Βαλκάνια = προτεκτοράτα


Blogger: 

Με αφορμή την ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων, ας βάλλουμε κάποια πράγματα σε σειρά. 

1. Έγραφε το 2010 ο διεθνολόγος (συγχωρεμένος πια) Ν. Σταύρου* (Επίτιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Χάουαρντ, της Ουάσιγκτον)

"Παρά την έγκριση του «πακέτου βοήθειας», η Ελλάδα μπήκε σε μια επικίνδυνη και προσχεδιασμένη εποχή κοινωνικοπολιτικής αποδόμησης.
Μη όντας οικονομολόγος, θα αποφύγω κάθε συζήτηση σχετικά με τεχνικά θέματα για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και θα απορρίψω ευθέως τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί διεθνών ανησυχιών για την ευημερία του ελληνικού έθνους. Δεν υπάρχει καμία.
  • Αντιθέτως, υπάρχουν στοιχεία για το ότι επί δύο δεκαετίες η Ελλάδα δεχόταν διασταυρούμενα πυρά από περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, που έκλιναν προς την αναδιαμόρφωση των βαλκανικών συνόρων και του στρατηγικού περιβάλλοντος σε μια ευμετάβλητη περιοχή.
Έχω επανειλημμένως γράψει για τη βαθιά νοσταλγία μεταξύ των απατεώνων και των απογόνων των χρηματιστών της οθωμανικής εποχής για τον βαλκανικό χάρτη όπως ήταν διαμορφωμένος πριν από το 1912.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα όπου ο «καπιταλισμός της καταστροφής» μπορεί να επιβληθεί με μέσα που φθάνουν οριακά πριν από τον πόλεμο, με απώτερο σκοπό τον ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. (όλο το άρθρο εδώ)

 2. "Στρατόπεδο Βοndsteel: Είναι γνωστό ως και η "μεγάλη κυρία" στο δίκτυο των αμερικανικών βάσεων. Είναι η μεγαλύτερη "εκ του μηδενός" ξένη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ από τον πόλεμο του Βιετνάμ και μετά... Βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικούς αγωγούς πετρελαίου και ενεργειακούς διαδρόμους..." Σελ. 167 από το βιβλίο του Michel Chossudovsky, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ" (Αν δεν το έχετε περιορισθείτε σε μερικά σημεία του..)

--------------

Και τώρα διάβασμα, μην τα περιμένετε έτοιμα..

Σχόλια