Κι αν το ευρώ δεν είναι βιώσιμο;

Την αγωνία τους για την τύχη του ευρώ ένωσαν ξένοι και Γερμανοί οικονομολόγοι στο Βερολίνο. Θεωρούν ότι τώρα που ξεκινά ο διάλογος για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά η έξοδος από το ευρώ.
Την ώρα που οι πολιτικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες να θωρακίσουν το ευρώ και να απομακρύνουν και τον τελευταίο κίνδυνο κατάρρευσής του, οι οικονομολόγοι θέλουν να έχουν τα νώτα τους εξασφαλισμένα και καταπιάνονται με προληπτικά σενάρια σε περίπτωση που αυτό το ενδεχόμενο συμβεί.
  • Τελευταία οι εξελίξεις στην Ιταλία επανέφεραν τους σχετικούς φόβους και έδειξαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό νόμισμα κάθε άλλο παρά παρελθόν είναι. Ένας από τους νικητές των εκλογών, ο επικεφαλής της εθνολαϊκιστικής Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε μάλιστα ότι μόνο ο θάνατος είναι οριστικός και αμετάκλητος, όχι όμως ένα νόμισμα.
Σενάρια για το χειρότερο
  • Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, στο Βερολίνο φημισμένοι ξένοι και Γερμανοί οικονομολόγοι, όπως οι Κρίστοφ Σμιτ, Κλέμενς Φουστ και Χανς Βέρνερ Ζιν, ένωσαν τις αγωνίες τους και εμβάθυναν σε σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το χειρότερο. Η πρόσκληση έγινε από την ιδιωτική πανεπιστημιακή σχολή ESMT και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το φορολογικό δίκαιο και τα δημοσιονομικά. Με τίτλο "Είναι το ευρώ πραγματικά βιώσιμο, και τί συμβαίνει, εάν δεν είναι;" εξετάστηκαν οι συνέπειες πιθανής κατάρρευσης και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να διευκολύνουν την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ με βάση τις πρόσφατες εμπειρίες. Ως προς το τελευταίο υπάρχουν τρία σενάρια εξόδου: η έξοδος μιας χώρας χωρίς την έγκριση των άλλων, η έξοδος με τη συναίνεση των άλλων και η έξοδος χωρίς τη βούληση της ίδιας της χώρας. Για όλα αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, υπενθυμίζει ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτο IFO του Μονάχου.
Στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ προβλέπεται ρήτρα εξόδου υπό τη μορφή γνωστοποίησης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρόθεσης αποχώρησης, αλλά η έξοδος από το ευρώ συνοδεύεται και με την έξοδο από την ΕΕ. "Αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε" λέει ο Φουστ. "Για την ώρα δεν υπάρχει στην πολιτική ατζέντα ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας, γι αυτό είναι και ο πιο κατάλληλος χρόνος να ξεκινήσουμε μια συζήτηση αρχών, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, να συμπεριληφθεί στις συνθήκες". Ορισμένοι άλλοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση στην ιδέα εξόδου από το ευρώ των χωρών που παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες. "Θα μπορούσε να έχει πειθαρχική επενέργεια, συμμετοχή στο ευρώ προϋποθέτει αποδοχή των κανόνων της ευρωζώνης" υποστηρίζει ο Κλέμενς Φουστ.
Οπλισμένοι για το χειρότερο
Ποια είναι η αναγκαιότητα πρόβλεψης ρήτρας για το ευρώ; Για την προστασία των άλλων χωρών, απαντούν οι οικονομολόγοι. Πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, προστατεύονται από την μετατροπή της ευρωζώνης σε ζώνη μεταφοράς κεφαλαίων. Χρησιμότητα θα είχε και σε ασθενείς χώρες, όπως η Ιταλία, που με το δικό τους πλέον νόμισμα θα μπορούσαν να ανακτήσουν ευκολότερα της ανταγωνιστικότητά τους. Και για να κάνει σαφή τη διαφορά ο Χανς Βέρνερ Ζιν προχώρησε σε συγκρίσεις. Για να καλύψουν την απόσταση από πλευράς τιμών οι ασθενέστερες χώρες σε σχέση με τη Γερμανία, θα πρέπει στη Γερμανία ο πληθωρισμός να αυξηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια και να φτάσει στο 4.5% σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τυχόν έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα κόστιζε ακριβά στη Γερμανία.
  • Όσο για την Ιταλία, οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ευρωσύστημα Τάργκετ 2 είναι αυτή τη στιγμή στα 444 δις ευρώ. "Δεν ξέρω εάν το ευρώ είναι βιώσιμο, αλλά το σύστημα πίσω από το ευρώ δεν είναι", τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO. "Η πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ δεν είναι μηδενική και εμείς ως οικονομολόγοι θα πρέπει να το μελετήσουμε" πρόσθεσε ο Κάι Κόνραντ, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. "Ακόμη και για τα πιο απίθανα ενδεχόμενα, θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι".
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Die Welt

