέγκα του Βορά Matteo Salvini φέρεται να φωτογραφήθηκε φορώντας ένα μπλουζάκι με τίτλο «Basta euro» - ή «αρκετά με το ευρώ») ήταν πολύ δημοφιλές στο εκλογικό τους ακροατήριο τους νεαρούς Ιταλούς.
Το ερώτημα τώρα είναι Λέγκα του Βορά και Κίνημα Πέντε Αστέρων θα δώσουν τη δυνατότητα τους ψηφοφόρους μέσω ενός δημοψηφίσματος να αποφασίουν για ένα πιθανό «Italexit» όπως αναφέρουν αναλυτές της Wall Street ή μήπως θα σταματήσουν να απειλούν με μια αποχώρηση από την ΕΕ την ώρα που ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός νεαρών Ιταλών την βλέπουν ως την αιτία για την οικονομική τους ταλαιπωρία;

www.bankingnews.gr 

Σχόλια