Capital Economics: Δεν έχει τελειώσει η κρίση της Ελλάδας

Στις αγορές επέστρεψε χθες η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2014, αντλώντας 3 δισ. ευρώ από νέα πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,625% και προσελκύοντας περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ.


Αυτό φαίνεται ότι είναι επιτυχία, με την απόδοση να είναι χαμηλότερα του 4,9% που ήταν η αρχική της τελευταίας δοκιμής της χώρας στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο του 2014.

Η Ελλάδα επιβραβεύθηκε με χαμηλότερο κόστος δανεισμού αφού συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές στις αρχές του μήνα, σε μια συμφωνία που επιτρέπει στο τρέχον πρόγραμμα να συνεχιστεί.

Όπως επισημαίνει η Jennifer McKeown της Capital Economics, η Ελλάδα κέρδισε επαίνους για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και επώδυνα μέτρα λιτότητας καθώς και ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη έρχεται τελικά να εδραιωθεί.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να υποθέσεων ότι η μακροχρόνια κρίση της Ελλάδας έχει τελειώσει, σημειώνει η McKeown.

Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο καθώς μετά από την έκδοση ομολόγου τον Απρίλιο του 2014, σύντομα έχασε την πρόσβαση στις αγορές ύστερα από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς στο 20% σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο.

Επισημαίνει ωστόσο ότι τέτοια δράματα δεν θα υπάρξουν τώρα, "με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει συνθηκολογήσει σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των δανειστών και την οικονομία να επιστρέφει στην ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο".

Αλλά εκτιμά ότι η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης αποτελεί αιτία ανησυχίας, ενώ προσθέτει ότι η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί από την εξουσία.

Η McKeown αναφέρει επίσης ότι "εάν επιστρέψει στην εξουσία η ΝΔ, ισχυρίζεται ότι θα πιέσει για χαμηλότερους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτούς που στηρίζουν την τρέχουσα συμφωνία με τους πιστωτές. Οι τράπεζες βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση, καθώς οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει ακόμη και τα NPLs να είναι μια σοβαρή επιβάρυνση.


  • Και είναι κρίσιμο ότι το φορτίο του χρέους παραμένει τεράστιο, στο 180% του ΑΕΠ περίπου. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με το τρέχον κόστος δανεισμού της αγοράς, το οποίο παραμένει σημαντικά υψηλότερα από το μέσο 1,5% που πληρώνει τώρα στο χρέος που διακρατείται από τους επίσημους πιστωτές.
  • Εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε πολύ βαθύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που είναι τώρα στο τραπέζι, φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης όταν το τρέχον λήξει τον επόμενο Αύγουστο".


Έφη Ευθυμίου
ΠΗΓΗ

Σχόλια