Ιταλία. Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοταρέλι

Σε πολιτικό χάος «βυθίζεται» η Ιταλία, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πριν από λίγο, ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιταλίας μοιάζει αναπόφευκτη, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου», είπε, μεταξύ άλλων, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον ιταλικό λαό.

Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε:

«Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Πηγή: kathimerini.gr

=============

Ιταλία: Στον Κ. Κοταρέλι η εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα σχηματίσει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Απίθανο να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Φθινόπωρο ή αρχές του επόμενου έτους τοποθετούνται χρονικά οι κάλπες. 
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν είτε το φθινόπωρο ή αρχές του επόμενου έτους.

«Θα παρουσιαστώ στη Βουλή με ένα πρόγραμμα το οποίο –εάν εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής- θα περιλαμβάνει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019. Τότε η Βουλή θα διαλυθεί με εκλογές στις αρχές του 2019», δήλωσε λίγο μετά την αποδοχή της εντολής που έλαβε από τον Ιταλό πρόεδρο.

«Απουσία ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αμέσως και βασική λειτουργία της θα είναι η διαχείριση των τακτικών υποθέσεων μέχρι τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά τον Αύγουστο», πρόσθεσε.
«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο κ.Κοταρέλι.
O τεχνοκράτης Κάρλο Κοτταρέλλι είναι πενήντα τεσσάρων ετών και έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.
Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.
Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.
Ο κ.Κοτταρέλλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».
Οι αναλυτές θεωρούν απίθανο ο κ. Κοταρέλι να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης που χρειάζεται από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να ηγηθεί απλώς μιας προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών, που ορισμένοι τις τοποθετούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Αντιδρούν έντονα Σαλβίνι και Ντι Μάιο

Από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκα δήλωσε πως «αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι σεβασμός της λαϊκής ψήφου. Είναι απλώς ο τελευταίος σπασμός των ισχυρών εξουσιών που θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φτωχή και επισφαλή».
Παράλληλα προειδοποίησε: «Οι εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα, ο λαός και η αληθινή ζωή ενάντια στις γηραιές κάστες κι αυτούς τους κυρίους του σπρεντ!».
Όσο για τον Ντι Μάιο, θεωρεί τον Κοταρέλι «έναν απ' αυτούς τους ειδικούς που μας κάνουν μαθήματα και μας εξουθένωσαν με τις περικοπές τους στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία...».
«Είναι αληθινά δύσκολο να πιστέψεις στους νόμους και τους θεσμούς του κράτους», δήλωσε ο Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου είχε λάβει πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. «Κατ' αρχάς, ας επιστρέψουμε στις κάλπες. Όμως αν πάρω 40% και επιστρέψω στο Κυρηνάλιο με τον Σαβόνα, θα αλλάξει κάτι;».

Δεν στηρίζει την κυβέρνηση η Φόρτσα Ιτάλια

Στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, αναφέρθηκε ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεό του που ανήρτησε στο Facebook.
«Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία», τόνισε ο Γκρίλο.

Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα βγήκε από το σπίτι του και είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».

Στο μεταξύ, εκτός από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι.

Σαβόνα: Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας

Στην προβολή «βέτο» από μέρους του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την υπουργοποίησή του, αναφέρεται ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, σε επιστολή του που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού milanofinanza.it
«Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του», υπογραμμίζει ο Σαβόνα. «Μαζί με την αλληλεγγύη που μου εξέφρασε όποιος με γνωρίζει και δεν παραποιεί την σκέψη μου, με παρηγόρησαν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Ζαν Πωλ Φιτουσί στην εφημερίδα Il Mattino, και του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times», προσθέτει ο καθηγητής.
Υπογραμμίζει, δε, ότι ο Φιτουσί κατάλαβε ότι δεν θα έθετε ποτέ υπό αμφισβήτηση το Ευρώ, αλλά θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στα αιτήματα αλλαγής που προέρχονται από το εσωτερικό των χωρών μελών και ότι «αυτό θα έπρεπε να γίνει βάσει στρατηγικής διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την θεωρία παιγνίων».
Όσο για τον Μίνχαου, ο Σαβόνα τονίζει ότι κατανόησε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να γίνει, όπως το δολάριο, κύριο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής» και ότι «το ευρώ οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, λόγω της μυωπίας των γερμανών».
Ο Πάολο Σαβόνα, τέλος, αναφέρει ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, «ενώ η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, θα μπορούσε να βασιστεί στην στήριξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν».
«Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της ΕΕ, ή εκείνοι οι οποίοι, σαν και εμένα, ζητούν την μεταρρύθμισή της, για να σωθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ίδια η Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής και οικονομολόγος.

«Ευσημα» Μακρόν στον Ιταλό Πρόεδρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα διαδραμάτισε έναν ουσιαστικό δημοκρατικό ρόλο και ότι η Ιταλία χρειάζεται για τα ευρωπαϊκά σχέδια.

«Θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον Πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας του, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας».

«Η Ιταλία», πρόσθεσε ο Μακρόν, «είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική».

Σχόλια