Ιταλία: Η επόμενη μεγάλη κρίση στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί η Ελλάδα να ήταν το βασικό θέμα των επίσημων συζητήσεων στο χθεσινό Eurogroup, όμως στο μυαλό όλων – και στα πηγαδάκια στο περιθώριο της συνεδρίασης – ήταν η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση που θυμίζει… Ελλάδα του 2015.


Τα πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις στον διεθνή Τύπου αποδεικνύουν το γιατί. Η Ευρώπη τρομάζει γιατί την ώρα που όλοι πίστευαν ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν θα φέρει έναν άλλο αέρα για την ταχύτερη ενοποίηση, το πιθανότερο σενάριο θέλει την Ιταλία να ζητάει να επανεξεταστούν πολλά από τα γρανάζια που συνθέτουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ, όμως όταν έχεις απέναντί σου τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι έκαναν προεκλογική σημαία την κόντρα με την Ευρώπη, οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι από τα πιστεύω.

Η Ευρώπη δεν περίμενε τον Τζουζέπε Κόντε και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τους υπουργικούς θώκους της νέας ιταλικής κυβέρνησης για να τρομάξει. Γι’ αυτό φρόντισαν η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με την αρχική τους συμφωνία, βάσει της οποίας η Ιταλία θα ζητούσε «κούρεμα» 250 δις. ευρώ από την ΕΚΤ και την δημιουργία ενός μηχανισμού εξόδου από το ευρώ.

Οι Ιταλοί σήμερα γνωρίζουν ότι για να βγουν από το ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν περί τα 360 δισ. ευρώ, όσες είναι οι υποχρεώσεις τους προς το ευρωσύστημα. Είναι κάτι για το οποίο ο Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει από τις αρχές του 2017, όταν είδε ότι ο ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση που θα επιζητούσε την έξοδο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Capital Economics σε χθεσινή της έκθεση, οι πολιτικές των δύο κομμάτων που θα αποτελέσουν τη νέα ιταλική κυβέρνηση δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες. Θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα ακόμη και να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ωστόσο στη συνέχεια θα δημιουργούσαν σοβαρά και ίσως άλυτα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Confindustria, του ιταλικού «ΣΕΒ», προειδοποίησε πως οποιαδήποτε απόφαση χαλάρωσης των δεσμών με την Ευρώπη θα έπληττε την περηφάνια της ιταλικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στη βιομηχανία, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει την Ιταλία εκτός του κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομικών.

Όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι, όσο και αν έχουν αρχίσει ήδη την δική τους «kolotoumba», όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις οι οποίες σύντομα θα αναδυθούν.

Οι αγορές δείχνουν ότι διαφωνούν ακόμη και με το αναθεωρημένο «συμβόλαιο» των δύο κομμάτων. Και αυτό γιατί οι προγραμματικές τους δηλώσεις είναι «ακριβές». Εκτιμάται πως αν υλοποιηθούν στο ακέραιο, θα εκτινάξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο 8% του ΑΕΠ. Ένα από τα βασικά συστατικά του συμβολαίου είναι το «εισόδημα του πολίτη» το οποίο κοστίζει 17 δισ. ευρώ το χρόνο, ή 1% του ΑΕΠ. Η πιο δαπανηρή πρόταση είναι αυτή των περικοπών στους φόρους, η οποία κοστίζει 3% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές προτάσεις που θα αποδυναμώσουν τον τραπεζικό κλάδο, όπως η αναθεώρηση των κανόνων της Βασιλείας σε ότι αφορά τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι αναλυτές στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων θα κάνουν τουλάχιστον ένα βήμα πίσω και δεν θα εφαρμόσουν όλες τις προτάσεις τους. Αν όμως εφαρμόσουν πλήρως το «συμβόλαιο» τότε η αντίσταση της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή εποπτεία θα αποτελέσει τη σπίθα για μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο αντίκτυπος για την Ιταλία, την Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρώπης θα είναι τεράστιος και ο πανικός θα κυριεύσει πρωτίστως την αγορά ομολόγων, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε πολύ εύκολα ο κόσμος στην Ιταλία να στραφεί ακόμη περισσότερο κατά του ευρώ, δίνοντας πάτημα στη νέα κυβέρνηση να επαναφέρει τα περί μηχανισμού εξόδου. Προσδεθείτε…
ΠΗΓΗ

Σχόλια