Η ιστορική ομιλία του Προέδρου Τράμπ θέτει την παγκόσμια ατζέντα σε νέα βάση! Η Ευρώπη ακούει;


Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Η προχθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump ήταν Ιστορική και εξόχως αποκαλυπτική για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, λόγω της σαφέστατης απομάκρυνσης των ΗΠΑ από το ρόλο του «Απόστολου της Δημοκρατίας» παγκοσμίως (βασική γραμμή των νέο-συντηρητικών και πολλών Δημοκρατικών). Δεύτερον, με την «ανακήρυξη» επιστροφής των διεθνών σχέσεων στη βάση τους, δηλαδή στο «έθνος – κράτος».

Τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του; Ο κόσμος αποτελείται από διαφορετικά κράτη, θρησκείες, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα. Δεν περιμένουμε να γίνουμε όλοι ένα, ούτε ως ΗΠΑ επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Όμως περιμένουμε να δούμε σε όλα τα κράτη τις ηγεσίες να σέβονται τους πολίτες τους και τα βασικά δικαιώματά τους, όπως επίσης περιμένουμε να σεβαστούν τα κράτη μεταξύ τους τις διαφορετικότητες που υπάρχουν και τα συμφέροντά τους. Και επειδή διαφορές θα υπάρχουν, γι’ αυτό φτιάχτηκε ο ΟΗΕ, για να λύνονται ειρηνικά οι διαφορές. Με αυτή του την τοποθέτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλάζει εντελώς προς το ρεαλιστικότερο και ειρηνικότερο, θα έλεγα, την προηγούμενη ατζέντα νέο-συντηρητικών και Δημοκρατικών που ήθελαν τον κόσμο μια απέραντη Δημοκρατία και είχαν την διάθεση να το επιβάλλουν. Αυτό δείχνει ότι η σημερινή Αμερική δεν πρόκειται να επιβάλλει σε κανέναν το δικό της μοντέλο, και δεν θα αναμιχθεί σε συγκρούσεις, αν οι άλλοι σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες των διεθνών σχέσεων. Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου είχε επίσης να κάνει με το πώς βλέπει τη σχέση εξουσίας-πολιτών. 
  • Εδώ το μήνυμα ήταν ακόμη πιο ηχηρό. 
  • Επιστροφή στις ρίζες της Πολιτικής και των Διεθνών Σχέσεων, δηλαδή επιστροφή στο «Έθνος – Κράτος»! 
Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει πρωτίστως να υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών τους και όχι να αρκούνται στην προώθηση μεγάλων ιδεών. Με την Ιστορική του ομιλία στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Trump έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Έδωσε κατ’ αρχήν ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο στη στρατηγική του και στη ματιά της διοίκησής του για τον κόσμο. Έδειξε ότι η σκέψη του στις διεθνείς σχέσεις κινείται από μία φιλοσοφία ρεαλισμού, αλλά και συνεργατικού πνεύματος. Έδειξε ότι η πολιτική του θα είναι πολιτική αρχών (το ελπίζουμε) και όχι διαθέσεων. Με την ομιλία του όμως έστειλε και ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Στην μπερδεμένη Ευρώπη που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Στην Ευρώπη που από τη μία καθημερινά βιώνει την επιστροφή στην ισχύ της Γερμανίας και της Γαλλίας έναντι του «κοινού» κέντρου των Βρυξελλών, ενώ θεωρητικά δεν έχουν ωριμάσει ανάλογες σκέψεις και δομές προς τη μετάβαση σε μια νέα ισορροπία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε ότι έχει μια συνολική σαφή θεώρηση των παγκόσμιων πραγμάτων σε ιδεολογικό και πρακτικό επίπεδο. Αντίθετα, και αυτό προκύπτει και από την ομιλία του Γάλλου Προέδρου, η Ευρώπη φαίνεται ότι θα αργήσει να κατανοήσει το νέο κόσμο. Πάντα έτσι γινόταν με την Ευρώπη, και στο τέλος το τίμημα ήταν σχεδόν πάντα βαρύ… Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

“Εμείς ο Λαός”, (“We The People”): Η Ομιλία Τράμπ στον ΟΗΕ και η αποδόμηση της στρεβλής Παγκοσμιοποίησης


Σχόλια