Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Γ.Κοντογιώργης, Πού πηγαίνει ο κόσμος, η Ευρώπη και η Ελλάδα.

Πού πηγαίνει ο κόσμος, η Ευρώπη και η Ελλάδα;
Θεμελιώδη υπόθεση του ομιλητή αποτελεί η διαπίστωση ότι η περίοδος που διανοίγεται από τη δεκαετία του 1980 αναγγέλλει μια ολική ρήξη με το παρελθόν στο οποίο εισήλθε η ανθρωπότητα μετά την έξοδο της Ευρώπης από το μεσαίωνα και την ήττα του ελληνικού δρόμου προς τη νεοτερικότητα. Η κρίση που διανύουμε σήμερα δεν είναι «ενδοσυστημική», δεν εγγράφεται στην φάση αυτή. Αποτελεί κρίση υπέρβασης του ιστορικού χρόνου της νεοτερικότητας, και μετάβασης σε μια άλλη φάση της ανθρωπότητας, που μας επιφυλάσσει κοσμοϊστορικές μεταβολές: στο αξιακό, στο οικονομικοκοινωνικό, στο πολιτικό και στο επικοινωνιακό σύστημα. Η πολιτική Ευρώπη, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί στο σύνολό της ένα εργαστήρι, που θα αντέξει εάν δυνηθεί να συντρέξει στη διαμόρφωση αυτή του μέλλοντος. Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της ιστορικής της οπισθοδρόμησης, η οποία σημαίνεται από την «αντιστασιακή» εμμονή ενός τριτοκοσμικού τύπου  πολιτικού καθεστώτος, που χειραγωγεί την κοινωνία και την καταδικάζει σε αδυναμία να εναρμονισθεί με τις εξελίξεις και να μεταβεί στο μέλλον. Το διακύβευμα επομένως που υποκρύπτει το ερώτημα «πού πηγαίνει ο κόσμος», δεν αφορά τόσο στην κριτική αποτίμηση του παρόντος. Εστιάζεται στην ανάδειξη των θεμελίων του νέου κόσμου στον οποίον έχει εισέλθει ήδη η ανθρωπότητα. Διότι η επίγνωση της κατεύθυνσης του μέλλοντος θα μας υποδείξει και τις λύσεις που πρέπει να επιλέξουμε στα προβλήματα του παρόντος
Ώρα έναρξης: 20.30
Καφέ Φίλιον, Σκουφά 34, Αθήνα
Φίλοι στο Φίλιον

«Grexit αργά ή γρήγορα - 60% πιθανότητα την επόμενη πενταετία»

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνουν οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit οι οποίοι προβλέπουν συμβιβασμό για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα αλλά όχι συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit.

Γεννημένοι στην Φάρμα..

     Η πιό συγκλονιστική διαπίστωση-συνειδητοποίηση ήταν αυτή που εμφανίστηκε αυτές τις μέρες στο ίντερνετ με την μορφή χιουμοριστικής ανάρτησης,
     ..και έλεγε πως "τα παιδιά που γεννήθηκαν με το πρώτο μνημόνιο, πάνε σήμερα ήδη στην δευτέρα δημοτικού."

     Ανατριχιαστικό.
     Σε λίγα χρόνια δηλαδή θα ανδρωθεί η πρώτη γενιά γεννημένη μέσα στα μνημόνια.
     Θα είναι η πρώτη γενιά γεννημένων σκλάβων, που δεν θα έχουν γνωρίσει γιατί
δεν θα έχουν ζήσει, τί σημαίνει εθνική ανεξαρτησία, τί σημαίνει Συνταγματική τάξη, τί σημαίνει κοινοβούλιο που νομοθετεί από μόνο του και όχι  από μετάφραση οδηγιών δανειστών-τοκογλύφων. 
    Θα είναι η πρώτη γενιά που θα έχει εγκλιματιστεί στην λογική τού "αρκεί νάχουμε κάτι να φάμε και να ζήσουμε με τα στοιχειώδη",
     ..η πρώτη γενιά που θα το θεωρεί φυσιολογικό,
     ..γιατί δεν θάχει ζήσει κάτι άλλο.
     Θα είναι η πρώτη γενιά επανεμφάνισης των μουζίκων-δουλοπάροικων του κάθε μορφής ιδιοκτήτη εργασίας
     ..η πρώτη γενιά που θα μπαίνουν στις τράπεζες ψιθυρίζοντας σαν να βρίσκονται στον ιερότερο ναό,
     ..η πρώτη γενιά γεννημένη και μεγαλωμένη στην Φάρμα των Ζώων.

