Jason Hirthler: Η Λογοκρισία στην Ψηφιακή Εποχή

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Counterpunch. Ο Jason Hirthler έχει εργαστεί για χρόνια στο τομέα των μέσων επικοινωνίας και έχει γράψει το βιβλίο The Sins of the Empire: Unmasking American Imperialism (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2013)

  • Το μεγάλο πείραμα της δυτικής δημοκρατίας, έχοντας πάρει επικίνδυνη κλίση χάρη στα χτυπήματα από κερδοσκόπους ολιγάρχες, μπορεί να πέσει στα βράχια των εγκλημάτων σκέψης. 
Στο άνισο έργο του Steven Spielberg Minority Report (ΣτΜ. βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Philip Dick), στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ενθουσιώδης σαϊεντολόγος Tom Cruise, ο Cruise παίζει ένα αστυνόμο του μέλλοντος που ερευνά προ-εγκλήματα και τα σταματά πριν συμβούν. Η αστυνομία χρωστά την ικανότητα της να βλέπει τα εγκλήματα καθώς σχεδιάζονται σε χαρακτήρες που ονομάζονται προαισθητικοί, ένα είδος αυτιστικών προφητών που βλέπουν το μέλλον και κοιμούνται ξαπλωμένοι σε αποστειρωμένες δεξαμενές με νερό, μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Φυσικά, όπως αποκαλύπτεται οι προαισθητικοί μπορούν να οραματιστούν διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος, ένα πρόχειρα κρυμμένο ελάττωμα που απειλεί τα κέρδη της δίωξης του προ-εγκλήματος. Εδώ βρίσκεται η καρδιά της ιστορίας: ο έλεγχος της σκέψης έχει ως βαθύτερο κίνητρο το κέρδος. Όπως συμβαίνει εξάλλου και στη πραγματική ζωή.
Τώρα η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταδιώξει το προ-έγκλημα αλλά έχοντας ξεφορτωθεί τον άβολο μηχανισμό των προαισθητικών, επιλέγοντας να βασιστεί σε μια ομιχλώδη αίσθηση υψηλότερης πιθανότητας για να δικαιολογήσει την παρακολούθηση, την σύλληψη, την καταδίκη και την φυλάκιση Βρετανών πολιτών. Το έγκλημα; Η παρακολούθηση ριζοσπαστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το τι είναι ριζοσπαστικό θα ορίζεται φυσικά από την κρατική αστυνομία που δίχως αμφιβολία θα έχει ως κίνητρο να φτάσει σε συγκεκριμένα ποσοστά προ-εγκλημάτων και που θα είναι θεσμικά διαμορφωμένη να ποινικοποιεί κάθε συνειρμό που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ένα εγκληματικό στάτους κβο. Γνωρίζετε το ανεξέλεγκτο μονοπωλιακό καπιταλιστικό καθεστώς που κόβει μισθούς, κόστη και άλλες μορφές έμμεσων εξόδων με χαρά ψυχοπαθούς. Ακόμη και μια καταστροφή σαν του Grenfell Tower είναι περισσότερο ζήτημα του πως θα φύγει η ιστορία από την δημόσια επίγνωση από το να αποκατασταθούν τα κακά που προκάλεσε.

Τa Τρία Κακά

Ο Martin Luther King Jr έκανε την περίφημη, ή διαβόητη ανάλογα αν είσαι μανδαρίνος σε υψηλά πατώματα ή πληβείος, σύνδεση των τριών κακών της φτώχιας, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού. Τα κακά αυτά δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη στην κοινωνία μας, όπως βλέπουμε καθημερινά στα ειδησεογραφικά φερέφωνα του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Οι πόλεμοι πρέπει να γίνονται. Τα θύματα της κοινωνικής ανισότητας πρέπει να φυλακίζονται. Η κοινωνία η ίδια πρέπει να γίνει φτωχότερη για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη.
Υπάρχει όμως ακόμη μια τριάδα κακών που χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταμφίεση της αρχικής τριάδας που περιεγράφηκε από το King. Στην πραγματικότητα η σύνδεση μεταξύ προπαγάνδας, παρακολούθησης και λογοκρισίας είναι ξεκάθαρη και αδιαχώριστη. Πάρτε ως αρχική υπόθεση πως οι ιμπεριαλιστές καπιταλιστές θέλουν να ελέγξουν το κόσμο. Ένας όχι αδικαιολόγητος ισχυρισμός. Ως ιμπεριαλιστής καπιταλιστής, είσαι κομμάτι μιας προνομιούχας μειοψηφίας της οποίας ο σκοπός είναι να εκμεταλλευτεί1 περεταίρω τους απόκληρους των οποίων οι μόνοι πόροι είναι οι πόροι που λεηλατείς. Ο πόλεμος, είτε με βόμβες ή κυρώσεις ή ειδικές δυνάμεις ή μεσάζοντες, είναι εξαιρετικά κερδοφόρος2 για τους καπιταλιστές. Οι κατασκευαστές όπλων κερδίζουν χρήματα. Οι εταιρείες χημικών κερδίζουν χρήματα. Οι εταιρείες ενέργειας κερδίζουν χρήματα. Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης κερδίζουν χρήματα. Οι πρόεδροι όχι μόνο κερδίζουν χρήματα, γράφουν και ιστορία. Οι εργάτες όμως, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι γιατί δεν είναι χαρούμενοι όταν ακούν τα σχέδια σου. Για το λόγο αυτό πρέπει να παραπλανηθούν, να παραπλανηθούν τόσο πειστικά και συστηματικά που θα δεχτούν, δίχως δεύτερη σκέψη, τα σχέδια που άπλωσες μπροστά τους.
Η προσπάθεια για να πειστούν απαιτεί τρεις αποφασιστικές δράσεις: προπαγάνδα, παρακολούθηση και λογοκρισία. Η πρώτη είναι το επίσημο ψέμα που κατασκευάζεις για να τους πείσεις να σε πιστέψουν. Η δεύτερη είναι το δίχτυ ψηφιακής παρατήρησης από το οποίο συμπεραίνεις αν σε πιστεύουν ή όχι. Η τρίτη είναι οι εξαναγκαστικές μέθοδοι με τις οποίες τιμωρείς αυτούς που δεν σε πιστεύουν (δικαιολογημένες από το ιμπεριαλιστικό παραμύθι που δημιούργησες εξαρχής).
Η επίσημη ερμηνεία της πραγματικότητας υπάρχει ήδη: ο δυτικός πολιτισμός βάλλεται από όλες τις πλευρές από μανιακούς που θέλουν να αφαιρέσουν τις ελευθερίες μας. Η παρακολούθηση υπάρχει ήδη μέσω προγραμμάτων όπως η συμαχία των Πέντε Ματιών και ECHELON, PRISM, Boundless Informant, FISA, Stellar Wind και πολλά άλλα. Αυτό που απομένει είναι να σφίξει η θηλειά της λογοκρισίας γύρω από το λαιμό των ανοιχτών δυτικών κοινωνιών μας.

Οι Ηλίθιοι Στο Εξωτερικό

Από αυτή την πλευρά, η βρετανίδα υπουργός εσωτερικών Amber Rudd ανακοίνωσε πρόσφατα πως πολίτες που βλέπουν πάρα πολύ εξτρεμιστικό υλικό στο δίκτυο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ως και 15 χρόνια στη φυλακή. Η Rudd είπε3:
«Θέλω να διασφαλίσω πως αυτοί που βλέπουν απαίσιο τρομοκρατικό υλικό στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπους τζιχαντιστών, ακροδεξιά προπαγάνδα και οδηγίες κατασκευής βομβών, θα είναι αντιμέτωποι με την πλήρη ισχύ του νόμου».
Το κωδικοποιημένο αυτό πέπλο απολυταρχικού ελέγχου άρχισε με την καταγραφή κάπου 67000 αναρτήσεων στο Twitter μαζί με 44000 συνδέσμους προς προπαγανδιστικό υλικό του ISIS που δημιουργήθηκαν την περασμένη χρονιά. Ήδη το άρθρο 58 του Νόμου για την Τρομοκρατία του 2000 ποινικοποιούσε την κατοχή πληροφοριών που μπορεί να είναι χρήσιμες σε κάποιο τρομοκράτη. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Rudd παίρνει το νόμο κατοχής και τον επεκτείνει σε νόμο γνώσης. Πλέον αρκεί να δεις απλά εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Δεν χρειάζεται να το κατεβάσεις, να το διανείμεις ή να κάνεις όποια χρήση του. Πρέπει να το δεις περισσότερο από μια φορές . στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις φυσικά αλάνθαστες πιθανότητες της Rudd, έχεις γίνει μια απειλή για την ύπαρξη του κράτους, ή καλύτερα, της εθνικής ασφάλειας. Είναι πολύ πιο πιθανό να διαπράξεις τρομοκρατικές πράξεις από εκείνους που δεν έχουν δει εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Προ-έγκλημα δίχως προαισθητικούς.
Η Rudd έκανε απλά ένα ακόμη βήμα σε μια μακρά σειρά από καταστρατηγήσεις που προωθούν από δυτικές κυβερνήσεις φασιστικής νοοτροπίας. Η Theresa May, η επίγονος της Thatcher, θέλει4 να παίξει ένα προστατευτικό ρόλο με το να αποτρέψει τους πολίτες από το να έχουν την ευκαιρία έστω να δουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Το μανιφέστο των Συντηρητικών μας λέει, «Κάποιοι άνθρωποι λένε πως δεν είναι δουλεία της κυβέρνησης να ελέγχουν όταν ερχόμαστε στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο. Διαφωνούμε». Η Βρετανία σχεδιάζει, και με περηφάνια από ότι φαίνεται, να γίνει ο «παγκόσμιος ηγέτης» στον έλεγχο του διαδικτύου. Λίγο πριν γίνουν οι ανακοινώσεις αυτές, η Βρετανία πέρασε το Νόμο για τις Ερευνητικές Εξουσίες, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεσκονίσουν τα ιστορικά περιήγησης των χρηστών. Έτσι τα δεδομένα παρακολουθήσεων που οι αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εφαρμόσουν το σχέδιο της Rudd, υπάρχουν ήδη. Θες να διαβάσεις εκείνη την εύγλωττη ιερεμιάδα κατά των συντηρητικών; Λυπάμαι, μόλις επισημάνθηκε ως ρητορική μίσους. Θες να επισκεφτείς το αγαπημένο σου αριστερίστικο φόρουμ; Λυπάμαι φίλε, αλλά θεωρήθηκε ως «καταφύγιο» για εξτρεμιστικό λόγο και έκλεισε. Θες να δεις μερικούς όμορφους νεαρούς ανθρώπους να συνουσιάζονται; Κανένα πρόβλημα. Απλά υπέβαλε μια αίτηση στον τοπικό γραμματέα που θα περιγράφονται με λεπτομέρειες οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους θες πρόσβαση σε τέτοιο, ουσιαστικά απαγορευμένο, υλικό. Αλλιώς ξέχνα το.
Οι Γερμανοι δεν είναι πολύ μακριά5. Ο αποκαλούμενος Νόμος για την Επίβλεψη Δικτύων, δημιουργεί το πλαίσιο για τον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Ο νόμος είναι μέρος της ψεύτικης μάχης εναντίον των ψευδών ειδήσεων και την ρητορική μίσους, ή καλύτερα της πολύ πραγματικής μάχης εναντίον της προοδευτικής, αριστερής ή κομμουνιστικής σκέψης και έκφρασης. Ο νόμος αυτός απαιτεί, με την απειλή προστίμου πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, πως εταιρείες με δύ ή περισσότερα εκατομμύρια επισκέπτες πρέπει, με την παραλαβή αιτήματος, να αφαιρούν «παράνομο περιεχόμενο» από τους ιστοτόπους τους. Το Facebook έχει δημιουργήσει ένα νέο κέντρο δεδομένων στη Γερμανία για να διαχειριστεί τα αιτήματα απομάκρυνσης, που σίγουρα θα συρρέουν από το Κοινοβούλιο. Όπως κάνει ξεκάθαρο6 το World Socialist Web Site, αν οι ψευδείς ειδήσεις σου προωθούν τον πόλεμο (Ιράκ 2003), αποχαρακτηρίζει πραξικοπήματα (Ουκρανία 2014) ή διαδίδει αντιμεταναστατευτική προπαγάνδα (Κολωνία 2015), τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Φυσικά, είναι καθήκον της κυβέρνησης να κρίνει τι είναι και τι δεν είναι εξτρεμιστικό περιεχόμενο, δίχως αμφιβολία μια καθησυχαστική σκέψη για τις μυριάδες πιστών του Der Spiegel. Και φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταστροφέας της Ελλάδας και δράστης άλλων κακών, δημοσίευσε οδηγίες για να βοηθήσει7 τα κράτη μέλη να αφαιρέσουν «παράνομο» υλικό. Ακόμα και οι Ρώσσοι έχουν μπει στο παιχνίδι, προωθώντας νομοσχέδια σχεδιασμένα για να περικόψουν τις ψηφιακές ελευθερίες.

