Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο Greg Palast με το Μ. Νευραδάκη στο "Διάλογος Radio" Ν. Υόρκης. 30/01/2015.

1. Mπορείτε να ακούσετε την εκπομπή κάνοντας click εδώ 
απ όπου μπορείτε να κατεβάσετε το ηχητικό αρχείο 
Επειδή η συζήτηση για το νόμισμα άρχισε να παίρνει άλλη δυναμική, ακούστε μια παλιά την συνέντευξη (30-1-2015, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσε τις εκλογές...)  του Greg Palast. Προφητική σε όλα της. Ακούστε για το ρόλο του ευρώ από τον "πατέρα' του - τον Μαντέλ - και πολλά πράγματα θα μπουν σε σειρά. Ακούστε μετά και τον Παν. Γεννηματά να αναφέρεται στη"θεωρία των άριστων νομισματικών περιοχών"  του Μαντέλ - που η εισαγωγή του ευρώ παραβίασε όλες τις αρχές της. 

2. Εδώ θα βρείτε μια παλιότερη εκπομπή με τον  Greg Palast εδώ από τον Οκτώμβριο του 2014  απ' όπου επίσης μπορείτε να κατεβάσετε το ηχητικό αρχείο

Telegraph: Η Ελλάδα θα αποβληθεί προς παραδειγματισμό άλλων χωρών.


Σύντομα η ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αποβάλλει την Ελλάδα, ως παραδειγματισμό για άλλες χώρες, εκτιμά αρθρογράφος της Telegraph.

Ο Σάιμον Χέφερ υποστηρίζει ότι όσοι επιμένουν για
την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξουν τη λυπηρή κατάσταση της Ελλάδας πριν πλέξουν το εγκώμιο της Ενωσης, όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου του.


Πληρώνοντας το γαλλικό χρέος με φράγκα αντί ευρώ.

Η κ. Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και υποστηρίζει ότι οι κάτοχοι γαλλικών κρατικών ομολόγων δεν ενδιαφέρονται σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν. Οι επενδυτές διαφωνούν.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Για να γίνει κατανοητή και στον πλέον αδαή, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ας πάρουμε το εξής απλοποιημένο παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε ότι στη ζώνη του ευρώ είναι
μόνο δύο κράτη, η Ελλάδα και η Γερμανία. Και ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν χρωστά ούτε ευρώ, αλλά έχει την παραγωγική σύνθεση που έχει. Δηλαδή 3,6% πρωτογενή τομέα, 13,4% δευτερογενή τομέα και 83% τριτογενή τομέα. 
  • Ξεκινάμε λοιπόν την οικονομική ζωή και συνεργασία αυτών των δύο χωρών.
  • Αμέσως από την πρώτη μέρα, η μεν Ελλάδα θα εισάγει προϊόντα από τη Γερμανία η δε Γερμανία θα γεμίζει συνεχώς τα ταμεία της από το χρήμα που θα ρέει προς αυτήν από την Ελλάδα, λόγω των εισαγωγών που κάνει η τελευταία.

ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ - 09-02-2017


Πήγαινε στο 36 λεπτό για ακούσεις για ένα μεγάλο σκελετό στην ντουλάπα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. (Ναι για τον αχυράνθρωπο που "φυτεύτηκε" για να μαγειρέψει τα στοιχεία υπακούοντας στις εντολές των Γερμανών πρώτα...)
Για τον Παν. Γεννηματά, είναι γνωστή η συνεπής του στάση από την αρχή τη κρίσης. Η έκπληξη είναι ο Δ. Χιόνης που έστω και κάπως αργά είδε τα προβλήματα του ευρώ, αλλά έστω και τώρα καλοδεχούμενος...
Για τους νεότερους σχετικά με το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ που πολλοί θέλουν να ξεχάσουμε: Κάντε αναζήτηση στο blogg αυτό + τα ονόματα: Ζωή Γεωργαντά, Νικ. Λογοθέτης που στάθηκαν όρθιοι και κατήγγειλαν την αλητεία του "φυτευτού" Γεωργίου..

Ο λόγος που εκτοξεύτηκε το ελληνικό χρέος

Του Βασίλη Παζόπουλου*
Όταν πιάσαμε τα ευρώ στα χέρια μας, τα πρώτα χρόνια ζούσαμε ένα όνειρο. Υπήρχε μια ευφορία, μια διάχυτη αίσθηση θετικής προσδοκίας.
Τα περιουσιακά μας στοιχεία, οι καταθέσεις, τα ακίνητα, ήταν σε ευρώ. Όχι δραχμούλες. Ο φόβος για υποτιμήσεις ή ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ήταν παρελθόν.

Διαβάζοντας τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*
Με αφορμή τη κρίση που κυρίως από τις αρχές του 2010 «μαστίζει» την Ελλάδα, με έναρξη τη συνομολόγηση των Δανείων και των συναφών Μνημονίων Συνεννόησης-Συνεργασίας, κυριαρχεί η «αντίθεση» μεταξύ των «Μνημονιακών-Αντιμνημονιακών», με εκατέρωθεν επιχειρήματα. Σημασία όμως έχει αφενός να μην λαϊκίζουμε και αφετέρου να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Με τη θέση αυτή υπ’ όψιν τα εξής:
Είναι δεδομένο ότι πέραν των «Μνημονιακών δεσμεύσεων» υφίσταται το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο, το οποίο κινείται μεταξύ του νομικού δόγματος και της πολιτικής και καθορίζει την έννομη τάξη με  δεσμεύσεις επί των οποίων πρέπει να ασκούνται οι σχετικές πολιτικές. Επ’ αυτών δεν ακούγεται στις αντιπαραθέσεις το παραμικρό!.... Όλα απλοποιούνται.