     Φιλοδοξούν οι νεοναζιστές της "Ενωμένης" Ευρώπης να ακολουθήσουν κι άλλες γενιές. Κι άλλες, κι άλλες.
     Στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής χάθηκαν περίπου είκοσι γενιές ελλήνων.
     Στην γερμανική κατοχή, μαζί με τον εντεταλμένο εμφύλιο που ακολούθησε και την υστέρηση της ανοικοδόμησης κράτους και κοινωνίας, άλλη μιά γενιά πήγε χαμένη.
     Σήμερα με την "πρόοδο" της οικονομικής "επιστήμης", και της ψυχολογίας της χειραγώγησης των λαών,
     ..η έρπουσα δικτατορία της Παγκοσμιοποίησης σκοπεύει στην δημιουργία ατέρμονων γενεών σκλάβων που οι ίδιοι θα λογίζουν τους εαυτούς τους ως ελεύθερους,
     ..και στην δημιουργία κρατών-γκέττο ειδικών οικονομικών ζωνών,
     ..θερμοκήπια εγατικών χεριών,
     ..και κάτι σαν τις βιομηχανικές ζώνες, στις παρυφές των κέντρων της Νέας Τάξης.

     Και όλα αυτά εξαιτίας της γενιάς των τριακοσίων δωσίλογων του σημερινού κοινοβούλιου, αυτών που με ετήσιες αποδοχές 100 και 200 χιλιάδων ευρώ, πουλάνε όχι μόνον τις επόμενες γενιές, αλλά και την μάνα που τους γέννησε.
     Αυτών που υποτίθεται πως "διαπραγματεύονται" για μάς.
     Ναι. Διαπραγματεύονται.
     Διαπραγματεύονται πόσο μεγαλύτερο όφελος θα βγάλουν απ' το ξεπούλημά μας.
     Άλλα τρία χρόνια εξουσίας; Άλλα δέκα; Συντάξεις; Προνόμια; Το ακαταδίωκτο για τα εγκλήματά τους; Όλα μαζί;

     Και εν τω μεταξύ οι γενιές-σκλάβοι να μεγαλώνουν.
     Και εν τω μεταξύ οι δικές μας οι γενιές, οι μόνες που ακόμη μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια να παρακολουθούν αμέτοχες την καθολική σφαγή.

     Κρίμα την κατάντια μας για μάς που κάποτε φανταστήκαμε πως θ' αλλάζαμε τον κόσμο. 
     Τον αλλάξαμε όμως.
      Τον κάναμε αβίωτο.
     Και τώρα παραδίνουμε τα παιδιά μας στα κτήνη.
     Αυλαία!.. 
ΠΗΓΗ

Από τις Ghost Towns στις Ghost Countries – Η παράνοια της παραμονής μας στο Ευρώ

Σπύρος Στάλιας
Οικονομολόγος Ph.D
πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ
Τον 19ο αιώνα στην Αμερικανική Δύση υπήρξαν πόλεις φαντάσματα. Θα τις έχετε δει αυτές τις πόλεις, στον κινηματογράφο, σε έργα εποχής. Υπήρχαν κτίρια, σπίτια, εγκαταστάσεις, δρόμοι εγκαταλειμμένα και καθόλου ανθρώπινη ζωή. Ο αέρας καθώς φυσούσε παρέσυρε, μέσα στη...
σκόνη που σήκωνε, ξερούς θάμνους και ένα τόνο ζωής έδιναν τα μαυροπούλια που πετούσαν πάνω από τα έρημα ανθρώπινα έργα.
Αυτές οι πόλεις φαντάσματα ήσαν αποτέλεσμα ενός διαρκούς ελλείμματος στο εμπόριο αυτών των πόλεων, με την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία.

Δώστε την ελευθερία τους στους Έλληνες: Ο Σόιμπλε, ο νέος δυνάστης της Ελλάδας!

Με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Έλληνες» ο Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Monde αναδρομή στην επιβολή από τις μεγάλες δυνάμεις του βασιλιά Όθωνα το 1832 στον ελληνικό θρόνο αντιπαραβάλλοντας τον Βαυαρό μονάρχη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Διονύσης Χιόνης: "Θα δούμε στην Ε.Ε. πράγματα που θα τρίβουμε τα μάτια μας"."Έρχεται η ώρα των ποινικών ευθυνών"

Σχόλιο ιστολογίου : Επειδή η χώρα μπορεί να "σκάσει" σε οποιαδήποτε στιγμή εντοπίζουμε και αναδεικνύουμε μεταστροφές απόψεων από ανθρώπους που μόνο αδαείς δεν είναι γύρω από την λειτουργία της οικονομίας και της ευρωζώνης. Παράλληλα με ανοιχτό έναν τηλεπαραθυρικό διάλογο σύγχυσης γύρω από το Grexit και την δραχμή χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και το σύστημα που μας έφτασε ως εδώ δεν έχει αγαθές προθέσεις για την ευημερία της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Διονύσης Χιόνης : Επιθετική Επαναδιαπραγμάτευση

Η χώρα είναι 7 χρόνια σε καθεστώς διαρκώς αξιολογήσεων, χωρίς όμως ποτέ όσα μας ζητούν οι εταίροι να μας οδηγούν στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Η αξιολόγηση ακόμη κι αν κλείσει δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Η Ελλάδα τώρα που η ευρωζώνη είναι ευάλωτη σε ένα ντόμινο από οποιοδήποτε «ατύχημα», πρέπει να πάει σε μία επιθετική επαναδιαπραγμάτευση όλου του προβλήματος και όχι να δέχεται διαρκώς νέα μέτρα που βυθίζουν τη χώρα σε ατελείωτη ύφεση.
Αυτά είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο984 και το Γιώργο Σαχίνη, ο καθηγητής οικονομικών Διονύσης Χιόνης Πηγή
Βλέπε επίσης σχετικά:

ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ - 09-02-2017

Υ.Γ1. Ακούγοντας τον κ. Χιόνη καταλαβαίνει κανείς την  κολοκαψούρα του Στουρνάρα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και άρα να σπρώξει την έκκρηξη μπροστά στον χρόνο. 

Υ.Γ2. Τολμάει ο "άθλιος" να αμφισβητήσει το PSI του Βενιζέλου! Δεν τον βλέπω για ψυχίατρο! 

Y.Γ. 3. FT για ελληνικό πρόβλημα: Τι θα έπρεπε να είχε γίνει το 2012 και γιατί δεν έγινε.

Στη δημοσιότητα ντοκιμαντέρ του Erensep για την επιστροφή σε εθνικό νόμιμα

Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 και την απογοήτευση που ακολούθησε, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε με προτάσεις εφικτές, σε επιστημονική βάση, που να μιλάνε με στοιχεία και να πατάνε στην οικονομική και κοινωνική θεωρία με σοβαρό τρόπο.

Σκεφτήκαμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνδεθούν μετωπικά όλοι όσοι καταλαβαίνουν την ανάγκη ριζοσπαστικών λύσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή συμπαράταξη έστω και σε μικρό βαθμό σε πρώτη φάση.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής είναι ένα πρώτο μικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε έτοιμη μια σημαντική μελέτη για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες χώρες της Ευρώπης, και θα την παρουσιάσουμε σε ανοιχτή δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου (κινηματογράφος Αλκυονίς | 7 μ.μ.).
Η μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ σχετικά με το αδιέξοδο της Ευρωζώνης, την αναπτυξιακή πολιτική που απαιτείται στην Ελλάδα και την προοπτική εξόδου από τη νομισματική ένωση δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η μελέτη είναι διαθέσιμη στα αγγλικά (http://www.rosalux.de/publication/43011/eurozone-failure-german-policies-and-a-new-path-for-greece.html), ενώ η ελληνική μετάφραση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου τις επόμενες ημέρες.
Ακολουθώντας τη δομή της μελέτης, το video παρουσιάζει τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία της Ευρωζώνης, τις επιπτώσεις των μνημονίων στην ελληνική οικονομία και δίνει μια πρόγευση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Με μια σπονδυλωτή δομή το μίνι ντοκιμαντέρ επιτρέπει στον θεατή να περιηγηθεί σε άλλα video, όπου ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας αναλύει με περισσότερες λεπτομέρειες τα κεφάλαια της μελέτης. Πηγή

Ο άνθρωπος που έζησε 40 χρόνια μόνος σε ένα νησάκι νότια της Κρήτης...

Την ιστορία ενός ανθρώπου που παράτησε τα πάντα και επί 4 δεκαετίες έζησε μόνος σε ένα νησάκι νότια της Κρήτης, περιγράφει το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε, και ήδη έχει βραβευτεί, μια ομάδα νέων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από την Κρήτη. Συνέχεια εδώ