Πηγή: Deutsche Welle
=================================

Deutsche Welle: Πόσο θωρακισμένο είναι το ευρώ σε μια νέα οικονομική κρίση; - Χρειάζεται αλλαγή η νομοθεσία εξόδου;

Αρκετοί οικονομολόγοι δεν θα είχαν αντίρρηση στην ιδέα εξόδου από το ευρώ των χωρών που παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες 
Καθοριστικές πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ τώρα που ξεκινά ο διάλογος με πρωταρχική την θεσμική έξοδο από το ευρώ χωρών με αδύναμη οικονομία ώστε να θωρακιστεί το ευρώ.
Την άποψη αυτή διατύπωσαν ευρωπαίοι και γερμανοί οικονομολόγοι οι οποίοι μετείχαν σε μια συνάντηση μετά από πρωτοβουλία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής σχολή ESMT και του Ινστιτούτου Max Planck με τίτλο «Είναι το ευρώ πραγματικά βιώσιμο, και τί συμβαίνει, εάν δεν είναι;»
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πρόκειται για μια αγωνία που απασχολεί πλέον όλο και περισσότερους οικονομολογους ανάμεσά τους οι Christopher Smit, Hans-Werner Sinn και Clemens Fuest.
Την ώρα λοιπόν που οι πολιτικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες να θωρακίσουν το ευρώ και να απομακρύνουν και τον τελευταίο κίνδυνο κατάρρευσής του, οι οικονομολόγοι θέλουν να έχουν τα νώτα τους εξασφαλισμένα και καταπιάνονται με προληπτικά σενάρια σε περίπτωση που αυτό το ενδεχόμενο συμβεί.
Τελευταία οι εξελίξεις στην Ιταλία επανέφεραν τους σχετικούς φόβους και έδειξαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό νόμισμα κάθε άλλο παρά παρελθόν είναι. Ένας από τους νικητές των εκλογών, ο επικεφαλής της εθνολαϊκιστικής Λέγκα Matteo Salvini, υποστήριξε μάλιστα ότι μόνο ο θάνατος είναι οριστικός και αμετάκλητος, όχι όμως ένα νόμισμα.

Ανησυχία για το μέλλον του ευρώ

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι συνέπειες πιθανής κατάρρευσης και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να διευκολύνουν την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ με βάση τις πρόσφατες εμπειρίες. Ως προς το τελευταίο υπάρχουν τρία σενάρια εξόδου: η έξοδος μιας χώρας χωρίς την έγκριση των άλλων, η έξοδος με τη συναίνεση των άλλων και η έξοδος χωρίς τη βούληση της ίδιας της χώρας. Για όλα αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, υπενθυμίζει ο Clemens Fuest, επικεφαλής του Ινστιτούτο IFO του Μονάχου.
Στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ προβλέπεται ρήτρα εξόδου υπό τη μορφή γνωστοποίησης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρόθεσης αποχώρησης, αλλά η έξοδος από το ευρώ συνοδεύεται και με την έξοδο από την ΕΕ.
«Αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε» λέει ο Clemens Fuest. «Για την ώρα δεν υπάρχει στην πολιτική ατζέντα ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας, γι αυτό είναι και ο πιο κατάλληλος χρόνος να ξεκινήσουμε μια συζήτηση αρχών, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, να συμπεριληφθεί στις συνθήκες». Ορισμένοι άλλοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση στην ιδέα εξόδου από το ευρώ των χωρών που παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες. «Θα μπορούσε να έχει πειθαρχική επενέργεια, συμμετοχή στο ευρώ προϋποθέτει αποδοχή των κανόνων της ευρωζώνης» υποστηρίζει ο Clemens Fuest.

