Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

5.000 χρόνια χρέους ως όπλο αποστέρησης περιουσίας. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του αθέμιτου ιδιωτικού χρέους

ΠΗΓΗ
του Eric Toussaint
Από την αρχή της Ιστορίας, εδώ και 5000 χρόνια, το ιδιωτικό χρέος υπήρξε εργαλείο υποδούλωσης, λεηλασίας, κυριαρχίας, αποστέρησης περιουσίας των λαϊκών τάξεων (μέσα στις οποίες, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θυμάτων), των εργατικών τάξεων: μικροί καλλιεργητές, τεχνίτες, ψαράδες, έως τους σύγχρονους μισθωτούς και τα μέλη των οικογενειών τους (οι φοιτητές που συνάπτουν χρέη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους). Η διαδικασία είναι απλή:

Ο Στουρνάρας και οι συντάξεις

Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της (ανέξοδης) κριτικής της κυβέρνησης για τις θέσεις του επί της οικονομικής πολιτικής – και πολύ περισσότερο για το εκσυγχρονιστικό παρελθόν του που «ενοχλεί». Σε κάθε περίπτωση όμως λειτουργεί ως προπομπός ειδήσεων που λίγο ως πολύ επηρεάζουν τη ζωή όλων – που και πάλι «ενοχλούν». Αυτό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.
Μίλησε το βράδυ στο συνέδριο του Economist για το ασφαλιστικό μας σύστημα που «τρίζει» παρά τις 13 (!) αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων και βεβαίως τον ισοπεδωτικό νόμο Κατρούγκαλου;

Εμβάσματα σε «σκοτεινούς» λογαριασμούς και επενδύσεις σε ομόλογα χωρών Λ. Αμερικής

  •     Στο Μπελίζ βρέθηκαν τα 2,5 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν για την κλιματική αλλαγή της κοινότητας της Καραϊβικής
  •     Άλλα πέντε εκατ. εστάλησαν σε τράπεζα αφρικανικής χώρας
  •     Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη είχε η τότε υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη