Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Θέλει ο Τραμπ να διαλύσει την Ε.Ε.;

Wolfgang Munchau // Financial times 
Θέλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διαλύσει την ΕΕ; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση ξεκάθαρα, αλλά οι ενδείξεις που έχει εκπέμψει υπαινίσσονται πως το μπλοκ θα πρέπει να θεωρήσει την πιθανή απειλή πιο σοβαρή απ’ ότι είναι.

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS για αλλαγή οικονομικής πορείας

Της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη
Μετά από σχεδόν επτά χρόνια συνεχούς και ραγδαίας επιδείνωσης όλων ανεξαιρέτως των δεικτών της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνέχιση της ίδιας οικονομικής μας πολιτικής ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Οι υπεύθυνοι για τις τύχες μας, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, φέρουν βαρύτατες ευθύνες, προσποιούμενοι άγνοια αυτής της αναμφισβήτητης πραγματικότητας: ότι, δηλαδή, το ελληνικό πρόγραμμα βασίστηκε εξαρχής σε τραγικά εσφαλμένες υποθέσεις, που οδηγούν αναπότρεπτα στην εξαθλίωση ολοένα μεγαλύτερων τμημάτων του ελληνικού λαού.

Δεύτερη Αξιολόγηση: Μικραίνουν, διαλύουν και ξεπουλάνε την ΔΕΗ-Πως να αγοράσετε την ΔΕΗ έναντι μόλις 200 εκατ. ευρώ!

Παραδίδουν την Ελλάδα σε ιδιωτικά, κυρίως ξένα, συμφέροντα και πνίγουν τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία.
  • Ένα από τα βασικότερα θέματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι ο ενεργειακός τομέας της χώρας και πρώτα απ’ όλα η ΔΕΗ, για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος, προκειμένου οι σκανδαλώδεις εξελίξεις να περάσουν στη ζούλα και ως, περίπου, τετελεσμένα γεγονότα.
  • Οι πιστωτές, εν όψει δεύτερης αξιολόγησης, απαιτούν και η κυβέρνηση ενδίδει, ακολουθούμενη από τη διοίκηση της ΔΕΗ και ορισμένους παραδομένους και άφωνους συνδικαλιστές: την επίσπευση του ξεπουλήματος του 17% της ΔΕΗ, πράγμα που θα περάσει ολοκληρωτικά τη ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα και την ταυτόχρονη ένταξή της στο αποικιακής έμπνευσης Υπερταμείο, πράγμα που εισηγείται με επιμονή ο Διευθύνων της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης.

Η απώθηση της πραγματικότητας για να μην παλέψεις.


«Στη παρούσα φάση διαπιστώνω ότι η επιθυμία μου να είμαι καλά πληροφορημένος βρίσκεται σε κόντρα με την επιθυμία μου να παραμείνω ψυχικά υγιής».

Η "Ομάδα των Τριάντα"

Μιας και τούτες τις μέρες πιάσαμε στο στόμα μας τις τράπεζες, ας αφήσουμε την κουβέντα να ανοίξει λίγο περισσότερο. Για παράδειγμα, σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για την "Ομάδα των Τριάντα" ή "Group of Thirty", πιο γνωστό ως G30. Ναι, ξέρω ότι από Gx ο περισσότερος κόσμος έχει ακούσει κυρίως το G7 αλλά πιστέψτε με ότι και το G30 έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πρώτα-πρώτα, ας δούμε τι πράγμα είναι αυτή η "Ομάδα των Τριάντα". Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της, είναι "ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, διεθνής οργανισμός που αποτελείται από διακεκριμένους εκπροσώπους τού ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας", ο οποίος "αποσκοπεί στο να εμβαθύνει στην κατανόηση των διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων και να διερευνά τις διεθνείς επιπτώσεις των αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα". Όπως καμαρώνουν οι ίδιοι, τα χαρακτηριστικά τής Ομάδας είναι "η γνώση του παρελθόντος και η ανοιχτόμυαλη, προοδευτική σκέψη".

Η "Ομάδα των Τριάντα" προήλθε από μια ιδέα τού Τζέφφρυ Μπελ, η οποία υλοποιήθηκε το 1978, χάρη στην χρηματοδότησή της από το Ίδρυμα Ροκφέλλερ. Ο -εβδομηνταοχτάχρονος σήμερα- Μπελ είναι ένας βρεττανός οικονομολόγος, ο οποίος έχει διατελέσει καθηγητής στο London School of Economics και υψηλόβαθμο στέλεχος αρκετών τραπεζών. Το 1982 ίδρυσε την δική του εταιρεία συμβούλων, η οποία παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές σε τράπεζες αλλά και κυβερνήσεις. Ο ίδιος υπήρξε οικονομικός σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας επί 25 χρόνια και της κυβέρνησης της Τζαμάικας επί μια δεκαετία.

Από το "Διεθνές Τραπεζικό Σεμινάριο 2013" του G30: Ομιλητής ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας
Ρατζάν Ραγκουράμ. Δίπλα του ο ιδρυτής τού G30 Τζέφφρυ Μπελ. Άκρη δεξιά ο Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Μια επιχείρηση εμπορίου ανθρώπινης σάρκας… με κέρδη δισεκατομμυρίων!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
Τραπεζίτες και πολυεθνικές, αυτοί που κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, αυτοί που κάνουν τους…
πολιτικούς, οικονομικούς, κλιματικούς πολέμους, αλλά κυρίως τους πολέμους σε πεδία μαχών, μάλιστα χρησιμοποιώντας «τρομοκράτες», τώρα παράγουν εκατομμύρια «πρόσφυγες-μετανάστες» προς την Ευρώπη.
Μια εμπορική επιχείρηση ανθρώπινης σάρκας με κέρδη δισεκατομμυρίων…
Χιλιάδες οι νεκροί, αλλά όχι όλοι οι «μετανάστες-πρόσφυγες», γιατί είναι χρήσιμοι… Χρειάζονται ως φθηνοί επιστήμονες, φθηνά εργατικά χέρια, βαποράκια ναρκωτικών, όμορφες κοπέλες για το εργοστάσιο της πορνείας, εγκληματίες για το οργανωμένο έγκλημα, μικρά παιδιά για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των παιδόφιλων (σε λίγο θα μας κάνουν να νοιώθουμε ενοχές για τη χρήση του όρου παιδόφιλος και θα μας χαρακτηρίζουν «παιδόφοβους«, κατά το «ομόφοβος»). Κι οι παιδόφιλοι αφθονούν στις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές κάστες)…

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές, το ΔΝΤ εκπλήσσει”, γράφει η ιταλική La Repubblica

«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της εφημερίδας La Repubblica. Η εφημερίδα σημειώνει πως το Ταμείο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών» και ζητά, συγχρόνως, «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».

Άνεργο ή χωρίς πλήρη απασχόληση το 31% του δυναμικού της Ελλάδας

Σύμφωνα με στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2016 που επικαλείται το Bloomberg, το 31% του δυναμικού στην Ελλάδα είτε δεν εργάζεται καθόλου είτε δεν έχει πλήρη απασχόληση. Η Ελλάδα κατέχει «τα ηνία» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 31% του πραγματικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δεν εργάζεται με πλήρες ωράριο ή δεν εργάζεται καθόλου. Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος. Αντιθέτως, το ποσοστό της Γερμανίας είναι μικρότερο του 10%.

Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ζητεί ο Ν. Χουντής.

Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προτείνει με τροπολογία, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Ν. Χουντής, με την υποστήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), κατέθεσε προς
ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροπολογία με την οποία ζητά 'την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας'.