Πόσο ευνοεί τις ασθενέστερες χώρες η έξοδος από το ευρώ
Ποια είναι η αναγκαιότητα πρόβλεψης ρήτρας για το ευρώ; Για την προστασία των άλλων χωρών, απαντούν οι οικονομολόγοι. Πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, προστατεύονται από την μετατροπή της ευρωζώνης σε ζώνη μεταφοράς κεφαλαίων. Χρησιμότητα θα είχε και σε ασθενείς χώρες, όπως η Ιταλία, που με το δικό τους πλέον νόμισμα θα μπορούσαν να ανακτήσουν ευκολότερα της ανταγωνιστικότητά τους.
Και για να κάνει σαφή τη διαφορά ο Hans-Werner Sinn προχώρησε σε συγκρίσεις. Για να καλύψουν την απόσταση από πλευράς τιμών οι ασθενέστερες χώρες σε σχέση με τη Γερμανία, θα πρέπει στη Γερμανία ο πληθωρισμός να αυξηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια και να φτάσει στο 4.5% σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τυχόν έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα κόστιζε ακριβά στη Γερμανία.
Όσο για την Ιταλία, οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ευρωσύστημα Target 2 είναι αυτή τη στιγμή στα 444 δις ευρώ. «Δεν ξέρω εάν το ευρώ είναι βιώσιμο, αλλά το σύστημα πίσω από το ευρώ δεν είναι», τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO.
«Η πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ δεν είναι μηδενική και εμείς ως οικονομολόγοι θα πρέπει να το μελετήσουμε» πρόσθεσε ο Kai Konrand, από το Ινστιτούτο Max Planck «Ακόμη και για τα πιο απίθανα ενδεχόμενα, θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι».

www.bankingnews.gr-    ΠΗΓΗ
 ==============
  • Η «καινοτομία» του ευρωσυστήματος και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι: Ο κακός δαίμων,το ευρώ και το δολάριο

  • Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διαλυθεί όπως η Λατινική Ενωση 

  • Ευρωμεσογειακή Σύνοδος

      blogger: Έχει τη σημασία του να μιλάνε οι Γερμανοί για την πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ. Στο παρακάτω κείμενο θα βρείτε μερικές απαντήσεις...

    Η γερμανική υστεροβουλία


    Η χώρα προετοιμάζεται είτε για την έξοδο της από την Ευρωζώνη, είτε για τον περιορισμό της σε μερικές μόνο χώρες - φοβάται όμως τον πρόεδρο Trump, οπότε έχει απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η ΕΕ, αναζητώντας ως εκ τούτου έναν τρόπο που να μην τεθεί σε κίνδυνο από τις αποφάσεις της σε σχέση με το ευρώ.

    .

    .
    Η χώρα προετοιμάζεται είτε για την έξοδο της από την Ευρωζώνη, είτε για τον περιορισμό της σε μερικές μόνο χώρες – φοβάται όμως τον πρόεδρο Trump, οπότε έχει απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η ΕΕ, αναζητώντας ως εκ τούτου έναν τρόπο που να μην τεθεί σε κίνδυνο από τις αποφάσεις της σε σχέση με το ευρώ..