Οι Ηλίθιοι Στις ΗΠΑ

Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν νέα για τον Barack Obama, του οποίου η κληρονομιά τσαλακωμένων δικαιωμάτων, άχρηστων κοινοτυπιών ιδιωτικότητας και δολοφονιών από μεγάλο ύψος, κάθετε σαν καρκίνος στο πολιτικό σώμα. Στη διαδρομή του προς την έξοδο, μέσα από την μετατροπή του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικό κέρδος, πρόσφερε στο βαθύ κράτος εκατομμύρια δολάρια όταν πρόσθεσε8 το Νόμο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης και Προπαγάνδας στον ετήσιο Νόμο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Ασφάλειας (NDAA), που συγκεντρώνει μαύρους προϋπολογισμούς, υπερβάσεις κόστους, φούσκωμα τιμών και κάθε άλλου τύπου ανασφάλειας που ασκείται από το Πεντάγωνο και την παρασιτική κοινότητα εργολάβων γύρω του. Ο CDPA, αν έτσι τελικά μείνει γνωστός, ουσιαστικά πληρώνει ανθρώπους να δημιουργούν επίσημα εγκεκριμένα αφηγήματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πολεμά τα γεγονότα αποκαλώντας τα προπαγάνδα, και έπειτα παράγει την δική της προπαγάνδα αποκαλώντας την γεγονός.
Εν μέρει χάρη στην πίεση από την Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, και τις άοκνες προσπάθειες των Δημοκρατών Adam Schiff και Mark Warner, μεγάλα ονόματα έχουν ανέβει στο θορυβώδες κάρο του Russiagate, καθώς αυτό ταξιδεύει αβέβαια στον ψηφιακό χώρο, συλλέγοντας τα πτώματα αυτών που σκέφτονται ελεύθερα. Το Facebook αποκλείει τις «ψευδείς ειδήσεις» από τις διαφημίσεις του. Το YouTube έχει αρχίσει να περιορίζει τους παραγωγούς περιεχομένου με ένα πιο περιοριστικό9 δίκτυο διαφημίσεων και σκοτεινές πολιτικές ελέγχου. Η Google έχει ρυθμίσει τον αλγόριθμο της να κρατήσει τις «ψευδείς ειδήσεις» από το να βγαίνουν ψηλά στα Σελίδες Αποτελεσμάτων της Μηχανής Αναζήτησης (SERPS). Το τι ακριβώς συνιστά ψευδείς ειδήσεις είναι προφανώς δουλειά των Zuckerberg και των Schmidt του κόσμου. Για την Google, ουσιαστικά σήμαινε την απόκρυψη προοδευτικού και αριστερού περιεχομένου, όπως δείχνουν οι κατακρημνισμένοι10 αριθμοί επισκεπτών. Φυσικά, δεν σημαίνει απόκρυψη των ψευδών ειδήσεων που παράγουν η CIA11 και η Mi512 ή το καθιερωμένο13 μπουφέ ψεμάτων, εξαπατήσεων14 και δολοφονιών χαρακτήρων που προσφέρουν τα αποκαλούμενα ως κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Ο πάντα κοφτερός Glen Ford στο Black Agenda Report γράφει15 πως το FBI δημιούργησε ένα νέο κατασκεύασμα για να αντιμετωπίσει την αναταραχή των Αφρο-Αμερικάνων, αποκαλούμενο «Εξτρεμισμός Μαύρης Ταυτότητας», ήδη συντμημένη σε ένα ακόμη ανόητο ακρωνύμιο BIE (Black Identity Extremism). Λες και το ακρωνύμιο προσθέτει τη νότα ορθότητας που χρειάζεται για να πουλήσεις μια ανοησία σε ένα κακοεκπαιδευμένο πληθυσμό. Το Foreign Policy σε ένα, κατά τα άλλα ανέλπιστα, προοδευτικό άρθρο, πιστεύει16 πως το κατασκεύασμα ρισκάρει να αναβιώσει το ρατσισμό που η υπηρεσία προσπάθησε πολύ σκληρά για να ξεπεράσει. Ο Ford σημειώνει με ξερό τρόπο το παραγνωρισμένο ζήτημα του πως ο J. Edgar Hoover στόχευε μαύρους από τα 1920, για να μην αναφέρω το COINTELPRO και τις επιθέσεις στους Μαύρους Πάνθηρες. Παρόλα αυτά, στα μάτια του FBI, οι μαύροι εξαγριωμένοι με τις αστυνομικές κακοποιήσεις, την οικονομικές ανισότητες που παραμένουν και τους νέο Jim Crow17, είναι ελάχιστα κάτι περισσότερο από «εξτρεμιστές ταυτότητας», ένας κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα για την ασφάλεια της λευκής πλουτοκρατίας την οποία εξυπηρετεί.

