Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Η ρωσο - ευρωπαϊκή αντιστροφή

Τ​​ρεις ημέρες πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εορτάσουν τα 60 χρόνια από την ευρωπαϊκή οικοδόμηση με διακηρύξεις και τη «Λευκή Βίβλο», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέλυσε τις βάσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στους Ρώσους αξιωματικούς, στη Στρατιωτική Ακαδημία. Η ομιλία αυτή αναδεικνύει τις διαφορετικές διαδρομές Δύσης και Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εντεύθεν. Η Ρωσία εγκατέλειψε την προσπάθεια να εξαγάγει την ιδεολογία της και να παρέμβει διά της κομμουνιστικής προπαγάνδας στα εσωτερικά των ξένων χωρών. Υιοθέτησε, κατά τη διατύπωση του Σεργκέι Λαβρόφ, έναν «υγιή συντηρητισμό», κατ’ ουσίαν αντιγράφοντας την προγενέστερη ψυχροπολεμική στάση των δυτικών δυνάμεων. Στους αντίποδες της πολιτικής αυτής, η υπό αμερικανική ηγεμονία Δύση επιδιώκει, πάντα κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, να εξαγάγει την ιδεολογία της με κυβερνοπόλεμο, «υβριδικό πόλεμο», «ελεγχόμενο χάος» και «χρωματιστές επαναστάσεις».

Η Κίνα επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου στη ΝΑ Ασία.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις  του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν η αποχώρηση από την οικονομική συμφωνία TransPacific Partnership (TPP) ( Δια- Ασιατική Συμφωνία,  οικονομικού περιεχομένου).  Οι αιτιάσεις του προέδρου Τραμπ συνίσταντο στις γνωστές του θέσεις : απώλεια θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα λόγο της μετακίνησης και εγκατάστασης μεταποιητικών κυρίως δραστηριοτήτων εκτός ΗΠΑ).  Τη συμφωνία TPP, είχαν υπογράψει 12 χώρες (Γραφική παράσταση 1). Οι ΗΠΑ αποχώρησαν στις 23 Ιανουαρίου 2017. Παρέμειναν οι υπόλοιπες 11 χώρες. Όμως το μέλλον της συμφωνίας είναι αβέβαιο , για να μην πούμε είναι προδικασμένο σε αποτυχία , από τη στιγμή που αποχώρισε η χώρα που είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της  και παράλληλα αποτελούσε την μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Η πρόθεση των ΗΠΑ με τη δημιουργία της TPP ήταν σαφής: συμμετοχή και διαμόρφωση των εμπορικών δεδομένων στην περιοχή σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη. Μάλιστα δεδομένου ότι είχαν αποκλειστεί οι δύο μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής , η Κίνα και η Ινδία , η πρόθεση των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη.  
Γραφική παράσταση 1
Χώρες μέλη της TransPacific Partnership (TPP) ( Δια- Ασιατική Συμφωνία)

Η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου Τραμπ , αφήνοντας ένα κενό στη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων στη διαμόρφωση των  εμπορικών σχέσεων της περιοχής επιτρέπει στην Κίνα , μέσω των πρωτοβουλιών διαμέσου της συμφωνίας  Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) (Οικονομική Συμφωνία Περιφερειακής Κατανόησης) να επιχειρήσει την κάλυψη αυτού του κενού με βάση και τα δικά της συμφέροντα.

Ώδινεν όρος και έτεκε μυν.

Τελικά στο Eurogroup της 7ης Απριλίου , στη Μάλτα, αποκαλύφθηκε σε μέγιστο βαθμό η κατάληξη των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Για ακόμη μια φορά , η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αμυνθεί σε καμία των επιθέσεων των δανειστών. Το σκορ είναι συντριπτικό υπέρ των δανειστών. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Οι αρνητικές επιπτώσεις  των μέτρων αφορούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια ακόμη αποτυχία όχι τόσο σε σχέση με τους δανειστές , το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ,για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν περίπου γνωστό, αλλά για το πώς τη διαχειρίστηκε επικοινωνιακά. Για του λόγου το αληθές ας ανατρέξει ,όποιος το επιθυμεί, στις δηλώσεις των εχόντων την επίσημη αρμοδιότητα για αυτό. Η επικοινωνία δεν μπορεί να  βασίζεται μόνο στο ψεύδος. Απαιτεί βεβαίως  την χρησιμοποίηση και του ψεύδους αλλά σε θεμιτό ποσοστό, έτσι ώστε να λαμβάνει τη μορφή της μισής αλήθειας. Αυτό απαιτεί γνώση, πείρα, τέχνη, επαγγελματισμό!!!

Λ.Βατικιώτης : Πολιτική Απάτη τα Αντίμετρα

Η πολιτική καταρχήν συμφωνία για την αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν έχει την ανάγνωση του έλληνα Πρωθυπουργού, ότι πρώτα θα συζητηθούν μέτρα για το χρέος και μετά οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση, λέει στον 9.84 ο οικονομικός αναλυτής και αρθρογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης.

 Επιπλέον, ξεκαθαρίζει , ότι τα αντίμετρα είναι ουσιαστικά «πολιτική απάτη», απαιτούν πλεονάσματα πέραν του 7% και κινούνται στη λογική για κάθε περικοπή στους συνταξιούχους , συσσίτια για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα. 

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Γενική Ανυπακοή στη Χρεο-δουλεία

Για την ανάγκη να αλλάξει την ατζέντα  από τον ίδιο λαό από την συστημική αδιέξοδη συζήτηση περί αξιολόγησης, με ανατροπές  και γενική ανυπακοή, άρνησης πληρωμών χρεών που δεν δημιούργησαν οι πολίτες και καλούνται παράνομα να αποπλήρωσουν στους δανειστές, μίλησε στο Ράδιο 9.84 η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ξεκαθάρισε ότι η Βουλή του 2015 διαλύθηκε το καλοκαίρι για να μην προχωρήσει η διεκδίκηση διαγραφής του Χρέους με βάση το επίσημο πόρισμα, η λογοδοσία Στουρνάρα για το σκάνδαλο Siemens, η διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων αλλά  και η κατάθεση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μία μέρα μετά το Όχι στο δημοψήφισμα, για να μην αποκαλυφθεί η προδοσία μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Γ. Κοντογιώργης: Εποχές αβεβαιότητας & κατάρρευσης του κρατικοκεντρισμού

Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις ισχύος, έχουν δημιουργήσει μία γενικευμένη αβεβαιότητα στον πλανήτη την ώρα που οι κοινωνίες στο εσωτερικό τους στρέφονται στις κρατικές εξουσίες η οποίες με την σειρά τους νομιμοποιούν σχέσεις υποταγής των πολιτών, λέει ο πανεπιστημιακός Γιώργος Κοντογιώργης μιλώντας στον Ράδιο 9.84.
Κατά τον ίδιο οι πολίτες πρέπει να υπερβούν τον  κρατικοκεντρισμό, με ένα άλλο πολιτικό σύστημα και ιδίως στην Ελλάδα μετά από 200 χρόνια, το θέμα είναι όχι απλά να αλλάξεις πρόσωπα σε ένα προβληματικό πολιτικό σύστημα, αλλά το ίδιο το σύστημα.
Το δίλημμα στις μέρες μας δεν είναι  η διάλυση των κρατών, αλλά η ελευθερία εντός αυτών με όρους εθνικής ανεξαρτησίας και όχι υποτέλειας είτε σε κρατικές οντότητες που λειτουργούν για λογαριασμό των ελίτ, είτε σε υπερεθνικές ολοκληρώσεις των πολυεθνικών  εξουσιών.

Έρευνα: Αύξηση αυτοκτονιών και θανάτων παιδιών, μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα.

Αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, της παιδικής θνησιμότητας, των περιστατικών κατάθλιψης και μείωση του ρυθμού των γεννήσεων κατέγραψε μεγάλη ελληνοβρετανική έρευνα για τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα.

Ως πρώτο έτος της κρίσης στην Ελλάδα από τους ερευνητές με επικεφαλής τον Φίλιππο Φιλιππίδη, λέκτορα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, θεωρήθηκε το 2010 καθώς τότε επιβλήθηκαν τα πρώτα αυστηρά μέτρα λιτότητας και υπήρξαν ορατές επιπτώσεις ύφεσης και ανεργίας στην ελληνική οικονομία.

Ποιοι Ευρωπαίοι και γιατί τα "σπάνε" με το ευρώ.

Του Γιάννη Αγγέλη
Πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Απριλίου, η Τσεχία χωρίς καθόλου θόρυβο "διέρρηξε" εντός Ε.Ε. τη σταθερή σχέση της κορόνας με το ευρώ. Τώρα, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και η Δανία. Ποιοι και γιατί σκέφτονται να τα "σπάσουν" με το ευρώ, πώς επηρεάζει το ενδεχόμενο ενός "exit" από την Ελλάδα ή αλλού.

Τα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, σε συνδυασμό με τις άγνωστες προς το παρόν συνέπειες του εν εξελίξει Brexit, κάνουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη να αλλάζουν την τακτική τους απέναντι στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και το Ευρώ.

Τελικά τι πλήρωσαν οι Γερμανοί για να τους “παραχωρήσουμε” 14 αεροδρόμια;

Πανηγυρισμοί για την “παραχώρηση” 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Creece.
“Η Ελλάδα βγήκε, στην ουσία, στις χρηματαγορές, δεδομένου ότι η επένδυσή μας χρηματοδοτείται από διεθνείς τράπεζες. Ανοίγουμε πόρτα για να έρθουν χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, θα αποτελέσει το εφαλτήριο επανεκκίνησης της οικονομίας» δήλωσε ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη οπτική γωνία την οποία θέτει ο Νίκος Τριάντης:
“Δείτε τη φωτογραφία και καταλάβετε το μέγεθος του “δουλέματος”.
  • Τα χρήματα 1,234 δις. ευρώ από της γερμανικής FRAPORT έφυγαν υπό τη μορφή δανείων από τις τράπεζες τους έφτασαν στην FRAPORT πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί πίσω στις γερμανικές τράπεζες.
Πολύ ωραίο επιχειρηματικό κολπάκι και εμείς σαν χώρα χάσαμε για 40 χρόνια 14 αεροδρόμια για το απόλυτο τίποτα.
Το αστείο είναι τόσο δυνατό που ο “κύριος” στα δεξιά (Κοπελούζος) δεν μπορεί να συγκρατηθεί…
Αφιερωμένο στον κ. Τσίπρα του οποίου η ομάδα διαπραγματεύθηκε “σκληρά””.
ΠΗΓΗ

Γιάννης Ραχιώτης: Τι κρύβει η «έκρηξη» ΜΚΟ και η μαζική στρατολόγηση επιστημόνων


Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
Με αφορμή την πρόσφατη παραίτησή του από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η οποία συνοδεύτηκε από ένα κείμενο καταγγελίας για μετατροπή της σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), συνδεδεμένη, μάλιστα, με τις «δραστηριότητες» του Σόρος, ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης μίλησε στον  Δρομο για την ιστορία, τη δομή και τις εμφανείς και «αφανείς» στοχεύσεις των ΜΚΟ.
Κατά τον Γιάννη Ραχιώτη, «στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια εξαπλώνονται ταχύτατα τα δίκτυα των μεγάλων δυτικών ΜΚΟ», ενώ οι «ειδικότεροι πολιτικοί στόχοι της μαζικής στρατολόγησης επιστημόνων και της διάχυσης εκατομμυρίων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δεν γίνονται αμέσως εμφανείς».