Der Freitag: H εξοντωτική λιτότητα στην Ελλάδα δεν έφερε τίποτα περισσότερο από εξαθλίωση


Καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε με την ευρωκρίση το 1/4 της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε έναν πόλεμο
Αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα κάνει η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του W. Schaeuble.
«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη σωτηρία των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που τα θαλάσσωσαν με ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει, «κι αφού το κατάφεραν συνέχισαν επιβάλλοντας σκληρή πολιτική λιτότητας στους οφειλέτες.
Τελικά οι σκληροπυρηνικοί στο Eurogroup, όπως ο  W. Schaeuble, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ελάφρυνση του χρέους».
  • H εφημερίδα χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας ως «σκέτο ψέμα» (...) «όταν το πρόγραμμα λιτότητας ολοκληρωθεί, τότε οι δανειστές θα το χαιρετίσουν ως επιτυχία», σημειώνει.
«Αλλά τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ελλάδα η εξοντωτική πολιτική λιτότητας κατά τα γερμανικά πρότυπα δεν έφερε τίποτα περισσότερο από εξαθλίωση και παρακμή».
Oπως τονιζει η γερμανική εφημερίδα, «καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε με την ευρωκρίση το 1/4 της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε έναν πόλεμο, σε καμιά άλλη η ανεργία και η φτώχεια δεν έφτασαν σε τόσο υψηλό σημείο, δεν καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό το κοινωνικό σύστημα.
Καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε τόσους νέους με υψηλή μόρφωση, όσους η Ελλάδα», γράφει η Der Freitag.
ΠΗΓΗ
blogger: 
Kάτι πάθανε εκεί στην Γερμανία τώρα τελευταία. Πρώτον το βούλωσε ο Σόυμπλε (για την ακρίβεια τον βάλανε στην άκρη). Δεύτερον λένε αλήθειες. Εδώ που τα λέμε δεν θα μπορούσαν να είναι κρυφές για πάντα*.
Χρειάσθηκαν 8 χρόνια για να παραδεχθούν ότι ο μονόδρομος ήταν μια χροντροκομένη απάτη.
Τί άραγε έχουν να πουν όσοι ανέλαβαν να "περάσουν" στο λαό την μία και μοναδική λύση. Ένα σοβαρό αυτεξούσιο πολιτικό σύστημα - και όχι ουρά άλλων δυνάμεων - θα αναζητούσε τους ενόχους μέσα και έξω από τη χώρα και διεκδιδούσε αποζημιώσεις... (Αφού πρώτα προσωποποιήσει τις ευθύνες πολιτικών που εν τη ανεπαρκεία τους -τουλάχιστον - παγίδευσαν τη χώρα. Αν οι ανεπαρκείς, ανίκανοι να υπερασπισθούν το δημόσιο πολιτικοί δεν στιγματισθούν, θα επανέλθουν για να κάνουν ακόμα πιο μεγάλη ζημιά για να καλύψουν την πρώτη...)

Y.Γ.1.  
  • Άμα έχεις κερδίσει από την κρίση τόσα δις ευρώ με την στοχοποίηση της Ελλάδας, αν έχεις κερδίσει τόσα μέχρι τώρα πλιατσικολογώντας τη χώρα (βλ. ΟΤΕ, Αεροδρόμια, μιζάροντας το σύμπαν για να φορτώσεις στη χώρα παλιοσίδερα - λέγε με ΑΠΕ -, κ.ά) μπορείς να το παίζεις και ...ψυχοπονιάρης. Εξ' άλλου αυτό δεν κοστίζει. 
Υ.Γ2.  
Ο τίτλος θα έπρεπε να είναι: "Κοίτα ποιος μιλάει!". Ο τύπος που συνέβαλε τα μάλα στην διάλυση της μεσαίας τάξης, αλλά και της χώρας, έρχεται να κλάψει στα χαλάσματα και να προτείνει λύσεις. Μας έσωσες μια φορά πρόεδρε! Φτάνει! Δεν χρειαζόμαστε ξανασώσιμο. (Ο καημένος! Έμεινε μόνος να υπερασπίζεται το PSΙ και φυσικά είναι ο μόνος που πιστεύει ότι το χρέος είναι βιώσιμο)

Υ.Γ3. 
  • Eίναι τραγωδία για τη χώρα, 8 χρόνια καταστροφής, οι πολιτικοί πρωταγωνιστές της κρίσης αντί να έχουν εξαφανισθεί από την πολιτική σκηνή,  είναι παρόντες και ακόμα χειρότερα μας δείχνουν το δάκτυλο. Είναι τέτοιο το "μέγεθος και το βάθος των ντόπιων "κατοχικών δυνάμεων" που προκειμένου να διατηρούν την ασυλία τους και τα οφίτσια δεν  κωλώνουν μπροστά σε τίποτα. Να δείτε που σε λίγο καιρό ο εν λόγω παραπάνω "παραγωγικός γραφιάς" θα μας πει ότι πάντα ήταν εναντίον του μνημονίων  και ότι  τα... πολέμησε με τον τρόπο του! (Γιατί τα ίδια δεν κάνει και ο Τσίπρας;) (βλέπε σχετικά: Προδόθηκε η κοινωνία, αναστήθηκαν τα ζόμπι
Υ.Γ. 4: Βάστα Γερούν

Σχόλια