Το όνομα του αλυτρωτισμού

Η κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, χωρίς καμία απολύτως προφανή δέσμευση για τις επεκτατικές βλέψεις των σκοπιανών, χωρίς να σχολιάζει καν τις φιλοσκοπιανές θέσεις του Νίμιτς για το όνομα και φυσικά χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της.
Οι δηλώσεις Τσίπρα για σύνθετη ονομασία ergaomnes είναι εντελώς ξεπερασμένη πλέον από τα γεγονότα, καθώς δεν απαντάει σε δύο βασικά ζητήματα: τις επεκτατικές βλέψεις των σκοπιανών έναντι της Βόρειας Ελλάδας συνολικά και το ζήτημα του ονόματος που τις εκφράζει και τις επισημοποιεί. Η αναφορά επίσης του πρωθυπουργού πως θα προταχθεί το ζήτημα του αλυτρωτισμού είναι επίσης ασαφής, καθώς δεν προσδιορίζεται πώς θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο. Με αλλαγή των ονομάτων  λεωφόρων των Σκοπίων;
Η κυβέρνηση- αλλά και όσοι ετοιμάζονται να στηρίξουν μια λύση- θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1) Το ζήτημα του ονόματος δεν είναι ζήτημα εθνικιστικής ρομαντικής εμμονής. Είναι η καρδιά του αλυτρωτισμού των σκοπιανών, καθώς μόνο διά του ονόματος είναι σε θέση να θεμελιώσουν στο μέλλον εδαφικές διεκδικήσεις. Διότι δεν υπάρχει ούτε σλαβικός πληθυσμός στη Μακεδονία, ώστε να τον διεκδικήσουν ως μειονότητα, ούτε είναι ιστορικά συνδεδεμένοι οι σλάβοι με την Μακεδονία, ώστε να θεμελιώνεται η ιδέα του «μακεδονικού έθνους». Το έθνος προσδιορίζεται εν προκειμένω- εφόσον δεν υπάρχει ως υπαρκτή ιστορική κοινότητα- μόνον με την ονομασία. Επομένως, μόνον εάν κατοχυρώσουν μια ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, θα είναι σε θέση να θεμελιώσουν τόσο την ιδέα «μακεδονικό έθνος», όσο και τις αλυτρωτικές τους βλέψεις, που είναι εξάλλου επίσημες και διακηρυγμένες.
2) Οι αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμά τους είναι  δευτερεύον ζήτημα. Ο αλυτρωτισμός δεν είναι συνταγματική πρόβλεψη, είναι πολιτική στρατηγική και ιδεολογία. Η Ελλάδα, όταν στον 19ο αιώνα είχε αλυτρωτικούς σχεδιασμούς για την απελευθέρωση των ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Κρήτης, δεν τους έκανε άρθρα στο σύνταγμα. Και αυτό δεν την εμπόδισε καθόλου να υλοποιήσει τη Μεγάλη Ιδέα, η οποία δεν ήταν βεβαίως σύνταγμα, αλλά ιδέα. Τα συντάγματα αλλάζουν, τα βιβλία αλλάζουν. Το όνομά όμως δεν αλλάζει. Είναι η εθνική τους ταυτότητα. Ακόμη και αν αλλάξουν κάποιες συνταγματικές τους αναφορές οι σκοπιανοί, εάν πάρουν την ονομασία που προτείνει ο Νίμιτς θα είναι απολύτως ευχαριστημένοι. Και η Ελλάδα θα έχει κάνει τη μέγιστη και επικίνδυνη υποχώρηση, χωρίς κανένα προφανή λόγο. Ακόμη και αν οι σκοπιανοί αλλάξουν σήμερα άρθρα, αύριο θα τα επαναφέρουν. Κανένας δεν θα μπορεί να τους εμποδίσει. Το πώς όμως θα ονομάζονται από τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το επιβάλουν.
3) Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υφίσταται συνολικές διεκδικήσεις εθνικών της εδαφών σε όλο το μήκος των βορείων και ανατολικών συνόρων της, ενώ έχει ήδη χάσει και τη μισή Κύπρο. Η Τουρκία αμφισβητεί επισήμως τα σύνορά μας στο Αιγαίο, έχει ήδη θέσει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, η Αλβανία αμφισβητεί όλο και πιο έντονα τα σύνορά μας στην Ήπειρο, εκφράζοντας επεκτατικές βλέψεις με όχημα το ζήτημα των «τσάμηδων»,  ενώ πιέζει τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου που είναι εντελώς απροστάτευτος, ενώ τα νησιά μας δέχονται όλο και μεγαλύτερα κύματα μουσουλμανικών πληθυσμών, μέσω Τουρκίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Μέσα σ’ αυτό το ασταθές κλίμα, που συνεχώς επιδεινώνεται, η Ελλάδα θα παραχωρήσει στα Σκόπια και την δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδονία και μακεδονικό έθνος; Δηλαδή, δεν μας έφτανε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Ήπειρο, θα προσθέσουμε σ’ αυτά, χαρούμενοι και την Μακεδονία; Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Ελλάδας!
Όσοι ενδοτικοί, δήθεν ρεαλιστές, πολιτικοί σπεύδουν σήμερα να δηλώσουν πως θέλουν να υπογράψουν όπως-όπως μια συμφωνία - λες και οι συμφωνίες υπογράφονται με κριτήριο το χρόνο, λες δηλαδή και είναι ρέγκες που αν δεν τις φας γρήγορα θα χαλάσουν-αυτοί οι δήθεν ρεαλιστές λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από κυνικοί και αδιάφοροι πολιτικοί, οι οποίοι μέσα στην αφέλειά τους εκλαμβάνουν την λαϊκή αντίδραση ως εθνικιστική γραφικότητα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνειδητοποίηση ενός σοβαρού εθνικού κινδύνου.
  • Ένας ρεαλιστής θα έλεγε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εμπλακεί με τους σκοπιανούς σε συζήτηση περί ονόματος. Δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να στήσει στα πόδια του και να διασώσει από τη διάλυση ένα κράτος που έχει επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Μακεδονίας. Το ελληνικό συμφέρον επιβάλει την απόλυτη άρνηση στο ζήτημα της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας από τους σκοπιανούς και τον οριστικό τους αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έως ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες της πλήρους υποχώρησής τους στο ζήτημα του ονόματος, μια υποχώρηση που με βεβαιότητα θα έρθει, καθώς τόσο οι αλβανοί όσο και οι βούλγαροι δεν θα επιτρέψουν την μακροημέρευση του σκοπιανού εθνικισμού.
  • Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας θα πρέπει να είναι απλή και σαφής, έναντι όλων: η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει κράτος στα βόρεια σύνορά της, με το όνομα Μακεδονία (ΠΗΓΗ)
-------------------===========-------------
Ανθολογώντας...


