Επαφές με την ισραηλινή MEKOROT για το νερό;

«Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με επικεφαλής τον αν.υπουργό Σ. Φάμελλο, βρέθηκε σε έκθεση για τα νερά στο Ισραήλ (WATEC). Δε θα μας απασχολούσε η επίσκεψη –συνοδευόμενη από στελέχη των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ - αν κατά τη διάρκεια της δεν εμπλεκόταν και το όνομα της…ΜΕΚΟΡΟΤ, της γνωστής κρατικής εταιρείας ύδρευσης που το 2014 είχε εμπλακεί στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως και η SUEZ» τόνιζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των δύο σωματείων των μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης της χώρας, «μόλις λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση Μακρόν, και τις δηλώσεις του συνοδού του, διευθύνοντος συμβούλου της SUEZ, ότι ενδιαφέρεται για ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με επικεφαλής τον αν.υπουργό Σ. Φάμελλο, βρέθηκε σε έκθεση για τα νερά στο Ισραήλ (WATEC 2017). Δε θα μας απασχολούσε η επίσκεψη –συνοδευόμενη από στελέχη των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ- αν κατά τη διάρκεια της δεν εμπλεκόταν και το όνομα της…ΜΕΚΟΡΟΤ. Της γνωστής κρατικής εταιρείας ύδρευσης που το 2014 είχε εμπλακεί στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως και η SUEZ.»
Τα δύο σωματεία προχωρούν και σε μία καταγραφή των ενεργειών των τελευταίων κυβερνήσεων. «Κατά ένα πρωτότυπο τρόπο, η πολιτική της κυβέρνησης για τα νερά, αποτελεί ένα συνδυασμό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου


  •     Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή, πουλούσε το 23% της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ.
  •     Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά πουλούσε το 51%  της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ με ενδιαφερόμενες εταιρείες τις SUEZ-MEKOROT.
  •     Το 2016 δημιουργείται το Υπερταμείο και οι  ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ περνούν εκεί, αποχαιρετώντας και τον δημόσιο έλεγχο.
  •     Το 2017 η κυβέρνηση ετοιμάζει την πώληση ποσοστών των εταιρειών ύδρευσης και μέσα σε πέντε μέρες έχει συναντηθεί με SUEZ-MEKOROT.»

Υποστηρίζουν επίσης ότι «η απόφαση του ΣτΕ που εμποδίζει την πώληση του 51%, ενεργοποιεί το plan B της κυβέρνησης που είναι συνδυασμός των ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου-ΚΥΑ τιμολόγησης νερού,  ώστε να εφαρμοστούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ετοιμάζεται ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου ιδιωτικού Τομέα) στην ΕΥΑΘ, στα πρότυπα του Βερολίνου και του Παρισιού όπου απέτυχαν παταγωδώς. Το αποκάλυψε υπουργός της κυβέρνησης. Όποιος δεν το βλέπει, είτε  ψήφισε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του νερού (1,8%)  είτε νομίζει πως μπορεί να κοροϊδέψει το υπόλοιπο 98,2% που ψήφισε ΟΧΙ.

Καλά θα κάνει λοιπόν, να βγει ξεκάθαρα η κυβέρνηση και να μας μιλήσει για τα ΣΔΙΤ στα νερά και τις αυξήσεις που έφεραν, όπως και για τα αντισυλληπτικά που ανιχνεύθηκαν στο νερό του Βερολίνου.
Η 3η αξιόλογηση είναι ήδη  εδώ,  και το αφήγημα για «δημόσιο έλεγχο» στα νερά δεν πείθει πλέον κανένα.
Η περίφημη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει στο επίπεδο του διαλόγου, γιατί δεν υπογράφουν 50 από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης για να ξεκινήσει και επίσημα;

Το Νερό είναι ζωή και δεν πωλείται, από κανέναν!» καταλήγει η ανακοίνωση

Ποια είναι η Mekorot
  • Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το TPP, η Mekorot αποτελεί την κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, η οποία ιδρύθηκε το 1937 και διαχειρίζεται το 90% του πόσιμου νερού του Ισραήλ και το 80% των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας.
  • Τον Αύγουστο του 1967, με στρατιωτική διαταγή, η διαχείριση του νερό της Δυτικής Όχθης περνά στο Ισραήλ, ενώ τον επόμενο χρόνο όλες οι υδάτινες πηγές της Παλαιστίνης περνούν στη ιδιοκτησία του κράτους του Ισραήλ.
  • Από το 2005 το επιχειρησιακό τμήμα της Mekorot,υπογράφει επικερδή συμβόλαια με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ινδία και η Ουγκάντα. Στην Ελλάδα η Mekorot συναγωνίζεται για ένα μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπογραφεί στη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
«Απαρτχάιντ» νερού

Η Mekorot εφαρμόζει σύστημα απαρτχάιντ νερού, γεγονός που έχει καταγραφεί και σε έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου. Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα Κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα -σημαντικά χαμηλότερα από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους Ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή 14 φορές περισσότερο.



Παράλληλα, η Mekorot έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ, παρ' ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην πρόσβαση στο νερό.  ΠΗΓΗ
--------------
blogger: Κρατήστε αυτό. 

  • To Γερμανικό δημόσιο (Fraport) μπορεί να (κατ)έχει τα αεροδρόμιά μας, εμείς- το ελληνικό δημόσιο - ΟΧΙ! (Αλλο εσείς, άλλο εμείς...)
  • Το νερό μπορεί να το ΠΑΡΕΙ (έχει) η κρατική Mekorot του Ισραήλ, αλλά δεν μπορούμε να το κρατήσουμε εμείς - το ελληνικό δημόσιο! 
  • Αυτό λέγεται "Νέες ιδιωτικοποιήσεις" ή παραχώρηση ζωτικών δραστηριοτήτων; (Κάτι μου θυμίζει αυτό...τη θεωρία του Ζωτικού Χώρου σε άλλη έκδοση)
  • Δηλαδή καλούμαι να πιστέψω ότι κάποια κράτη ως πιο ...ίσα από κάποια άλλα μπορούν να κατέχουν αλλά όχι η χώρα μας... 
  • Τώρα αν κάποιος μου πει ότι έχεις προκαταλήψεις με κάποιους λαούς, θα του απαντήσω, όχι! Απλά  δεν είμαι δούλος για να προσπερνάω τη ληστεία...
  1. Iστορίες για το νερό και άλλα...
  2. Το Monitor για την ιδιωτικοποίηση του νερού
  3. Το Monitor για την ιδιωτικοποίηση του νερού
  4. El agua es nuestra, carajo!
  5. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑ
  6. Φόρος στο νερό - Πως εξαπατήθηκαν χιλιάδες αγρότες
  7. Αν δεν αντισταθούμε εδώ και τώρα τότε αύριο θα ψάχνουμε για νερό σε πηγάδια και νερόλακους!!! Τρόφιμα,νερό και "ηλεκτρονική διακυβέρνηση": Να πως θα ελέγχουν τη ζωή σου
  8. ΥΔΡΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ! Αδηφάγες πολυεθνικές πίσω απο την σφαγη του λαού της Λιβυης και της Συρίας!
  9. Kατάφεραν να πουλάνε το νερό ακριβότερα από το γάλα...
  10. Το νεράκι του Θεού … στο κράτος!!!
  11. Ο εφιάλτης του ιδιωτικού νερού
  12.  «Όχι» στο Ξεπούλημα του Νερού
  13.  Τους πληρώνουμε για να «αγοράσουν» τα τρένα!
  14.  Παραδίδουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες...απο την πίσω πόρτα! ...

Σχόλια