Η Πορτογαλία ‘κουνάει το μαντήλι’ στο ΔΝΤ και στα βραβεία;

Η Πορτογαλία έχει περάσει από το 2015 στον έλεγχο μιάς αντι-μνημονιακής κυβέρνησης μειοψηφίας. Το αν έτυχε να είναι κυβέρνηση Σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Ενωμένης Αριστεράς, δεν είναι εντελώς ασήμαντο, αλλά έχει μάλλον τοπική σημασία, καθώς η στάση των κομμάτων εδώ και πολύ καιρό δεν εξαρτάται από το ‘χρώμα των σημαιών’ που σηκώνουν. Η στάση εξαρτάται από την ποιότητα, το ανάστημα, την προσωπικότητα των ηγετών που τα διοικούν. Την αντιμνημονιακή σημαία, πχ στη Γαλλία σήκωσαν δυο τυπικά ‘αντίθετες’ δυνάμεις η δυναμική ‘δεξιά’ Λεπέν και ο ευφυής αριστερός Μελενσόν, ενώ στην Ιταλία είναι ο ‘κεντροδεξιός’ επιχειρηματίας Μπερλουσκόνι, ο πολιτικός που συνέτριψε την μνημονιακή πολιτική της Μέρκελ και όχι η ‘αριστερή’ ουρά των εκεί Μεγαλοτραπεζιτών.

Η μειοψηφική κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει μία τέτοια κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ανθρώπων με προσωπικότητα, που όρθωσαν το ανάστημα τους στις αμφίβολης αξίας ‘σούπες’ του ΔΝΤ, εφαρμόζοντας μια ‘ανορθόδοξη’ πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης, πετώντας στον κάλαθο τις ΄συνταγές’ του ΔΝΤ. Δεν μιλάμε για επαναστάσεις, αλλά απλώς άρνηση εφαρμογής μνημονίων.
Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Καποιοι περίμεναν οτι η εκεί κυβέρνηση θα κατερρεε σε 20 μέρες. Κατέρρευσαν; Κάθε άλλο! Πέτυχαν, να μειώσουν την ανεργία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Η ανεργία είναι 8,5%, έναντι 14% που ήταν πριν 1,5 περίπου χρόνο! Με έναν ‘ελλειμματικό’ προϋπολογισμό,  με έλλειμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος. Το πρόγραμμα της Πορτογαλικής κυβέρνησης θα μειώσει τώρα τους φόρους και θα δώσει υψηλότερες συντάξεις, αυτό δηλαδή που η Ελληνική κυβέρνηση δεν ονειρεύεται ούτε στα πιο τρελά όνειρά της! Οι θέσεις εργασίας είναι τώρα κατά 90% πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης, οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι πλέον λιγότερο από 10% του συνόλου!
Η Πορτογαλική κυβέρνηση δεν παρέλαβε κανένα βραβείο, όπως παρέλαβε η Ελληνική κυβέρνηση. Εκείνο που παρέλαβε ηταν μια κατεστραμμένη από το εκεί μνημόνιο, οικονομία, και εφαρμόζοντας αντι-μνημονιακή πολιτική επέτυχε δεκαπλάσια από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη Μεσόγειο ή την ΕΕ, σε ενάμιση, όπως εξηγήσαμε, μόλις χρόνο! Δεν υποτάχτηκε στην μπότα των Γερμανών και του ΔΝΤ και έτσι δημιούργησε αξία για τους πολίτες της. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, αρνούμενη τις επιταγές του ΔΝΤ, πετυχαίνει. Η λίστα είναι γεμάτη, προηγήθηκαν κυβερνήσεις όπως Ισημερινού και Αργεντινής. Όμως το να πετυχαίνει κάποια χώρα, στην καρδιά της Ευρωζώνης, παρά τις πιέσεις ΕΚΤ και Γερμανων, αποτελεί ηχηρό ράπισμα εντός Ευρωπαϊκής έδρας!
Αυτό πρέπει ίσως να προβληματίσει την κυβέρνηση Τσίπρα, για δύο λόγους. Πρώτον η Πορτογαλία είναι μια χώρα αντιστοίχου μεγέθους και αντίστοιχων προβλημάτων με την Ελλάδα. Δεύτερον, διότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία έχει και ένα επιπλέον όπλο, μια πυρηνική βόμβα που ποτέ δεν χρησιμοποίησε. Έχει το αδιαμφισβήτητο χαρτί των πολεμικών επανορθώσεων αξίας 300 δις που μπορεί να διεκδικήσει από την Γερμανία.
Δεν λέμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε οπωσδήποτε να ακολουθήσει την Πορτογαλία, αλλά θα πρέπει να προβληματιστεί μήπως η πολιτική λιτότητας και φοροκαρπαζιάς την οποία δέχτηκε δεν είναι ο πιο εύκολος δρόμος, ο πιο πετυχημένος.
Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
ΠΗΓΗ

Σχόλια