Η Γερμανία έχει κερδίσει 290 δισ. ευρώ από το 2008, μέσω της πολιτικής της ΕΚΤ

Η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ από την περίοδο που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, το 2008, είχε όφελος σχεδόν 290 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Γερμανία σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Bundesbank). Μάλιστα, μόνο το 2017, η Γερμανία εξοικονόμησε 50 δισ. ευρώ, λόγω των μειωμένων επιτοκίων, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ειδικότερα, η ανάλυση της Bundesbank, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα αλλά αναφέρει ότι την έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt και την επικαλείται, συγκρίνει το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων που είχε το γερμανικό κράτος από το 2007, τον τελευταίο χρόνο πριν από την κρίση, με εκείνα που ακολούθησαν. Σύμφωνα με αυτή, το 2007 η Γερμανία προέβη σε επιστροφές τόκων ύψους -κατά μέσο όρο- 4,23%, έκτοτε όμως τα επιτόκιά της υποχώρησαν έως και στο 1,86% το 2017.
Έτσι, μέσω της πτώσης αυτής, το γερμανικό κράτος χρειάζεται ολοένα και λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των χρεών του. Συγκεκριμένα, ενώ το 2008 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέβη σε πληρωμές τόκων ύψους 40,2 δισ. ευρώ, οκτώ χρόνια αργότερα, το 2016, πλήρωσε λιγότερα από τα μισά, μόλις 17,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της Bundesbank, το κόστος εξυπηρέτησης των επιτοκίων της Γερμανία αναμένεται να είναι ακόμα μικρότερο το 2017, με την εξοικονόμηση τόκων της ομοσπονδιακής διοίκησης, της κρατικής, της τοπικής αλλά και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα ποσά που θα απαιτούνταν την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
(φωτογραφία AP) ΠΗΓΗ
==============
και όπως πάντα, πρώτοι στο ...πλιάτσικο!

Κεφαλή Κενταύρου από μετόπη του Παρθενώνα στη Γερμανία


Κεφαλή Κενταύρου από μετόπη του Παρθενώνα στη Γερμανία
Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μια κεφαλή Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Martin von Wagner του πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Δυστυχώς, τόσο οι διεθνείς νόμοι όσο ακόμα και η σύμβαση της UNESCO για την διαυγή προέλευση αντικειμένων μετά το 1970, δεν επιτρέπουν στη χώρα μας περιθώρια αισιοδοξίας. Η οποιαδήποτε συζήτηση και διαπραγμάτευση, καθίσταται έτι δυσκολότερη από το καθεστώς που αντιμετωπίζουν όσα γλυπτά του Παρθενώνα έκλεψε ο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η επιμονή των Βρετανών να κρατήσουν τα προϊόντα λεηλασίας, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα ως προς το να ζητήσει και άλλες αρχαιότητες από το ίδιο σύνολο.
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή του, λέει το ΑΠΕ, όπως δηλώνει ο Jochen Griesbach καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ. Ισως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με όσα λέει παρακάτω, λαμβάνουν «τακτικά επιστολές από την Ελβετία. Εκεί έχει την έδρα της μια επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως η απάντηση είναι η ίδια: δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω το έργο». Προφανώς, λοιπόν, η επιτροπή για την επανένωση των μαρμάρων καταθέτει τα αιτήματα, και όχι η ίδια η κυβέρνηση (η οποία, άλλωστε, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου).
Η κεφαλή του Κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν σε μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Περιήλθε στην κατοχή του Μάρτιν φον Βάγκνερ -ενός Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και συλλέκτη έργων τέχνης— το πρώτο μισό του 19ου αιώνα από μια ιταλική ιδιωτική συλλογή. Τότε δεν γνώριζε ότι το έργο τέχνης αυτό αποτελούσε μέρος του Παρθενώνα
Το πανεπιστήμιο δικαιολογεί την άρνησή του λέγοντας ότι η κεφαλή του Κενταύρου ήταν κληροδότημα του Martin von Wagner, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί αλλού. Μάλιστα τονίζει ότι το σχετικό έγγραφο με την απαίτηση του φον Βάκγνερ, που χρονολογείται από το 1858, βρίσκεται στο αρχείο του πανεπιστημίου. ΠΗΓΗ

Σχόλια