Sudwest Presse: Έπειτα από 7 χρόνια δεν φαίνεται τέλος στην ελληνική κρίση - Η Οδύσσεια θα συνεχιστεί

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
«Η ευρωπαϊκή Οδύσσεια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sudwest Presse σχετικά με τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Πολλοί λένε ότι η ελληνική μιζέρια θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο και από τη 10ετή Οδύσσεια.
Έχουν ήδη περάσει 7 χρόνια και το τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα» αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.
Όπως επισημαίνεται αν και το ελληνικό δράμα έχει περισσότερες από τρεις πράξεις, το σενάριο παραμένει το ίδιο: Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δανείζουν την Ελλάδα, μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού και παρατείνουν τις διάρκειας.
Από την πλευρά της, η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις «αλλά το πόσο και το εάν γίνονται σεβαστές (δηλ. εφαρμόζονται) είναι αμφισβητήσιμο.
«Ο πυρήνας του δράματος έγκειται στην πολιτική κουλτούρα της χώρας» επισημαίνεται ενώ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι στο παρελθόν τα δύο κορυφαία κόμματα προχώρησε σε προσλήψεις για να ικανοποιήσουν την «πελατεία» τους, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κράτους, ενώ την ίδια στιγμή, δεν ελήφθησαν μέτρα ώστε ο κρατικός μηχανισμός να γίνει πιο λειτουργικός.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη: ανταγωνισμός, άνοιγμα της αγοράς εργασίας, αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, αποσαφήνιση της ιδιοκτησίας, ιδιωτικοποίηση.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων.
Αυτό που λείπει είναι η πραγματική βούληση για διαρθρωτικές αλλαγές.
«Το αποτέλεσμα του ελληνικού δράματος εξαρτάται από αυτό - και όχι τόσο από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη μείωση του ελληνικού χρέους» επισημαίνεται στη δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
«Τα τελευταία επτά χρόνια δεν είναι πολύ αισιόδοξα ότι η συμφωνία -διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τα χρήματα- θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Είναι πιο πιθανό, η Οδύσσεια να συνεχιστεί για πολύ καιρό» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ

Σχόλια