(Προ) Τελικές Σκέψεις

Θυμηθείτε πως μεγάλο μέρος αυτού του μηχανισμού ελέγχου της σκέψης έχει εφαρμοστεί υπό τη σημαία της ψεύτικης ιστορίας του ρωσικού χάκινγκ. Αυτή η ιστορία, δημιουργημένη από το στρατόπεδο της Clinton για να αποσπάσει την προσοχή από την αποκάλυψη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το WikiLeaks, στην αρχή κατηγόρησε την Ρωσία για χακάρισμα της «δημοκρατίας μας», μετά είπε πως ο Donald Trump είχε συνωμοτήσει με την Ρωσία για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, και μετά δόθηκε έμφαση στο ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει μια «εκστρατεία επηρεασμού» σχεδιασμένη να επηρεάσει τις εκλογές, με την εστίαση να μετακινείται διακριτικά από το χάκινγκ στη συνομωσία στον επηρεασμό. Τα στοιχεία κάθε φορά αποδεικνύονται πενιχρά, οι ισχυρισμοί παράλογοι και η αρετή των ερευνητών εμετική. Ο πήχης χαμηλώνει σταδιακά μέχρι να συναντήσει ένα ελάχιστο όριο αξιοπιστίας στο οποίο η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας μπορεί να ασκήσει δίωξη στον Donald Trump ή να δικαιολογήσει κάποιο είδος κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η ιστορία είναι τόσο ξεκάθαρα ψεύτική18, από τις τεχνικές λεπτομέρειες19 ως το γεωπολιτικό κίνητρο, που διατηρείται μόνο από τα μόνιμα στοιχεία κύκλων της εξωτερικής πολιτικής – ή του βαθέως κράτους – που χρειάζονται ένα τρόπο με τον οποίο θα ελέγχουν και να κατευθύνουν την κυβέρνηση του Trump. Η ρωσική σκευωρία λειτούργησε σαν την ιδανική πρόφαση για να σπρώξουν τον Trump μακριά από τις προεκλογικές του διακηρύξεις περί συμφιλίωσης και προς μια συνέχιση της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής που με ευκολία ενεργοποιήθηκε και προωθήθηκε από τον Barack Obama. Το αστείο σε όλο αυτό είναι πως το Facebook βρήκε «ενοχοποιητικές» διαφημίσεις που αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από ένα τις εκατό των συνολικών αγορών διαφημίσεων του Facebook. Το Κογκρέσο θα ήθελε να απαγορέψει το RT, που έχει ποσοστά που αντιστοιχούν στο 0,3% της εκπομπής της Judge Judy. Και το διαβόητο χακάρισμα αποδείχτηκε πως ήταν διαρροή. Με τι απομείναμε; Μια μεγαλειώδη απάτη βασισμένη στην ανάγκη να διατηρηθεί μια βάρβαρη ιδεολογία καταπίεσης, λιτότητας και πολέμου.
Αυτός είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τις δουλειές τους οι ιμπεριαλιστές. Οργανώνονται παγκοσμίως για να δυναστεύσουν τοπικά. Για αυτό έχουν επαναπροσδιοριστεί ως «οι παγκοσμιοποιητές» (ΣτΜ: globalists). Οι εργάτες είναι μένουν πάντοτε πίσω τους, αφημένοι να τα βγάλουν πέρα με πρόσφατα αποκαλυμμένες συμμαχίες θεσμικών εξουσιών που συνεργάζονται για να εμποδίσουν τις πιθανότητες για οικονομική ισότητα, κοινωνική ισότητα και δίκαιη κατανομή του πλούτου ενός έθνους. Βρίσκουμε τους εαυτούς μας κάτω από το απειλητικό σύννεφο εξαπλωνόμενης καταστολής, που εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας. Στο πρόσφατο μυθιστόρημα Purity20, ένας από τους χαρακτήρες του συγγραφέα Jonathan Franzen, ένας διάσημος ανατολικογερμανός εξόριστος και εκπληκτικός μάρτυρας (ένας πιο χαρισματικός Assange), βρίσκει τον εαυτό του να είναι παγκόσμια διασημότητα, το αντικείμενο αμέτρητων συνεντεύξεων στις οποίες:
«…άρχισε να εγκαταλείπει την λέξη απολυταρχικός. Οι πιο νέοι συνεντευξιαστές , για τους οποίους ο κόσμος σήμαινε απόλυτη παρακολούθηση, απόλυτο έλεγχο του μυαλού, γκρίζους στρατούς να παρελαύνουν με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κατάλαβαν πως έλεγε κάτι άδικο για το Ίντερνετ.  Στην πραγματικότητα, το μόνο που εννοούσε ένα σύστημα από το οποίο δεν μπορούσες να βγεις.»
Αν είναι πολύ αργά για ένα κόσμο ανθρώπων της εργατικής τάξης και τους πανταχού παρόντες φτοχούς να βγούν από την παγκοσμιοποιημένη αυτοκρατορία που ονειρεύτηκαν οι μεταπολεμικοί σχεδιαστές, είναι δύσκολο να το πούμε. Αλλά αν σκέφτεστε πως υπάρχει ακόμα χρόνος, να είστε εξαιρετικά προσεχτικοί, μιας και η αστυνομία του προ-εγκλήματος είναι σχεδόν παντού, και μπορεί να σας ακούσουν να αναφέρεται λόγια του Marx ή να ζωγραφίζεται ιδέες περί ανακατανομής στους τοίχους κάποιας εγκαταλειμμένης υπόγειας διάβασης. Απλά σκεφτείτε μια μελλοντική διαφήμιση του προγράμματος προ-εγκλήματος, μια γυαλιστερή διαφήμιση σε μια οθόνη LCD που θα αιωρείται μεταξύ ουρανοξυστών, μια χαμογελαστή οικογένεια που παίζει, ένα έθνος ασφαλές και ένα παντογνώστη αφηγητή να σας υπενθυμίζει απαλά, «Μην ξεχνάτε – είναι η σκέψη που μετρά».