► Του Γιάννης Κων. Κρούσος:
● Κομιντέρν και ΝΑΤΟ είχαν και έχουν τον ίδιο στόχο, δίνοντας κλεμμένη ταυτότητα και όνομα στο προτεκτοράτο τους: Να το χρησιμοποιήσουν για εισβολή, αν ο λαός τολμήσει να κουνηθεί. Να μετατρέψουν σε στρατιωτική την ήδη υπάρχουσα πολιτική και οικονομική κατοχή, αν χρειαστεί χρησιμοποιώντας τις κατασκευασμένες αλυτρωτικές επιδιώξεις. Στηρίξτε τους. Συνέβη και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στα Βαλκάνια έχουμε ήδη δύο προτεκτοράτα (Κόσοβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη) και με την εκδίωξη του εθνικιστή Γκρουέφσκι που ήθελε ρώσικους αγωγούς έγιναν τρία. Στο "ανεξάρτητο" Κόσοβο υπάρχει η μεγαλύτερη αμερικάνικη στρατιωτική βάση στην Ευρώπη , αν όχι στον Κόσμο. Στη Ρουμανία τοποθετούνται πύραυλοι, στα σύνορα με τη Ρωσία , με τη δικαιολογία ότι η Ρουμανία απειλείται από το Ιράν!!! Εσείς οι αρνητές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του γεγονότος ύπαρξης κατοχής φοβάστε τα Σκόπια ή νομίζετε ότι το ένστικτο του λαού είναι φαιδρό. Άστε τον μόνο του με τους Φράγκους.
---------------------
► Το κείμενο που συνοδεύει την δημοσίευση είναι από τον τοίχο της Κατερίνα Πάντα:
● Η Βελκουλέσκου του ΔΝΤ πήρε την άγουσα και αφού δεν πέρασαν όλες οι θέσεις της "υπέβαλε" παραίτηση που έγινε ευχαρίστως δεκτή και τελευταίως δεν βλέπω ούτε τον Τόμσεν να αισθάνεται πολύ καλά.
● Αντικαταστάθηκε από τον κατά πολύ μετριοπαθέστερο Πίτερ Ντόλμαν.
● Το ΔΝΤ ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ μπαίνει στο χορό των γεωπολιτικών τους συμφερόντων στα Βαλκάνια πιέζοντας ασφυκτικά για λύση στο χρέος.
● Γνωρίζουν καλά ότι αυτά τα τερατώδη πλεονάσματα σερί πενταετίας που υπογράψαμε του 3,5%, δεν βγαίνουν χωρίς αίμα.
● Και εκείνο που δεν θέλουν είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, το τελευταίο ίσως έμπιστο προπύργιο τους στα Βαλκάνια.
● Δεν είναι τυχαία σύμπτωση η πιεστική επαναφορά του Σκοπιανού και το ανάχωμα μέσω Ελλάδας-Βουλγαρίας που θέλουν να δημιουργήσουν έναντι του Ρωσοτουρκικού άξονα, ούτε τα συμφέροντα τους στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου και τους αγωγούς, διότι γίγαντες σαν την EXXON δεν ασχολούνται με "ψιλαδούρες" λίγων δις, αλλά πολλών δεκάδων και σε μακροπρόθεσμα projects.
● Πάρα πολλές διεθνείς διεργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή κάτω από τη μύτη μας, που αφορούν τη...μύτη μας.👃👀😉
● Το νου σας!

==============

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009


Δύο «μύθοι» του Μακεδονικού που εκμεταλλεύονται οι Διεθνιστές.

Αποφάσισα να γράψω αυτό το νήμα ώστε να τοποθετηθώ επί δύο θεμάτων τα οποία οι πάσης φύσεως διεθνιστές, εθνομηδενιστές και συμπαραστάτες του Σλαβομακεδονισμού στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους και αφορά δύο μύθους. Ένα κομμάτι της μεθοδολογίας των διεθνιστών είναι πάντα να καταπιάνονται από θέματα που αφορούν κομμάτια ιστορίας που έχουν συντηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, ή εσφαλμένα έχουν γραφτεί από συγγραφείς του πατριωτικού χώρου ή εσκεμμένα δυστυχώς έχουν διατυπωθεί.
Αυτοί οι «μύθοι» είναι οι εξής....

Ο Μύθος της «Βαρντάσκα Μπαντοβίνα».

Ο μύθος λέει ότι «τα Σκόπια ως περιοχή ονομαζόνταν ως Βαρντάρσκα Μπαντοβίνα άρα αυτό είναι εφεύρημα του Τίτο».
Οι διεθνιστές σαν γνήσιοι υπερασπιστές του Σλαβομακεδονικού ακραίου εθνικισμού έρχονται να μας διορθώσουν εμάς τους εθνιστές λέγοντας ότι «η Βαρντάρσκα Μπανοβίνα ήταν διοικητική διαίρεση επιπέδου επαρχίας και οι οποία εξεπίτηδες δεν είχαν ονόματα εθνοτήτων αλλά ποταμών και άλλα γεωγραφικά. Χαρακτηριστικά η Σερβία λέγονταν Βρμπάσκα Μπανοβίνα και η ένα κομμάτι της Κροατίας ως Σάβσκα Μπανοβίνα.»
Έχουν δίκιο ;
Ναι έχουν δίκιο οι διεθνιστές και αυτή ήσαν η πραγματικότητα. Η Βαρντάρσκα Μπανοβίνα ή «Επαρχία του Βαρδάρη» ως ονομασία ήταν από το 1929 έως το 1941 και περιλάμβανε τη σημερινή FYROM, κομμάτια της Σερβίας(Λέσκοβατς) και του Κοσσυφοπεδίου)και Πρίστινα.
Υπάρχει και κάτι άλλο όμως που ξεχνάνε οι διεθνιστές: ότι σε καμμιά δημογραφική απογραφή δεν καταγράφτηκε η «μακεδονική» εθνότητα για την οποία τόσο κόπτονται. Αυτή όπως και η γλώσσα είναι εφεύρημα του Τίτο .

