Ιταλία: Σχέδιο παράλληλου νομίσματος καταγγέλλει ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ

Σε καταρχήν συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας κατέληξαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων -σε βαθμό που ορισμένοι κάνουν λόγο για βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ ή ακόμη και για μυστικό σχέδιο εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος!
Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει εκτίναξη των δημοσίων δαπανών, κάτι που είναι πολύ πιθανό πως θα θέσει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ιδιαιτέρως καυστικός υπήρξε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος στις δηλώσεις του κατήγγειλλε τα δύο κόμματα ότι η συμφωνία τους ουσιαστικά ισοδυναμεί με «ένα σχέδιο για την εισαγωγή και κυκλοφορία ενός συγκαλυμμένου παράλληλου νομίσματος» στην Ιταλία. Στο επίκεντρο της κριτικής του Παντοάν βρέθηκε η πρόταση για δημιουργία IOU, δηλαδή βραχυπρόθεσμων ομολόγων που θα αντιπροσωπεύουν το χρέος του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συναλλαγές.
Πάντως, ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, με ανακοίνωσή του κάλεσε τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν ηλεκτρονικά -έως τις 8 το βράδυ- αν αποδέχονται ή όχι την προγραμματική συμφωνία. «Αν αποφασίσετε ότι αυτό είναι το σωστό, παρά τα όσα αντίθετα λένε ο ιταλικός και ο διεθνής τύπος, κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, και παρά τα σπρέντ τότε θα υπογράψω τη συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσει στην Ιταλία η κυβέρνηση της αλλαγής», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εφόσον λάβουν το «ναι» από τα μέλη τους μέσα στο προσεχές τριήμερο, τα δύο κόμματα θα αναλάβουν την εξουσία στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τερματίζοντας 11 εβδομάδες πολιτικής παράλυσης.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο ντι Μάιο και ο ομόλογός του της Λίγκας, Ματέο Σαλβίνι, θα πρέπει τώρα να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα παρουσιάσουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα συμβεί το νωρίτερο τη Δευτέρα όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν στα χέρια τους την έγκριση των μελών των κομμάτων τους.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Τα κύρια σημεία του προγράμματος κυβερνητικής συμφωνίας είναι τα εξής:
- Μείωση του δημόσιου χρέους, όχι μέσω φόρων, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ, με στήριξη των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης
- Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα
- Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα
- Τη δημιουργία μιας ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας
- Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς
- Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων
- Δυο μόνον φορολογικές κλίμακες, στο 15% και το 20%, για όλα τα εισοδήματα
- Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
- Στήριξη ανέργων με εισόδημα του πολίτη, το οποίο και θα ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα

Σχόλια