 ΠΗΓΗ

  1. https://dissidentvoice.org/2014/11/energy-conflicts-and-differential-profits/
  2. https://www.amazon.com/War-Racket-Antiwar-Americas-Decorated/dp/1503081575/ref=pd_rhf_dp_3?_encoding=UTF8&pd_rd_i=1503081575&pd_rd_r=5AM0KSER0J6F98YZCS3E&pd_rd_w=T9fsI&pd_rd_wg=2dL5u&psc=1&refRID=5AM0KSER0J6F98YZCS3E
  3. https://www.theguardian.com/uk-news/2017/oct/03/amber-rudd-viewers-of-online-terrorist-material-face-15-years-in-jail
  4. https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/theresa-may-internet-conservatives-government-a7744176.html
  5. http://www.wsws.org/en/articles/2017/10/05/cens-o05.html
  6. Όπως προηγ.
  7. Όπως παρ. 5 και 6
  8. https://blackagendareport.com/obama%27s_propaganda_gift_to_trump
  9. https://www.upi.com/YouTube-cracks-down-on-fake-news-channels-with-ad-changes/9691491519947/
  10. https://www.wsws.org/en/articles/2017/07/27/goog-j27.html
  11. http://www.carlbernstein.com/magazine_cia_and_media.php
  12. http://www.newspublica.com/blog/systematic-fake-news-planted-britains-intelligence-services-mi5/
  13. https://www.youtube.com/watch?v=lsAwJMptq1Y&t=88s
  14. http://www.moonofalabama.org/2017/05/it-is-fakenews-day-on-north-korea-syria-and-the-us-president.html#more
  15. https://blackagendareport.com/fbi-targets-black-ideology
  16. http://foreignpolicy.com/2017/10/06/the-fbi-has-identified-a-new-domestic-terrorist-threat-and-its-black-identity-extremists/
  17. https://www.amazon.com/New-Jim-Crow-Michelle-Alexander-ebook/dp/B0067NCQVU/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1508177953&sr=8-1&keywords=the+new+jim+crow
  18. https://consortiumnews.com/2017/10/10/russia-gate-jumps-the-shark/
  19. https://www.thenation.com/article/a-new-report-raises-big-questions-about-last-years-dnc-hack/
  20. https://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/125009710X/counterpunchmaga

Σχόλια