Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ, ΝΕΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ


Η κυρίαρχη ιδεολογία που μας έχει επιβάλει αυτή τη στιγμή το μνημονιακό τόξο, για την οποία τα ξεπουλάμε όλα, είναι η έξοδος ξανά του κράτους στις τραπεζικές αγορές για νέα δανεικά. Η Ελλάδα όμως, χρειάζεται ένα πραγματικό όραμα, χρειάζεται μια ουσιαστική κυρίαρχη ιδεολογία. Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτάρκεια. Η έλλειψη αυτάρκειας μας οδήγησε με μαθηματική συνέπεια στη χρεοκοπία και φυσικά ουδέποτε θα εξέλθουμε από αυτή τη μέγγενη, αν δεν αποκτήσουμε αυτάρκεια.

Η Άνοδος και η Πτώση του Γερμανικού «Ενός Πλοίου KG» Χρηματοδοτικού Υποδείγματος, ή γιατί θυμώνει ο Σόϊμπλε με τους Έλληνες Εφοπλιστές.


Την προηγούμενη δεκαετία η Γερμανία έγινε μια από τις χώρες  με τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο ναυτικό στόλο στον κόσμο. Συγκεκριμένα ήταν στη 4η θέση μετά την Ελλάδα, Κίνα και Ιαπωνία.

Το Βερολίνο πετάει την μπάλα στην κερκίδα.

Του Σταύρου Λυγερού
Αν και με την πάροδο των ημερών πυκνώνουν και εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για εξεύρεση ενός συμβιβασμού εν όψει του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η επίμονη άρνηση του Βερολίνου να κάνει βήμα πίσω δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Το ΔΝΤ δεν πιέζεται και απ’ ότι φαίνεται
δεν θα υποχωρήσει.

Για την ακρίβεια, είναι πολλά τα μέλη στο Συμβούλιό του που θεωρούν την αρνητική στάση του Σόιμπλε μία καλή ευκαιρία για να αποσυρθεί το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να κατηγορηθεί ότι το έβαλε στα πόδια. Αντιθέτως, θα μπορεί να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για τις περαιτέρω δυσκολίες της ελληνικής πορείας στο Βερολίνο. Το μόνο που συζητάει το Ταμείο είναι να συμμετάσχει, χωρίς χρηματοδότηση. Ο Τόμσεν έχει χαρακτηρίσει αυτή τη φόρμουλα «καλή ιδέα».

Die Welt: Σε αδιέξοδο η κρίση στην Ιταλία με χρέος 133% του ΑΕΠ

Το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη φαίνεται να σημειώνει η Ιταλία, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας «την ελληνική κρίση να μοιάζει παιχνιδάκι», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Die Welt. H κατάσταση της οικονομικής κρίσης της χώρας έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο, που κάνει τους οικονομολόγους να συζητούν ακόμα και την έξοδο της από την ευρωζώνη.

Μετά την ανησυχία σχετικά για πρόωρες εκλογές, δύο φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την Die Welt, είτε να αναπτύξουν δύναμη οι λαϊκιστές, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, είτε να καταφύγουν τα κατεστημένα κόμματα σε ριζοσπαστικές οικονομικές λύσεις. Ένα σχέδιο β’ φαίνεται να τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο εύρεσης μια λύσης, καθώς την περασμένη κιόλας βδομάδα  έγινε λόγος για καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος.

Spiegel: η διπλή αυταπάτη της ελληνικής κρίσης.

"Οι Έλληνες καμώνονταν ότι μεταρρύθμιζαν, οι δανειστές ότι τους πίστευαν" παρατηρεί. Μέχρι 123 δις ευρώ μπορεί να κοστίσει στους δανειστές η ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπ. Οικονομικών.

Μια διεισδυτική ανάλυση υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ο αναγνώστης του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο, 03.06. Και θα διαπιστώσει και πάλι ότι, όπως και σε πολλά προηγούμενα άρθρα του γερμανικού τύπου, για την καθυστέρηση στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτήν τη φορά δεν φταίει η ελληνική πλευρά αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ.