Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Η περίπτωση Σουηδία: η οικονομία μεγεθύνεται, η φορολογία μεγαλώνει προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παιδεία, έρευνα, και κοινωνικό κράτος.

Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες, και με την ΕΕ να βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις , η Σουηδία είναι η χώρα που αποτελεί  ένα είδος εξαίρεσης, παρουσιάζοντας  εικόνα σταθερότητας και στέρεης οικονομικής ανάπτυξης. Η Σουηδία, χώρα της υψηλής και εκλεκτής τεχνολογίας, στην οποία το κράτος αποτελεί διαχρονικά μεγάλο επενδυτή στην παιδεία, την υγεία και τις τεχνολογικές καινοτομίες. Οι εκτιμήσεις, ακόμη και του ΔΝΤ, για την μελλοντική πορεία της οικονομίας της χώρας είναι θετικές και εγκωμιαστικές, παρότι, όπως θα δούμε στη συνέχεια , η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης των «κοκκινοπράσινων», Σοσιαλδημοκρατών και Οικολόγων, και ειδικά της Σοσιαλδημοκράτισσας Υπουργού Οικονομικών, Μαγκνταλένα Άντερσον, βρίσκεται σχεδόν στον αντίποδα των προτάσεων οικονομικής πολιτικής  του ΔΝΤ και του οικονομικού δόγματος που υπηρετεί. Ίσως να αποτελούν ένα ανταγωνιστικό υπόδειγμα επιτυχημένης  οικονομικής πολιτικής σε σχέση με το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο.  Μάλιστα, πρόκειται για χώρα που βρίσκεται στην ΕΕ αλλά όχι στην ευρωζώνη.
Ας δούμε όμως τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας για να έχουμε σαφή εικόνα περί τίνος ομιλούμε.
Πίνακας 1
Βασικά οικονομικά μεγέθη της Σουηδίας.
Πηγή: Economic Forecast Spring 2017.

Από τον Ponzi στον Minksy και από εκεί στην Λιτότητα


Του Σπύρου Στάλια
[Οικονομολόγου Ph.D]
Το θέμα μας είναι πως φτάνουμε από την "άπληστη αιωνιότητα" του Ponzi  στην "θλιβερή στιγμή" του Minksy (Minksy Moment) και από εκεί στα μνημόνια και την λιτότητα.

“Συμφωνία” του Eurogroup: Η επισφράγιση μιας μετάλλαξης.


Η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup δεσμεύτηκε για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρονιές, από το 2018 μέχρι και το 2022. Πρωτογενές πλεόνασμα του Δημοσίου Τομέα σημαίνει έλλειμμα του Ιδιωτικού Τομέα. Σημαίνει τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου, που είναι η άμεση και η έμμεση φορολογία,να είναι μεγαλύτερα από τις τακτικές δαπάνες του, δηλαδή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, τη δημόσια υγεία, παιδεία και τις λοιπές παροχές του κράτους. Σημαίνει πως όλοι εμείς οι ιδιώτες θα δίνουμε περισσότερα στο κράτος από τις παροχές που αυτό μας επιστρέφει, σαν να πληρώνουμε για ένα κιλό ψωμί και να μας δίνουν 850 γραμμάρια.

My greek fat deal

Επταήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας για δύο άτομα κοστίζει 391,1 βρετανικές λίρες. Στην τιμή αυτή, που αντιστοιχεί σε 449 ευρώ, περιλαμβάνονται και τα μετ’ επιστροφής αεροπορικά εισιτήρια από το Λονδίνο στην Κέρκυρα. Αυτές οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου Holiday Pirates είναι που δημιούργησαν ένα διαδικτυακό τρεντ, το οποίο ακούει στο όνομα my greek fat deal. Άρθρα που έκαναν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο από την σκανδαλοθηρική Sun μέχρι το σοβαρό αμερικάνικο Forbes συγκαταλέγουν την Ελλάδα στην […]