Spiegel: Μέγα σκάνδαλο με καρτέλ από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στη Γερμανία η αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel για τη συγκρότηση καρτέλ από την πλευρά του συνόλου των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες αποτελούν έναν από τους πλέον ισχυρούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας. Εφόσον το σκάνδαλο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) περιπτώσεις συγκρότησης καρτέλ στην ιστορία της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.


Η αποκάλυψη είχε άμεση αντανάκλαση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Dax υποχωρεί σημαντικά (κατά περίπου 1,5%), ενώ οι μετοχές των εταρειών του κλάδου καταγράφουν πτώση της τάξης του 3% ή και ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονταν σε στενή επαφή και είχαν μυστικές συνεννοήσεις ήδη από τη δεκαετία του '90, με σκοπό να παρακάμψουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές -τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχαν συγκροτηθεί περισσότερες από 60 ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη των πέντε ισχυρών του κλάδου: της Volkswagen, της Daimler, της Audi, της Porsche και της BMW (Audi και Porsche αποτελούν πλέον μέλη του ομίλου της VW).

Οι συνεννοήσεις αφορούσαν όλα τα σημαντικά θέματα: από την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν στα παραγόμενα οχήματα, τις σχέσεις με τους προμηθευτές, τις τιμές πώλησης, ακόμη όμως και την παραπλάνηση των αρχών αναφορικά με τις εκπομπές αερίων. Ειδικά αυτή η τελευταία πλευρά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια με την αποκάλυψη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε η VW (και όχι μόνο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) στα ντιζελοκίνητα οχήματα που πουλούσε στην αμερικανική αγορά, με αποτέλεσμα να βρεθεί διωκόμενη και να αναγκαστεί να αναζητήσει συμβιβασμό με κόστος πολλών δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία έδωσε η VW στις αρχές ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τις δραστηριότητές της.
Πηγη

Σχόλια