Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Το «δίκαιο» εμπόριο του Τραμπ εναντίον του «ελεύθερου» εμπορίου της Μέρκελ

Στην πρώτη τους συνάντηση ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με στόμφο ότι « δεν είμαι υπέρ του προστατευτισμού , είμαι υπέρ του «δίκαιου» διεθνούς εμπορίου. Αντιθέτως η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε , όπως πάντα, ότι το «ελεύθερο» εμπόριο αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό οι έννοιες «δίκαιο» και «ελεύθερο» διεθνές εμπόριο είναι κανονιστικές και ως τέτοιες  χρήζουν ορισμού. Χωρίς να ορισθούν οι έννοιες, κάτι που προφανώς απαιτεί την χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, και συνεπώς προϋποθέτει σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων και όχι εξ αντικειμένου αλήθεια, οι διακηρύξεις τέτοιου τύπου παραμένουν κενές νοήματος.

Η ιδεολογική υποταγή του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Δυστυχώς τα επικοινωνιακά τεχνάσματα σύσσωμου του πολιτικού συστήματος  οδηγούν  συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερη σύγχυση τους πολίτες τούτης της χώρας.
Εξηγούμε:
Η ατέλειωτη  χρονικά διαπραγμάτευση, έχει καταστήσει, εκ των πραγμάτων, κυρίαρχο στόχο της ελληνικής πολιτικής σκηνής το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σε αυτό συμβάλλουν και οι δυνάμεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης με τα μονότονα επαναλαμβανόμενα αιτήματα , όπως: «να κλείσει η αξιολόγηση», «γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση;» και όλα τα συναφή.
Η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σύρει γραμμές αμύνης ή ακόμη να επιδιώξει την αλλαγή, σύμφωνα με την δική της αντίληψη,  συγκεκριμένων αιτημάτων, αποδείχτηκε πολύ σύντομα μια απόλυτη φενάκη.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμήκυνε τις συζητήσεις, σαφέστατα για να δείξει ότι διαπραγματεύεται σθεναρά, αλλά και για να καταστήσει, αυτό καθ’ αυτό,  το «κλείσιμο της αξιολόγησης» επίκεντρο του πολιτικού και κοινωνικού  ενδιαφέροντος στην ελληνική πολιτική ζωή.

Το κουμπί....

ΠΗΓΗ
Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Από τη Λεπέν στον Μελανσόν

Ο καλπασμός του Ζαν Λυκ Μελανσόν συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κυνήγι της δεύτερης θέσης. ‘Εχει περίπου 19%, όσο και ο γκωλικός Φιγιόν και απέχει μόλις 4 μονάδες από τον Μακρόν.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την τύχη των γαλλικών προεδρικών εκλογών και επομένως για την τύχη τόσο του ευρώ όσο και της ΕΕ συνολικά. Στο όχι απίθανο πλέον σενάριο να περάσουν στον δεύτερο γύρο η Λεπέν με τον Μελανσόν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά και οι κυβερνήσεις, βλέπουν πραγματικό εφιάλτη.