Ο Μύθος της «ένταξης της Μεγάλης Βρετανίας ως Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΟΚ»

Αυτός ο μύθος υποστηρίζει ότι «η Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΟΚ, ύστερα από την επιμονή των Γάλλων και ειδικά του Ντε Γκώλ επειδή μία επαρχία της ονομάζεται ως Βρετάνη.»
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που μας σέρβιραν όλα αυτά τα χρόνια εσκεμμένα ή από λάθος.
Η ιστορική αλήθεια είναι πως η αντίθεση του ντε Γκωλ στη βρετανική ένταξη είχε ως αιτία τις επιπτώσεις της ένταξης της Μ. Βρετανίας στην κοινή αγροτική πολιτική της ΕΟΚ, ενώ φοβόταν επίσης ότι με όχημα τη Βρετανία θα αυξανόταν η αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη. Η ιστορία τελικά επιβεβαίωσε τον Ντε Γκωλ διότι τελικά οι Βρετανοί είναι ο Δούρειος ίππος που τρώει τις σάρκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης υπάρχει και κάτι άλλο που μας διαφεύγει σε αυτό τον μύθο.
Η Μεγάλη Βρετανία ως είναι γνωστό τοποθετείται γεωγραφικά μόνο στο μεγάλο νησί και περιλαμβάνει την Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία.. Υπάρχει και ένα μικρό νησί, διαιρεμένο από εμφύλια διαμάχη και ένα μέρος της είναι υπό την κατοχή των Άγγλων. Είναι η Ιρλανδία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλήρης ονομασία αυτού του κράτος να είναι «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Γιατί τα αναφέρω αυτά ;

Για να σταματήσουμε να δίνουμε τροφή στο πάσης φύσεως προστάτη του Σκοπιανού εθνικισμού που στα πλαίσια του διεθνισμού υποστηρίζει έμμεσα ή άμεσα την συνταγματική ονομασία αυτού του κράτους. O Έλληνας διεθνιστής δεν έχει άμεση επαφή με τη διεθνή σκηνή. H σκέψη του, αν έχει επαρκή γενικότητα, μπορεί να περιδιαβάζη πάνω από την υδρόγειο χωρίς ποτέ να κινδυνεύει να συγκρουσθεί με τα άκαμπτα δεδομένα της πολιτι­κής. Στην πράξη λοιπόν και όχι στην ιδεολογία, η οποία εξυπηρετεί συνήθως άλλους σκοπούς και μάλιστα ξένους προς την ουσία του διεθνισμού διαπιστώνουμε ότι σχεδόν σε κανένα μέρος της γης δεν επικράτησε η ποθητή αλληλεγγύη και η συνεννόηση μέχρι σήμερα και ο λόγος είναι ότι τα ίδια τα έθνη σπαράσσονται από τις διαιρέσεις και τη διχόνοια. Αληθινός διεθνισμός προϋποθέτει ενότητα και ειρήνη στο κάθε έθνος, ώστε η ενότητα αυτή να εκδηλωθεί και στα άλλα έθνη. Το ίδιο ισχύει στην οικογένεια. Οικογένειες που δεν έχουν ενότητα και συνοχή, ούτε και στις σχέσεις με τις άλλες οικογένειες έχουν ενότητα και ειρήνη. Όταν τα μέλη μιας οικογένειας αλληλοσπαράσσονται η οικογένεια αυτή είναι αντικοινωνική.

Οι διεθνιστές αναγνωρίζουν στους Σκοπιανούς το συνταγματικό τους όνομα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διότι λέει πρέπει να ακολουθούμε την περίφημη αρχή της αυτοδιάθεσης. Πολύ σωστά. Η αυτοδιάθεση όμως έχει να κάνει με την εθνική ανεξαρτησία και κανένας από την πλευρά της Ελλάδας δεν τους απειλεί. Αντιθέτως όλοι οι Έλληνες και τα πολιτικά κόμματα, θέλουν να υπάρχει το κράτος αυτό στα σύνορά μας. Αυτοδιάθεση ωστόσο δεν σημαίνει να διεκδικείς ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας για τον εαυτό σου όπως κάνουν οι σκοπιανοί με τον σφετερισμό του ονόματος και την αλυτρωτική προπαγάνδα.
 ===============

Επίθεση Κρις Σπύρου στον Μάθιου Νίμιτς για το Μακεδονικό: Ανιστόρητες και ανεφάρμοστες οι προτάσεις σου [επιστολή]

Μία 10σέλιδη επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Κρις Σπύρου στον Μάθιου Νίμιτς.
Γράφοντας σε φιλικό, αλλά πολύ επικριτικό τόνο και παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία ο κύριος Σπύρου εξηγεί στον κύριο Νίμιτς πως οι προτάσεις του για την ονομασία των Σκοπίων, οι οποίες περιέχουν τον όρο Μακεδονία είναι ανιστόρητες, ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα.
Η επιστολή του Κρις Σπύρου 
Αγαπητέ Μάθιου,
Επειδή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου. Αυτή τη φορά γραπτώς. Ξέρεις ότι ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει την ικανότητά σου και την αποφασιστικότητά σου να είσαι δίκαιος ενδιάμεσος μεσολαβητής στη δύσκολη αναζήτηση μιας θεμιτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν. Όχι μόνο οι προτάσεις σου ήταν ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά ήταν εντελώς ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσώπευαν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα...