    Επικαιρότητα

    Ξαφνικά η χώρα που σαμποτάρισε ύπουλα από το ξεκίνημα του το ευρώ, μέσω της υιοθέτησης του μισθολογικού dumping και της πολιτικής της φτωχοποίησης του γείτονα, ενώ χρησιμοποίησε την ΕΚΤ για να επιτύχει τους στόχους της, η Γερμανία, ανησυχεί για το μέλλον του – διοργανώνοντας μία συνάντηση των οικονομολόγων της, με θέμα τις στρατηγικές εάν τυχόν αποτύχει το κοινό νόμισμα (πηγή).
    Ουσιαστικά βέβαια η αγωνία της επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της κεντρικής της τράπεζας απέναντι στο σύστημα Target 2 της ΕΚΤ, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα 914 δις € – όπου ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου του Μονάχου ανέφερε τα εξής: «Είναι πολλά τα χρήματα. Δεν ξέρω εάν είναι βιώσιμο το ευρώ, αλλά σίγουρα δεν είναι το σύστημα πίσω του»!
    Περαιτέρω ο στόχος της συνάντησης στο Βερολίνο με τον τίτλο «Είναι βιώσιμο το ευρώ; Τι θα γίνει εάν δεν είναι;» ήταν να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάγκης, για την περίπτωση της κατάρρευσης της Ευρωζώνης – προφανώς λόγω των εκλογών στην Ιταλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Target 2 και άρα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας με 435,9 δις € (στα 444 δις € σήμερα), ακολουθούμενη από την Ισπανία με 367,3δις € (γράφημα).
    Αν και οι πιθανότητες κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης εντός των επομένων 12 μηνών είναι πια πολύ χαμηλές, στο 6,6% από 70% το 2012 πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ (γράφημα), οι Γερμανοί ανέλυσαν τρία πιθανά σενάρια: την έξοδο μίας χώρας χωρίς τη συμφωνία των άλλων, την έξοδο με τη συναίνεση των υπολοίπων, καθώς επίσης την εκδίωξη ενός μέλους χωρίς τη θέληση του – όπου για τίποτα από τα τρία δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο. Η μοναδική δυνατότητα που δίνεται από το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συμφωνίας είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη μαζί με την έξοδο από την ΕΕ – όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει ήδη από το 2009 (ανάλυση).
    Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας μίας χώρας εντός της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία – το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της οποίας είναι χαμηλότερο από το 1999, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα επιβίωσης της εντός του ευρώ, εάν δεν ακολουθήσει η τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση όλων των κρατών, την οποία όμως δεν επιθυμεί η Γερμανία. Πόσο μάλλον όταν, για να υπάρξει ξανά ισορροπία της γερμανικής οικονομίας με τις υπόλοιπες χώρες, ο πληθωρισμός της θα έπρεπε να αυξάνεται ετήσια κατά 4,5% περισσότερο από τους εταίρους της, για τα επόμενα δέκα χρόνια! (κάτι απίθανο).
    Φυσικά εξετάσθηκε το θέμα της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, όπου η Γερμανία θα έχανε τουλάχιστον τα 444 δις € που της οφείλει μέσω του συστήματος Target 2, καθώς επίσης της εξόδου της ίδιας της Γερμανίας – όπου πιθανότατα θα έχανε το σύνολο των απαιτήσεων της απέναντι στο Target 2, δηλαδή 914 δις €, ενώ θα κινδύνευε με την ανατίμηση του νομίσματος της, η οποία θα εξαΰλωνε τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της που πλησιάζουν στα 300 δις $ ετησίως!
    Σύμφωνα όμως με έναν από τους συμμετέχοντες οικονομολόγους (Fuest), η ανησυχία περί της ανατίμησης του μάρκου είναι ατεκμηρίωτη – επειδή η γερμανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως η ελβετική, επεμβαίνοντας μαζικά στις αγορές συναλλάγματος για τη στήριξη του νομίσματος.
    Διαπιστώθηκε όμως ένας ακόμη κίνδυνος για τη χώρα, αφού με βάση την ιστορική εμπειρία η διάλυση μίας νομισματικής ένωσης συνοδεύεται από τη διάλυση και της τελωνειακής ένωσης – οπότε οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιβάλλουν δασμούς στην Γερμανία, στραγγαλίζοντας τις εξαγωγές της παρά την τεχνητή διατήρηση της ισοτιμίας του νομίσματος της σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
    Σε μία εποχή δε που οι Η.Π.Α. ξεκινούν να επιβάλλουν δασμούς, παύοντας πια να ανέχονται την εκμετάλλευση τους από χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία, όπου η τελευταία φοβάται σε μεγάλο βαθμό τυχόν επιβολή δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία της (ανάλυση), προσπαθώντας ύπουλα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα (άρθρο), η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε ακόμη περισσότερα επακόλουθα – ενώ είναι πράγματι αστείες οι προειδοποιήσεις της προς τις Η.Π.Α. σχετικά με τους κινδύνους των προστατευτικών πολιτικών που θέλουν να υιοθετήσουν.
    Πόσο μάλλον η αλαζονική δήλωση του υπουργού οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την οποία τα εξής: «Τα γερμανικά αυτοκίνητα είναι τόσο επιτυχημένα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές επειδή είναι τόσο καλά. Οι υψηλότεροι δασμοί είναι η λάθος απάντηση σε αυτό» (πηγή).
    Κατά την άποψη μας πάντως, η Γερμανία προετοιμάζεται είτε για την έξοδο της από την Ευρωζώνη, είτε για τον περιορισμό της σε μερικές μόνο χώρες – αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι βιώσιμη ως έχει, χωρίς τη δημοσιονομική ενοποίηση της που όμως δεν τη θέλει. Εν τούτοις, φοβάται όσο τίποτα άλλο τον πρόεδρο Trump και την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει – οπότε έχει απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η ΕΕ ως οχυρό της, αναζητώντας ως εκ τούτου έναν τρόπο που να μην τεθεί σε κίνδυνο από τις αποφάσεις της σε σχέση με το ευρώ.
    Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και εγώ στην εθελοντική συνδρομή της σελίδας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν και νομίζουν ότι όλοι εμείς προσφέρουμε κάτι, πατώντας εδώ. Επίσης να επαναλάβω πως η συνδρομή αυτή πληρώνεται είτε μέσω της VIVA, είτε με κατάθεση στο λογαριασμό της εταιρείας «ΑΙΜ Services» που λειτουργεί τη σελίδα, με τα στοιχεία του για να του σταλεί τιμολόγιο. Στον τραπεζικό λογαριασμό πάντως έχει τη δυνατότητα να καταθέσει κανείς όσα επιθυμεί (λιγότερα ή περισσότερα), ευχαριστώντας προκαταβολικά όσους θα το κάνουν.


Σχόλια