Πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν τώρα, κύριε Νεφελούδη;

Μαζί με την τραγική είδηση κυκλοφορεί και η παρακάτω οργισμένη δήλωση:

Ο κύριος Ανδρέας Νεφελούδης δεν είναι κάποιος που έμαθε την είδηση και ξέσπασε.
Ο κύριος Ανδρέας Νεφελούδης είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.
Ο κύριος Ανδρέας Νεφελούδης έχει ασχοληθεί με το θέμα των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη».
Ο κύριος Ανδρέας Νεφελούδης είχε πάντα καταγγελτικό λόγο στις δηλώσεις του για το ζήτημα. Πριν παραθέσουμε ορισμένες θα κάνουμε μια απλή ερώτηση και μια επισήμανση: 
Πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν τώρα, κύριε Νεφελούδη; 
Αν θυμόμαστε σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ (όταν ήταν στην αντιπολίτευση) σε ανάλογα τραγικά περιστατικά αναφερόταν στις ευθύνες των κυβερνήσεων για την πολιτική τους, τις κατήγγειλε γιατί δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους κ.ο.κ. Μάλλον λάθος θα θυμόμαστε… 
***
Τώρα πάμε στις παλιότερες δηλώσεις του κυρίου Νεφελούδη, που μοιάζουν περισσότερο με καταγγελίες συνδικαλιστή, παρά με αρμόδιο που έχει δυνατότητες να λάβει πρωτοβουλίες πέρα από το «δικαιοσύνη ακούς;».
 «Έχουμε μπλέξει με κάτι τύπους με την εταιρεία Καρυπίδης, που κοροϊδεύουν, παραπλανούν, εξαπατούν συνέχεια τους εργαζόμενους» δήλωνε στον Alpha 989 & Alpha 96,5 (3 Φεβρουαρίου 2017). Στην ίδια συνέντευξη υποστήριζε πως η εταιρεία απέστειλε έγγραφο στους εργαζόμενους, με το οποίο ζητούσε να βγουν σε επίσχεση εργασίας και πρόσθετε«ελάτε τώρα που κάνω μια συμφωνία με κάποιον άλλο. Σας χρωστάω αυτά τα λεφτά. Απ’ αυτά θα βγάλετε το χιλιάρικο που πήρατε απ’ το υπουργείο. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της απάτης που πήγε να κάνει. Τον προλάβαμε και σταμάτησε».
Μέχρι τότε περίπου 1.100 εργαζόμενοι της εταιρείας συμφερόντων Καρυπίδη είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα-βοήθημα του υπουργείου, ύψους 1.000 ευρώ, και οι οποίοι ήταν σε επίσχεση. Οι υπόλοιποι, που δεν έχουν προχωρήσει σε επίσχεση δεν μπορούσαν να λάβουν το επίδομα του υπουργείου, καθώς «απαγορεύεται να δίνει ενισχύσεις το κράτος σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία. Ο μόνος νόμιμος τρόπος ήταν να βγούνε οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας»  είχε συμπληρώσει ο κ. Νεφελούδης.
Το ίδιο καταγγελτικός ο κύριος Ανδρέας Νεφελούδης και στη συνέχεια, αφού όπως είχε πει την ίδια ώρα η εταιρεία δεν έχει καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων, γεγονός το οποίο οδηγεί κανονικά σε αυτόφωρη διαδικασία, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση «έχουν γίνει 82 μηνύσεις για αυτόφωρη διαδικασία και δεν κινήθηκε καμία διαδικασία». Και συμπλήρωνε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για σκάνδαλο. Χρωστάς ένα σκασμό εκατομμύρια σε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουνε για σένα και βρίσκεις τρόπο, αν δεν έχεις δικά σου κρυμμένα λεφτά, να πας να πληρώσεις μια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως, παρότι οι μηνύσεις έχουν κατατεθεί από τον Οκτώβριο, οι διαδικασίες κινούνται «στον ρυθμό της χελώνας»».
 «Ασπιρίνη στον καρκίνο» 
Στον ίδιο τόνο: «έχουμε μπλέξει. Έχουμε κάνει 190 μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας και έχω πει δημόσια: κάνω έκκληση, υπάρχουν πολλές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αυτές», έλεγε κ. Νεφελούδης, και αναγνώριζε πως το βοήθημα των 1.000 ευρώ «είναι ασπιρίνη στον καρκίνο» σημειώνοντας ότι αναζητούνται και νέοι τρόποι ανακούφισης των επί 12 μήνες, τότε, απλήρωτων εργαζομένων.
Πάμε ακόμα πιο πίσω, τον Δεκέμβριο του 2016, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ο κύριος Νεφελούδης, ήταν ιδιαιτέρως δυσαρεστημένος για τη στάση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων Καρυπίδη, απέναντι στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Στη συνάντηση η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο και ο κύριος Νεφελούδης υποστήριξε πως δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα κτλ κτλ. 
***
Και τώρα πάλι η ερώτηση: Πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν τώρα, κύριε Νεφελούδη;
Στην ανακοίνωση του το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» δίνει την απάντηση, σημειώνοντας πως η τραγωδία της 42χρονης εργαζόμενης
«είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία εκ μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας «σώσει». Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1.400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε ΠΔ για τη διαδοχή, ώστε να μην πεταχτούμε στην ανεργία».
«Δικαιοσύνη ακούς;»…
Στην ερώτηση «Δικαιοσύνη ακούς;» απάντησε ο σεβαστός Άρειος Πάγος  – το γράφει με τον τρόπο του και ο ίδιος ο κύριος Νεφελούδης στην οργισμένη του ανάρτηση – που σύμφωνα με τελευταία απόφαση του (677/2017)  η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας. 
Πάντως, εκτός από την «τυφλή» δικαιοσύνη και τις …απαντήσεις της στα ερωτήματα του κυρίου Νεφελούδη, εκτός από τις παλικαρίσιες δηλώσεις  του, υπάρχει και η πολιτική, η διεκδίκηση και η πράξη υπέρ ή κατά των συμφερόντων των εργαζομένων.  
Και υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες. 

Σχόλια