Το QE δεν "αποσύρεται" σύντομα, αλλά για την Ελλάδα θα... αργήσει

Του Γ. Αγγέλη
Οι διευκρινίσεις Ντράγκι υπό την σκιά των βρετανικών εκλογών, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όσο αφορά την προσοχή των αγορών, αλλά έστειλαν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα : όσοι βιάζονται για το tapering, ήτοι την απόσυρση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμα. Και το ύψος των "αγορών” αυτών ξεπερνά τα 1,8 τρισ. ευρώ...
Οι αιτίες για την στάση αυτή της ΕΚΤ αποτυπώνεται στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρώπη που και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται να διολισθαίνει το 2018 σε επίπεδα που απομακρύνουν την επιστροφή στην νομισματική κανονικότητα.
Όπως είχε προαγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες του το Capital.gr, την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η τάση του δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και του δομικού πληθωρισμού, είναι η διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα το 2018 και αυτό στηρίζεται επίσης από τον ρυθμό ανάπτυξης που θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2017.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η ασθμαίνουσα αναπτυξιακή πορεία δείχνει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο χαλαρό νομισματικό περιβάλλον και στην συνεχή παρέμβαση της ΕΚΤ που κρατά το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης σε επίμονα χαμηλά επίπεδα.
Τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και η τάση των αποδόσεων αρχίσει να ενισχύεται; Πόσο θα αντέξουν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε μία τέτοια αλλαγή στα επίπεδα χρηματοδότησης της οικονομίας;
Στα ερωτήματα αυτά το ΔΣ της ΕΚΤ προς το παρόν δεν δίνει άμεση απάντηση, αλλά έμμεσα χθες ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν συζητάει υπό τις παρούσες συνθήκες διαδικασίες απόσυρσης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η στάση αυτή του κ. Ντράγκι επιχειρεί πέραν των άλλων να καθησυχάσει τις αγορές όχι μόνο απέναντι στις συνέπειες μίας απόφασης απόσυρσης του QE αλλά και έναντι των συνεπειών από τις αλλαγές στην αμερικάνικη νομισματική πολιτική και τις επικείμενες αυξήσεις στα αμερικάνικα επιτόκια που συνδυάζονται με την ρητορία για προστατευτισμό.
Πόσο αυτό βολεύει την Ελλάδα
Αναμφίβολα η τάση αυτή στην ΕΚΤ διατηρεί ανοικτά τα περιθώρια για τις προσδοκίες ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αλλά αυτό αφορά το αν και όταν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι επαρκείς και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Και αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσα. Όχι τουλάχιστον μέχρι την συνάντηση του Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, όπου όμως το πλαίσιο της κυοφορούμενης συμφωνίας αφήνει προς το παρόν εκτός πλαισίου αποφάσεων την υπόθεση της οριστικής αξιολόγησης της βιωσιμότητάς του. 
Το αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE όπως παρατηρούν πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΕΚΤ, είναι κάτι που είναι ακόμα πρόωρο να συζητηθεί καθώς μένει να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να αποπληρωθούν έγκαιρα οι λήξεις ομολόγων του Ιουλίου και τέλος να εκφρασθεί η άποψη του ΔΝΤ η οποία αν και δεν θα καθορίσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ εν τούτοις θα επηρεάσει τα κριτήρια που αυτή θα προσεγγίσει το ελληνικό χρέος...   
---------------
ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 1,80 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ, ΟΛΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ,ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ - ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΗΣ " ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ " ....
Θα μας τρελάνουν τα ευρωπεη,με τα οποία οικονομικά τους....( ο θεός να τα κανει...!!! ) ....!!! Η QE εχει ξεπεράσει ήδη τα 1,8 τρις ευρω,παρ'οτι το μετοχικο κεφάλαιο τηςΕΚΤ ,ειναι μόνο 10 δις ευρω,το οποιο μοχλευει (180) εκατον ογδόντα φορές ....ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ....!!!
Οι "αγορές" στις οποίες βγαίνουν οι χώρες της ΕΖ ,αποτελούνται απο : Την ΕΚΤ,το κατα τόπους-χώρα εγχωριο τραπεζικό τους συστημα,και το ESM !!! Ούτε ένα αλλοδαπό σεντ δεν αγοράζει ευρωομόλογα πλέον...!!! Και γιατί άλλωστε....???

Σχόλια