Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Ifo: Η Ιταλία κινδυνεύει να φύγει από την ευρωζώνη

Το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών έχει παραμείνει το ίδιο από το 2000, τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου. Κάποια στιγμή θα απορρίψουν τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Η Γερμανία δε θα πρέπει να εγκρίνει διάσωση των ιταλικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo θεωρεί πως οι Ιταλοί τελικά θα επιθυμήσουν μια έξοδο από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, όπως υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Tagesspiegel.
«Το βιοτικό επίπεδο στην Ιταλία είναι το ίδιο που ήταν και το 2000. Αν αυτό δεν αλλάξει, οι Ιταλοί σε κάποια φάση θα πουν "Δεν θέλουμε άλλο αυτή την ευρωζώνη"», τόνισε ο επικεφαλής του think tank, Clemens Fuest, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ειδικός ανέφερε ακόμα ότι αν το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία, θα επέβαλε στους Γερμανούς φορολογούμενους, κινδύνους, «το μέγεθος των οποίων δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει». Όπως υπογράμμισε, οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.
Πάντως, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ιταλία δεν αναζητά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η Ρώμη εστιάζει στο να εγγυηθεί τη σταθερότητα του τραπεζικού της τομέα, ξεκινώντας με μια διάσωση της Monte dei Paschi di Siena.
Πηγή

Οριστικά σε τροχιά εξόδου από την Ελλάδα το ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο ο Π. Τόμσεν είχε διαψεύσει -μάλλον χλιαρά...- ότι έχει εισηγηθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ την έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση: η έκθεση άρθρου 4, που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του Ταμείου, υπό την καθοδήγηση του Δανού τεχνοκράτη, είναι «καταδικαστική» για τη συνέχιση της παρουσίας του στην Ελλάδα -τουλάχιστον με την ιδιότητα του πιστωτή- και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για πολιτικά «μαγειρέματα» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

2017: Πρώτοι σε πτυχία, πάτοι σε παιδεία;

PHOTO
To 2016 η απαξίωση παιδείας και επιστήμης συνεχίστηκε πολύ επιτυχημένα. Εκπαιδευτικοί σκυλοκαβγάδες ανάμεσα σε άσχετους υπουργούς, αυτόκλητους ιεραποστόλους και μέλη επιτροπών αγνώστων προσόντων μάς παιδέψανε για ασημαντότητες (π.χ. μαθήματα Θρησκευτικών). Πανάθλιοι κομματικοί στρατοί (αριστεροί και δεξιοί) ανέκαθεν φιλοδοξούν να κατσαβιδώσουν την παιδεία με μανδαρινικά νομοθετήματα. Θυμίζουν μανιακούς που θέλουν σώνει και καλά να ασκήσουν ευαίσθητη πλαστική χειρουργική με αλυσοπρίονο Μπλακεντέκερ. Εκεί αυτοί, επιμένουν «να επιδείξουν έργο».

Ο «νονός» της φοροαποφυγής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μπλόκαρε για περίπου 15 χρόνια ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τις προσπάθειες των κρατών - μελών της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, σύμφωνα με νέα έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα
Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε συνεργασία με το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων και το γερμανικό ραδιόφωνο NDR, τα νέα έγγραφα αποδεικνύουν ότι το Λουξεμβούργο, μαζί με άλλα κράτη της Ε.Ε όπως η Ολλανδία, σταματούσαν της ευρωπαϊκές προσπάθειες να θεσπιστούν ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και να σταματήσει η φοροαποφυγή τους μέσω των μυστικών συμφωνιών, που αποκαλύφθηκαν με το σκάνδαλο Luxleaks.

Η κρίση επιστρέφει δριμύτερη στην Ευρώπη του 2017; Το οικονομικό σύστημα θα καταστραφεί;

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* Η αποτυχία της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, στο κλείσιμο του 2016, να βρει στρατηγικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει την πρόθεσή της, να την κρατικοποιήσει, επί της ουσίας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τα ισχύοντα πλέον στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνει και κούρεμα καταθέσεων, άνω των εκατό χιλιάδων Ευρώ., αποτελεί μια δυσάρεστη υπενθύμιση ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων 11 χρόνων στην Ευρώπη όχι μόνο δεν έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά έπεται δριμύτερη.

Κρίση νομιμοποίησης και εκδοχές του μέλλοντος της ΕΕ

Του Πάνου Καζάκου*