Θα δώσει η Ιταλία τη ‘μάχη των Εθνών’, συντρίβοντας ‘Γερμανό Αττίλα’ και Παγκοσμιοποίηση;

Το Ιταλικό κοινοβούλιο διαλύθηκε χτες, και οδευει προς εκλογές που θα γινουν στις 4 Μαρτιου 2018. Στο προηγούμενο διάστημα η χώρα συγκλονίστηκε από σημαντικά θεσμικά, οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.
  • Γιατι οι εκλογές είναι κρίσιμες
Πέραν του ότι ο Ρεντζι απέτυχε να περάσει αναθεωρήσεις που να ισχυροποιούν το τραπεζικό Λόμπι εναντι ολων, πέρσυ το Δεκέμβριο, η Ιταλία, χώρα με σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, αντιμετωπίζει θεματα επιβιωσης των εταιριών και των πολιτων της, λογω της καταστροφικής Γερμανικης πολιτικης. Λογω μεγεθους(3η μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ πλεον), το τι θα πραξει, αποτελεί σημαντικό για την Ευρώπη.
  • Ποιος είναι αντίθετος στην Παγκοσμιοποίηση;

Η Ιταλία είναι μια χώρα της οποίας η ισχυρή ‘αριστερή’ παράδοση συνδέεται με ‘φιλοευρωπαισμό’. Ο, κατ ουσίαν σοσιαλδημοκράτης Ρεντζι (Δημοκρατικό Κόμμα) εκφράζει αρκετά τους Τραπεζίτες και την Παγκοσμιοποίηση στην Ιταλία. Το Δημοκρατικο Κομμα εχει 25% των ψηφων και 45% εδρων στη Βουλή (30% εδρων  στη Γερουσία), ενώ ο Λουιτζι ντι Μαιο (Κομμα 5 αστερων) , Ο Μπερλουσκόνι (Συντηρητικό κόμμα Φορτσα Ιτάλια) και ο Γκράσσο (κομμα Ελευθερων και Ισων) που κατέχουν 15%, 10% και 10% των εδρων αντίστοιχα (αλλα με 25% και 22% των ψηφων το Κομμα 5 αστερων και η Φορτσα Ιταλια),  ειναι κατά της συνταγματικής αναθεώρησης κατά των τραπεζιτών, και θα προσπαθησουν να στρεψουν την ιταλία στο Εθνικο συμφέρον. Η Λεγκα του Βορρα, ένα κομμα με κατευθυνση προς ανεξαρτητοποίηση της Βορειας Ιταλιας, η ομοσπονδοποίηση της Ιταλιας, ειχε 5%, είναι ευρωσκεπτιστικο επίσης.
  • Τι έγινε στη μαχη των εθνων το 451 μχ;
Ο  Θεοδόσιος ο Β, ηγέτης του Βυζαντίου, φαίνεται να δέχτηκε την εφάπαξ καταβολή 2000 κιλών χρυσού και την ετήσια καταβολή 700 κιλών χρυσού ως φόρο προς τον Αττίλα. Ομως οι Ρωμαίοι, που διοικούσαν τη Δυτική Ρωμαικη Αυτοκρατορία, αρνήθηκαν να πληρώσουν τα λύτρα που ζητούσαν οι Ούνοι το 450 μχ. Ο Αττιλας προσπάθησε να διαλύσει τους Ρωμαίους. Όμως ο Αέτιος, που εκπροσωπούσε τη Ρωμη, συνέτριψε τον Αττίλα στην ‘μαχη των εθνων’, του οποίου ο στρατός ειχε και 40.000 στρατιώτες από γερμανικά φυλα, παρότι ο Αττιλας διεθετε πολυπληθέστερο στρατό, και αποδεκάτισε τις δυνάμεις του Αττίλα  το 451 μχ!
  • Τι γίνεται στην μάχη των εθνών το 2018;
Η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία οδηγήθηκε λογω του σκληρού νομίσματος, του ΕΥΡΩ, και των εκτεταμένων προγραμμάτων  λιτότητας που προώθησε η Γερμανικη  ηγεσία στον Ευρωπαϊκό Νότο ώστε να συντριψει η εξαγοράσει τους ανταγωνιστές της Ισπανία-Ιταλια-Γαλλία και να δημιουργήσει φτωχό-ζώνες με μισθούς σκλάβων ώστε να μεταφέρει την παραγωγή από Κινα στην Νοτια Ευρώπη με μισθούς… Μπαγκλαντές! Φυσικά ως τωρα επωφελήθηκε η Γερμανία. Η Βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία  από την εναρξη του ΕΥΡΩ (το 2000) ως το 2017 αυξήθηκε συγκριτικά κατά 40% περίπου ενώ η Ιταλικη(οπως και Γαλλικη και Ισπανικη) μειώθηκε κατά 20%. Αποτέλεσμα αυτού οι χρεοκοπίες και  το αθρώο κλείσιμο Ιταλικών εταιριών, με καταστροφική επίπτωση ακομη και στις υπάρχουσες, στην απασχόληση (αύξηση ανεργίας) και στο Τραπεζικό συστημα της χωρας (400 δις κοκκινα δανεια περιπου!) , ακόμη και η παραγωγική δυναμικότητα των εναπομεινασών βιομηχανικών μονάδων. Η χρήση παραγωγικής δυναμικότητας στις βιομηχανιες στην Ιταλία είναι σε επίπεδα 78%  έναντι 87% στη Γερμανια.  Δηλαδή οι Ιταλικες βιομηχανίες, λογω σκληρου ΕΥΡΩ,  και της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς Γερμανικής έμπνευσης, ουσιαστικά υπολειτουργούν και οδεύουν προς κλείσιμο!
  • Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι μπορεί να αλλάξει με μια νέα κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δραματικές αλλαγές σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Το κινημα 5 αστέρων εχει 28% εναντι 26% του Δημοκρατικού Κόμματος, η Λεγκα του Βορρα και η Φορτσα Ιταλια εχουν 15% εκαστη, ενώ το αριστερο κομμα Ελευθερων και Ισων, εχει επιρροη κατω του 5%. Η συντριβη, επομένως του Δημοκρατικού κομματος, θα οδηγησει σε διεκδικητική σταση της χωρας, που θα μπορουσε να αμφισβητήσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας και να γκρεμίσει εκείνο των Γερμανών! Τόσο το κίνημα 5 αστέρων όσο και τα άλλα αντισυστημικά κόμματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρωτοφανείς εξελίξεις την Γερμανία, ακόμη και σε ολική σύγκρουση και για θεματα καθαρα παγκοσμιοποίησης. Λόγω του μεγέθους της Ιταλίας, και των εξελίξεων στην Ισπανία (Καταλονια), είναι πλέον ορατό το φαινόμενο ευθείας αμφισβήτησης της Γερμανικής πολιτικής ‘Νταχαου’ στη Νοτια Ευρωπη και ήττας της Παγκοσμιοποιησης ακομη και στην καρδια της Ευρωπαικής Ενωσης. Για αυτο , οι εκλογές αυτές δεν είναι τυχαίες. Η ‘μάχη των εθνών’ θα ξαναδοθεί στην Ιταλία, αλλά μπορεί να οδηγήσει πλέον, μετά το BREXIT και την εκλογή Τραμπ, στην συντριβή της παγκοσμιοποίησης!

Βέργος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
ΠΗΓΗ

Σχόλια