Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Η ανάγκη ενός νέου (περιφερειακού) προστατευτισμού

Πριν ακριβώς από 12 χρόνια, την 1η Ιουλίου 2005, δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής άρθρο μου με τον τίτλο «Η ανάγκη ενός νέου προστατευτισμού». Γυρίζω τόσο πίσω, επειδή η άποψη που είχα εκφράσει σ’ εκείνο το άρθρο ήταν τότε απολύτως αιρετική και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με πρώτη την αντίδραση του πρώην υπουργού της ΝΔ και δεδηλωμένου νεοφιλελεύθερου Ανδρέα Ανδριανόπουλου.


Σημίτης για πρωθυπουργός

Συνεχίζεται το γέλιο με την διαχρονική και ατελείωτη κωμωδία που ονομάζεται «Ελληνική Δικαιοσύνη», αφού η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εξετάζει υπόθεση δωροδοκίας του Κώστα Σημίτη για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας (C4I) των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Η έρευνα της Εισαγγελίας προέκυψε έπειτα από κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales Engineering & Consulting, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας στην Γαλλία.

Το 1% του πληθυσμού κατέχει περισσότερα από το 99% του παγκόσμιου πλούτου.


Σε μελέτη της της σπουδαίας διεθνούς οργάνωσης Oxfam αναφέρεται ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει δραματικά τα τελευταια χρόνια. Το μερίδιο πλούτου που κατέχει το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως ανέρχεται στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και προβλέπεται να ξεπεράσει το 50% το 2016.Τον ίδιο χρόνο, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το υπόλοιπο 99%.

Αυτές είναι οι αποκρουστικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου κλεπτοκρατικού χρηματιστηριακού καπιταλισμού που έχει επικρατήσει στη διεθνή οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια. Του καπιταλισμού των αγορών και των κορακιών που μπορούν να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσα ελάχιστα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή οικονομία έχει δεκαπλάσιο τζίρο από τις αποδόσεις της πραγματικής οικονομίας.

Σεισάχθεια για τους εγκληματίες

Η απόφαση 1738/2017 του ΣτΕ για παραγραφή των μη επιβεβαιωμένων φορολογικών αδικημάτων που επιτελέσθηκαν πέραν της πενταετίας, απαλλάσσει τους οικονομικούς εγκληματίες των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς.