Spiegel: Η κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε μία νέα γενιά «εργαζόμενων φτωχών»

«Ο μισθός μου φτάνει ίσα-ίσα για να προμηθευτώ το φαγητό μου». Αυτός είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στους χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα εξειδικευμένους, οι οποίοι λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές.
Το περιοδικό αναφέρεται στην «κοινωνική ομάδα η οποία αναπτύχθηκε τόσο δυναμικά όσο καμία άλλη: τους επονομαζόμενους 'εργαζόμενους φτωχούς'». «Το ένα τρίτο των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν τόσο πενιχρές αμοιβές ώστε δεν μπορούν καν να επιβιώσουν με αυτές. Πρόκειται για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι αμείβονται με λιγότερα από 376 ευρώ μηνιαίως, άρα με λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού. Σχεδόν το 9% των εργαζομένων αρκούνται μάλιστα σε λιγότερα από 200 ευρώ», τονίζεται επίσης.
Βlogger:
  • Τα εγχώρια  γίδια-δημοσιοκάφροι δεν τολμούν να γράψουν ότι η ΕΕ είχε σαν στόχο να συγκλίνουν οι οικονομίες των χωρών της. Επειδή αυτό απέτυχε παταγωδώς πρέπει να τεθεί το ερώτημα. Ποιo το όφελος να μένει η χώρα στο ευρώ, όταν μένοντας απλά λεηλατείται; Εν ανάγκη ας προτιμηθεί ένας "άλλος τρόπος καταστροφής", με "μικρές" πιθανότητες επιτυχίας, από την βεβαία διάλυση μένοντας στην Γερμανική Ένωση.  Αλλά πως να γράψεις για την Γερμανική ένωση, όταν τα παίρνεις για να λιβανίζεις την "καλή Ευρώπη" που φτιάχνει συσσίτια για τους φτωχούς...
Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Ο κίνδυνος να συγκαταλέγεται κανείς στους φτωχούς ακόμη και με μια σταθερή θέση εργασίας είναι στην Ελλάδα τόσο μεγάλος όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Είναι, όμως, καλύτερη η κατάσταση για εκείνους που βγάζουν περισσότερα χρήματα από τα παραπάνω; Όπως αναφέρει το Der Spiegel στην ανταπόκρισή του, «το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Συγκριτικά, ενώ στο Βερολίνο απαιτείται κατά μέσο όσο ποσό κατά 14,5% μεγαλύτερο από ό,τι στην Αθήνα για την προμήθεια των αναγκαίων καθημερινών ειδών και υπηρεσιών, στην γερμανική πρωτεύουσα η αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη κατά 117%».
Σημειώνεται δε ότι μία από τις βασικές αιτίες γι' αυτό ανήκει στο ίδιο το κράτος το οποίο, προκειμένου να κλείσει τα ελλείμματα, «αύξησε τόσο τον ΦΠΑ όσο και τους φόρους για την κατοικία και τη γη». Μία επιπλέον αιτία είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, «την οποία ζητούσαν επιμόνως οι δανειστές της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης».
Το άρθρο υπογραμμίζει, τέλος, ότι παρ' όλα αυτά, ο στόχος της μείωσης της ανεργίας, κυρίως στους νέους, δεν έχει επιτευχθεί. «Το 2016, το 47% των νέων κάτω των 25 ετών ήταν χωρίς δουλειά, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε μια κατηγορία εργατικού δυναμικού που είναι υποχρεωμένη να είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, καθώς όσοι ανήκουν σε αυτήν γνωρίζουν ότι μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή».
Το αποτέλεσμα: «Πολλοί δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα από το να μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο, στο πατρικό σπίτι -χωρίς προοπτική να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια». ΠΗΓΗ
=====================================
Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα αναγκάζονται να δουλέψουν οπουδήποτε προκειμένου να έχουν έστω και 200 ευρώ μισθό, τονίζει το γερμανικό περιοδικό
Στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν, μεν, δουλειά αλλά οι αποδοχές τους δεν φθάνουν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel.
Σε αυτό καταθέτουν τις απόψεις τους πέντε νέοι Έλληνες, οι οποίοι αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το γεγονός ότι παρά τις πανεπιστημιακές τους σπουδές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε άσχετες με την επιστήμη τους δουλειές προκειμένου να έχουν έστω και ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «οι μεταρρυθμίσεις έχουν παράπλευρες συνέπειες.

Στην Ελλάδα μία νέα τάξη «φτωχών εργαζόμενων» έχει αναδυθεί.
Άνδρες και γυναίκες με εξειδίκευση, ο οποίοι εργάζονται σε άσχετες, κακοπληρωμένες δουλειές.
Το 1/3 όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν αποδοχές πείνας.
Ο μηνιαίος μισθός τους φθάνει οριακά στα 376 ευρώ, δηλαδή είναι λιγότερος από το 60% του μέσου μισθού.
Επίσης υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων της τάξης του 9% που λαμβάνει λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα.
Παρά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι αποδοχές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ.
  • Ένα ακόμη πρόβλημα, όμως, για τους νέους Έλληνες με τις εξαιρετικά μηδαμινές αποδοχές είναι και η αύξηση του κόστους διαβίωσης στη χώρα τους.
  • Ταυτόχρονα οι πιστωτές έχουν ασκήσει πιέσεις και έχουν πετύχει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ώρα το ελληνικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα καταστεί πιο δύσκολη η πραγματοποίηση απεργιών.
  • Το πρόβλημα είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας συχνά έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα υπήρξε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% στα 586 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη πιο χαμηλά εάν ο εργαζόμενος είναι νεότερος από 25 ετών.
Αποτέλεσμα;
Το 2016 το 47% των νέων κάτω των 25 ετών να είναι άνεργοι».
  1. Ραγδαία αύξηση των εργαζόμενων φτωχών 

  2. Η μείωση των μισθών καθηλώνει την οικονομία

  3. Η πολιτική της εγγυημένης δυστυχίας και η διαχείριση του απελπισμένου πλήθους

  4. Στα όρια της φτώχειας το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα 

  5. Νεόπτωχοι με μηνιαίες αποδοχές €200 - €300

  6. Δραματική κατάσταση στην Ελλάδα: Φτώχεια, ανισότητα και απομόνωση δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν

  7. Μιλάμε για ακραία φτώχεια - Θα δουλεύουμε για ένα πιάτο φαγητό (Ηχητικό)

  8. Η φτώχεια των πολλών, πλούτος των ολίγων

  9. Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας πάνω από 1 στους 3 Έλληνες

    10.  Η ευελιξία που «σκοτώνει»… 

    11.  Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας πάνω από 1 στους 3 Έλληνες

    12.  Σάββας Ρομπόλης: Η ελαστική απασχόληση απορρυθμίζει το εργατικό δυναμικό (Tα λέει από τον Μάρτιο του 2017!!!)

    13.  Η Βαμβακοφυτεία του Νότου…

και μετά από αυτά πρέπει να ...χαρείτε (με τα Γερμανικά κέρδη επί ελληνικού εδάφους!)

Σχόλια