... Καταλαβαίνω ότι θα βρίσκεσαι στην περιοχή στο τέλος του μήνα. Την ίδια περίοδο θα βρίσκομαι κι εγώ στην Αθήνα. Αν έχεις χρόνο, στείλε μου ένα email για να πιούμε ένα ποτό. 
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

==============

Περί Ονοματοδοσίας της πΓΔΜ


Ζούμε και πάλι σε φάση εθνικής και πολιτικής υστερίας για το όντως μείζονος σημασίας πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι φωνασκίες ανενημέρωτων, παράλληλα με τη βολική εθελοτύφλωση των ουκ ολίγων υπευθύνων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις καθαρές λύσεις -που δεν υπάρχουν πια- αφού η σύγχυση είναι γενική και ηθελημένη.
Το επιμελώς συγκαλυμμένο πολιτικό έγκλημα της κομμουνιστικής και της συνοδοιπορούσας Αριστεράς και η εθελοτύφλωση μέχρις εθελοδουλείας των λοιπών πολιτικών παρατάξεων οδήγησαν στο σημερινό ημέτερο ιλαροτραγικό αδιέξοδο και στην παγκόσμια σχεδόν αναγνώριση του σλαβικού αυτού κράτους ως δικαιούχου της ονομασίας..... Μακεδονία.
Καλό είναι λοιπόν να θυμηθούμε μερικά γεγονότα του παρελθόντος ενώ παράλληλα να επισημάνουμε κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν την διένεξη:

·        Το Σκοπιανό κράτος, είναι αναγνωρισμένο από το 1993, με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της.....Μακεδονίας. 
·        Η αλλαγή του ονόματος πρέπει να είναι Συνταγματική, ούτε διεθνής ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά του τύπου erga omnes είναι διπλωματικοί στρουθοκαμηλισμοί.
·        Οι γείτονες θα πρέπει αναγνωρίσουν ρητά, πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, και πως η γλώσσα που ομιλούν είναι εξαιρετικά κοντινός συγγενής της Βουλγαρικής, είναι σλαβική και ουδεμία σχέση με την διάλεκτο της αρχαίας μακεδονικής. Αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος, ακόμα και εάν είναι σύνθετη ονομασία. Άρα λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και δεν έχουν πολιτιστικά καμία σχέση με τους μακεδόνες του Αλεξάντερ Βελίκι. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις γλώσσα, ακόμα και με το νέο συνταγματικό τους όνομα. 
·        Ένα από τα ζητήματα που θα ανακύψουν, είναι στο πως θα γίνει η αποδοχή της ονομασίας. Ένας από τους μύθους του Σκοπιανού, είναι ότι οι Βαρδάριοι, είχαν αποδεχθεί την....σύνθετη ονομασία της πρότασης Πινέιρο, αλλά οι Έλληνες ήταν αυτοί που την απέρριψαν.
Γιατί υπάρχει αυτό;
Διότι οι Έλληνες πολιτικοί βιάστηκαν ΔΗΜΟΣΙΑ να το πουν, ενώ οι Σκοπιανοί απλά δήλωσαν ότι η Ελλάδα....διαφώνησε, άρα δεν προχωρά η....συμφωνία. Δεν υπήρξε, ποτέ επίσημη δέσμευσή τους περί αποδοχής. Απλώς, πόνταραν στη δεδομένη άρνηση της Ελλάδας, λόγω της τότε πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
·        Η γραμμή της ΝΔ για την ονομασία είναι σαφέστατη:
«σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Άρα λοιπόν τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός για τις αρχικές του απόψεις, δηλαδή αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία. Απλά έκανε και αυτός μία από τις γνωστές πολιτικές του κολοτούμπες.
·        Η εθνική τους ταυτότητα, είναι ένα θέμα κρίσιμο. Το μίνιμουμ που μπορούμε να πάρουμε στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει αναγνώριση με την νέα συνταγματική τους ονομασία. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις εθνική ταυτότητα, διότι  η οποία αναγνώριση σημαίνει και αναγνώριση των 5 χιλ σκοπιανών που ζουν στην Μακεδονία.
Το ιδεατό για εμένα θα ήταν να μην υπήρχε η λέξη Μακεδονία στο όνομα. Το Βαρδαρία είναι ο όρος που τους ταιριάζει. Αλλά δυστυχώς ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός δεν το επιτρέπει. Διότι, είτε μας αρέσει, είτε όχι όλος ο κόσμος τους λέει έτσι. Κάποιοι περιμένουν διάλυση τους. Το λένε εδώ και ..... 27 χρόνια. Αυτό ίσως γίνει, αλλά το βλέπω δύσκολο, διότι οι Αμερικανοί τους στηρίζουν με τα μπούνια. Αλλά αυτή η ταυτότητα που έχουν δεν αλλάζει εύκολα, διότι η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί είναι συστηματική και αποτέλεσμα δεκαετιών.
Τέλος κλείνω με το ερώτημα: Σύνθετη ονομασία ή όχι λοιπόν ?
  • Ναι στην Σύνθετη Ονομασία, όχι δύο λέξεις, αλλά μία, όπως Νεομακεδονία, Ανωμακεδονία, Βαρδαρομακεδονία κλπ.
  • Χρήση ονόματος μόνο «erga omnes» χωρίς εκπτώσεις. Φυσικά όταν λέμε το έωλο «ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις», ας φροντίσουμε τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι αυτό θα ισχύσει ΠΡΟΤΟΥ την είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει «αλλαγή του Συντάγματος»...άμεσα, και με δικλείδα ασφαλείας, πριν βρεθεί κάποιος Γρουέφσκι και το...ξαναλλάξει.
  • Αναγνώριση της όποιας εθνικής ταυτότητας ή γλώσσας , μόνο με βάση τριών προϋποθέσεων: α) βάση του νέου συνταγματικού ονόματος, β) της Σλαβικής τους ταυτότητας,  και κυρίως γ) με παράλληλη αναγνώριση της Ελληνικής  πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Ελληνικής Μακεδονίας. Ο σλαβομακεδονισμός εδώ και καιρό δεν θεωρεί τον εαυτό του Σλαβικό αλλά απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων και πρέπει αυτό να χτυπηθεί.
  • Εάν κάποιο από τα παραπάνω παραβλεφθεί, τότε το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.
 ================
 =================


Κι ο Μιτεράν στη "λέσχη" των ακροδεξιών...

Φρανσουά Μιτεράν: "Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μια ονομασία, που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, στην οποία όμως δεν θα αναφέρεται η λέξη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".
Έτσι ο "ακροδεξιός" Λαϊκός Ηγέτης της πρώτης και μοναδικής αριστερής κυβέρνησης στην πατρίδα μας δεν ήταν ο μόνος "ακροδεξιός" στον κόσμο...
0000000000000000000000
----------------------------

ΠΓΔΜ: Στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Δημήτρης Μηλάκας


Αν κάτι προκύπτει από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ μετά την μακράς διάρκειας συνάντησή τους στο Νταβός είναι η συμφωνία τους να (συν)εργαστούν για την ικανοποίηση των σαφών αμερικανικών οδηγιών οι οποίες συνοψίζονται σε μια φράση: Η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι.

Για την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς (ΕΕ- ΝΑΤΟ) θεσμούς είναι πια ζήτημα επιβίωσης. Στα Σκόπια γνωρίζουν πολύ καλά ότι είτε θα αποδεχτούν απόλυτα την αμερικανική προστασία είτε θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αποσχιστικές τάσεις του αλβανικού στοιχείου το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή η Ουάσιγκτον. Κάτω από αυτήν την (εκβιαστική) αμερικανική πίεση εξανεμίζεται, προφανώς, η δυναμική της όποιας ρωσικής επιρροής στην ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια έχουν υιοθετηθεί απόλυτα καθώς:

  • εγκαταλείφτηκε η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία
  • συμφωνήθηκε (κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον) η δημιουργία σταθμού εισόδου στην Ευρώπη για το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη
  • ολοκληρώθηκαν (κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον) οι λεπτομέρειες της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας (αναβάθμιση της Σούδας, αξιοποίηση του Νεωρίου της Σύρου, δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη).

Για την ολοκλήρωση του αμερικανικού αναχώματος (έναντι των ρωσικών βλέψεων) στα Βαλκάνια, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες (για την Ουάσιγκτον) προς διευθέτηση. Η σημαντικότερη από αυτές είναι το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Καθώς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ συμφωνούν στα μείζονα- δηλαδή στο πλαίσιο που προτείνουν οι αμερικανοί για την περιοχή- οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υποβιβάζονται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα τα οποία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι υποχρεωμένες (έναντι των αμερικανών προστατών) να διαχειριστούν.

Είναι, προφανές, ότι η διαχείριση έχει ήδη ξεκινήσει με την προβολή της διάθεσης συνεργασίας που επιδεικνύουν οι δύο κυβερνήσεις και αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης οι οποίες ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

Συντηρώντας αυτό το κλίμα καλής θέλησης και επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στο αμερικανικό σχέδιο για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στο ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι όλα θα είναι έτοιμα ώστε η ΠΓΔΜ να διασυνδεθεί (με κάποιον τρόπο) με την συμμαχία έστω κι αν δεν έχει υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των αλυτρωτικών διαθέσεων που περιγράφονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Αλλωστε, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ οι τοπικές διαφορές φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες (για τους αμερικανούς)…

Πηγή: topontiki.gr
===============


29 Ιαν 2018 /
By Kωνσταντίνος Χολέβας /
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Ιούλιος 1903. Οι οπαδοί της Μεγάλης Βουλγαρίας και του ρωσόφιλου Πανσλαβισμού έχουν δημιουργήσει την Σxισματική Εξαρχία, δηλαδή μία εκκλησιαστική οντότητα την οποία δεν αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τον πολιτικό της βραχίονα, το ΒΜΡΟ. Στα ελληνικά μεταφράζεται ΕΜΕΟ και σημαίνει Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Στόχος τους να πείσουν δια της βίας και με τις ένοιλες ομάδες των κομιτάτων τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας να δηλώσουν Βούλγαροι- Εξαρχικοί και όχι Έλληνες – Πατριαρχικοί. Προκαλούν επεισόδια κατά των Οθωμανών, οι οποίοι ακόμη κατέχουν τη Μακεδονία. Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα του Προφήτη Ηλία (Ίλι-ντεν στα βουλγαρικά) ξηλώνουν μερικές σιδηροδρομικές γραμμές και λίγους τηλεγραφικούς στύλους. Οι Οθωμανοί στρατιώτες για αντίποινα καίνε τρεις κωμοπόλεις με Βλαχόφωνο ελληνικό πληθυσμό: Το Κρούσοβο, το Νυμφαίο και την Κλεισούρα.
Οι Πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη μεταδίδουν τα γεγονότα στις πρωτεύουσές τους. Τα κείμενα υπάρχουν. Μιλούν για διαμάχη Ελλήνων και Βουλγάρων σε μία τουρκοκρατούμενη περιοχή. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε «μακεδονικό» έθνος.
Ας διαβάσουμε και τις Οθωμανικές απογραφές για τον πληθυσμό της Μακεδονίας, όπως πχ αυτή του Χιλμί Πασά το 1904. Καταγράφει Τούρκους, Έλληνες, Εβραίους, Βουλγάρους, λίγους Ρουμανίζοντες, αλλά πουθενά δεν βρίσκει ξεχωριστό «μακεδονικό» έθνος.
1918. Μετά την ήττα της Οθωμανικής και της Αυστριακής αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργείται ένα νέο κράτος στα Βαλκάνια, η γνωστή μας Γιουγκοσλαβία με τον αρχικό τίτλο: Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε «Μακεδόνες» ως έθνος. Η περιοχή Σκοπίων αποκαλείται Νότια Σερβία και αργότερα Βάρνταρσκα, δηλαδή περιοχή του ποταμού Αξιού.
Δεκαετίες του 1920 και του 1930. Υπό την πίεση του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επεδίωκε τον βουλγαρικό έλεγχο στη Μακεδονία, η Κομμουνιστική Διεθνής αναγκάζει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα των Βαλκανίων να αναγνωρίσουν «μακεδονικό» έθνος και να ζητήσουν την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα.
Αύγουστος 1944. Στο μοναστήρι του Προχόρ Πιτσίνσκι ο ηγέτης των αριστερών Παρτιζάνων (αντιστασιακών) της Γιουγκοσλαβίας, ο Κροάτης Τίτο, αποφασίζει την ίδρυση της Λαϊκής (μετέπειτα Σοσιαλιστικής) Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέσα στα όρια της νέας κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Σκέφθηκε πονηρά ότι με αυτό το όνομα θα διεκδικεί εδάφη και «μειονότητες» από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η επίσημη γραμμή του Τίτο είναι ότι η Μακεδονία του Βαρδάρη, με έδρα τα Σκόπια, πρέπει να απελευθερώσει τη Μακεδονία του Αιγαίου από την Ελλάδα και τη Μακεδονία του Πιρίν από τη Βουλγαρία.
Αρχίζει η βιαία μακεδονοποίηση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι της περιοχής Σκοπίων μέχρι τότε δήλωνα Βούλγαροι,, Έλληνες, Σέρβοι και Αλβανοί. Τούς Αλβανούς λόγω μουσουλμανικής θρησκείας δεν επέτυχε να τους εντάξει στο τεχνητό έθνος. Όμως οι Χριστιανικοί πληθυσμοί υπέστησαν πλύση εγκεφάλου, φυλακίσεις, απειλές και βασανιστήρια και τελικά αναγκάσθηκαν να υπογράψουν ότι είναι «Μακεδόνες». Πολλοί εξαναγκάσθηκαν μάλιστα να αλλάξουν και τα επώνυμά της προσθέτοντας την κατάληξη –φσκι για να αποκηρύξουν την ελληνική ή βουλγαρική τους ταυτότητα. Πχ ο Ναούμοφ έγινε Ναουμόφσκι, ο Αποστόλου έγινε Αποστολόφσκι κλπ.
Το ολοκληρωτικό καθεστώς έβαλε σε κίνηση τη μηχανή του κιμά και μέσα σε μία γενιά αλλοιώθηκαν οι συνειδήσεις. Με εντολή του Τίτο κατασκευάσθηκε «Μακεδονική» Ακαδημία Επιστημών, «Μακεδονική» γλώσσα με ανάμιξη βουλγαρικών και σερβικών στοιχείων, «Μακεδονική» Ιστορία για να κατακλυσθούν οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, και… «Μακεδονική» Εκκλησία. Μάλιστα! Πρώτη φορά στην ιστορία είδαμε ένα άθεο κομμουνιστή δικτάτορα να ιδρύει Εκκλησία.
Το 1958 ο Τίτο υποχρέωσε τρεις Ορθοδόξους Επισκόπους από την περιοχή Σκοπίων να αποσχισθούν αυθαιρέτως από το Πατριαρχείο Σερβίας. Το 1967 ο Τίτο τους ώθησε να ανακηρύξουν την Αυτοκεφαλία τους με τον τίτλο «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε οποιαδήποτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία τους ανεγνώρισε. Προ μιας δεκαετίας μία ομάδα μετριοπαθών Σκοπιανών επανήλθε υπό το Πατριαρχείο Σερβίας και ακολουθεί σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη. Όσοι κληρικοί παραμένουν δέσμιοι του «μακεδονισμού» και στηρίζονται από το κράτος αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2017 να ζητήσουν προστασία από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν Υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας Καρακατσάνοφ δήλωσε τον Αύγουστο του 2017 ότι το μέλλον του κράτους των Σκοπίων είναι η ένταξή του ή στη Μεγάλη Αλβανία ή στη Μεγάλη Βουλγαρία!
Το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το τεχνητό έθνος απέκτησε τη δυνατότητα διεθνούς καθιερώσεως μέσω του ονόματος του νέου κράτους. Ο Ελληνισμός ορθώς αντέδρασε. Ήδη σήμερα το ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα παρουσιάζει ρωγμές. Ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι έχει δηλώσει ότι αισθάνεται Βούλγαρος. Δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανών πολιτών έχουν αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα. Αν γίνει αντικειμενική απογραφή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή της Ευρ. Ενώσεως θα ανακαλύψουμε και αρκετούς Έλληνες (κυρίως βλαχόφωνους), οι οποίοι ζουν ακόμη καταπιεσμένοι και φοβούνται να εκδηλωθούν. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ έκανε λόγο για 100.000 Έλληνες στο κράτος του. Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, πάντως δεν είναι 700.000 όπως κάποιοι ατεκμηρίωτα ισχυρίζονται. Και ας μην λησμονούμε ότι το 30% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, οι οποίοι διεκδικούν καθεστώς ισότιμης και συγκυβερνώσης εθνότητας. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους ίσως έχουν την ιδέα της απόσχισης ή της μετατροπής του κράτους σε ομοσπονδιακό με καντόνια.
Δεν πρέπει σήμερα, όταν έχουν καταρρεύσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα, να νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας το τεχνητό «μακεδονικό» έθνος που κατασκεύασε ο Τίτο. Γι’ αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την παραχώρηση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους.
Άρθρο στην ιστοσελίδα www.liberal.gr – 28/1/2018

Σχόλια