FT: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία από μια «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»

Το ερώτημα αν η Ιταλία κατευθύνεται προς«μια ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομίσματος τόσο τρομακτική όσο αυτή που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη το 2015» -μια «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»- απασχολεί άρθρο των Financial Times με αφορμή όσα συζητήθηκαν σε οικονομικό φόρουμ του Κλαμπ Αμπροζέτι την Παρασκευή και το Σάββατο στη λίμνη Κόμο.
Στο άρθρο αναλύονται οι κίνδυνοι για την Ιταλία από έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά παραλληλίζοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας συμμαχίας με το α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφοςΤόνι Μπάρμπερ,«παρά τις αντισυμβατικές τους φιγούρες, ούτε το Κίνημα ούτε η Λέγκα εμφανίζονται τόσο αποφασισμένοι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να χύσουν το γάλα της ευρωπαϊκής καρδάρας».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται, η Ιταλία, δεν θα βάλει ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών κάποιον σαν τον Γιάνη Βαρουφάκη με το δερμάτινο σακάκι και τη μοτοσικλέτα, η τοποθέτηση του οποίου συνέβαλε πολύ στην δυσπιστία και την εχθρικότητα που δηλητηρίασε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Όπως επισημαίνει οαρθρογράφος των FT, αρκετοί από τους συμμετέχοντες του οικονομικού φόρουμένιωσαν άβολα με τους παραλληλισμούς και τους συνειρμούς που γεννά η αναρρίχηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 από τη μία πλευρά, με τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας, από την άλλη.

Ο λόγος είναιότι η απόρριψη της δημοσιονομικής και οικονομικής ορθοδοξίας της ευρωζώνης που χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑέχει αντιστοιχίες προς την ευρωσκεπτικιστική ρητορική και τις πολιτικές προτάσεις τόσο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων όσο και της Λέγκας.

Στους επόμενους 18 έως 24 μήνες, αναφέρεται στο άρθρo,δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να πατήσει κανείς το κουμπί του πανικού. Οι αγορές αντέδρασαν ήρεμα στα αποτελέσματα της 4ης Μαρτίου κυρίως λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που παρέχει ζωτική υποστήριξη στην Ιταλία και το οποίο βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία.

«Αλλά όσο αυτό σταδιακά θα αποσύρεται και τα επιτόκια θα ανεβαίνουν, οι πιέσεις στην Ιταλία θα αυξάνουν, ιδιαίτερα εάν μια συμμαχία Πέντε Αστέρων - Λέγκας του Βορρά σχηματίσει κυβέρνηση και επιδοθεί σε δημοσιονομική επέκταση», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια