Πλημμύρα στον Έβρο από εισροή παράνομων μεταναστών

Επιδείνωση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, με την περιοχή του Έβρου να γίνεται και πάλι διάδρομος προτίμησης των διακινητών. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Έβρο τον Απρίλιο ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό που εισήλθαν από τα θαλάσσια σύνορα. Εκτός, όμως, από την αλματώδη αύξηση που έχουν σημειώσει τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά λαθραίας εισόδου αλλοδαπών από την περιοχή του Έβρου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χώρες καταγωγής των ατόμων αυτών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο τον μήνα Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 αλλοδαποί, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού αριθμού αφίξεων στη χώρα μας το 2017 από την ίδια περιοχή. Πρόκειται για μετανάστες από χώρες κυρίως της Αφρικής αλλά και το Πακιστάν, το Ιράκ και Αφγανιστάν. Ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες απ’ την Συρία.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι χιλιάδες βρίσκονται σε ειδικά κέντρα κοντά στην Αδριανούπολη, περιμένοντας να διασχίσουν την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μετανάστες πριν φτάσουν στην Ελλάδα βρίσκονται σε ελεγχόμενους χώρους, ενώ η αστυνομία και ο στρατός της Τουρκίας αφήνει τους διακινητές να τους κατευθύνουν οργανωμένα προς την Ελλάδα.

Δεκαπλασιασμός στον Έβρο

Οι ροές φαίνεται να αποφεύγουν να κατευθυνθούν προς την Βουλγαρία, για τον πολύ απλό λόγο ότι εκεί τα σύνορα φυλάσσονται πολύ περισσότερο, ενώ επιπρόσθετα έχει κατασκευαστεί φράχτης από τον Ιανουάριο του 2017. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σοβαρά μέτρα αποτροπής. Οι μετανάστες φτάνουν πλέον με τη βοήθεια των Τούρκων διακινητών πολύ άνετα στην τουρκική όχθη, όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι. Ακόμα και αν στην ελληνική πλευρά των συνόρων οι παράνομοι μετανάστες εντοπιστούν από περίπολο, δεν πρόκειται να γίνει προσπάθεια επαναπροώθησής τους στην τουρκική πλευρά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από τον Έβρο, ενώ υπάρχουν μέρες που περνούν το ποτάμι 400 άτομα. Κάποιοι από αυτούς δεν καταγράφονται καν, καθώς προωθούνται προς τη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της Τουρκίας ελέγχονται μόνο Τούρκοι πολίτες που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αφήνονται ανεμπόδιστοι να προσεγγίσουν τη μεθόριο.
Παράλληλα, η Τουρκία αρνείται να πάρει πίσω –σύμφωνα με την ευρωτουρκική συμφωνία– μετανάστες, οι οποίοι προωθήθηκαν από τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα. Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη φύλαξη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Η πείρα, ωστόσο, δείχνει πως το μόνο που κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι να παρακολουθούν και να διεκπεραιώνουν τις εισροές κι όχι να τις αποτρέπουν.

Σχόλια