Der Tagesspiegel: Ο "Ερμής" Schaeuble τα κατάφερε και πάλι - Πώς εξαπάτησε βουλευτές και ψηφοφόρους.

Ανάμεσα στα δώρα του αρχαίου Έλληνα θεού προς τους ανθρώπους ήταν το τέχνασμα και αυτό ακριβώς χρησιμοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble προκειμένου να κλείσει το ελληνικό ζήτημα χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρει σε δημοσίευμά του το Der Tagesspiegel σχετικά με τη χθεσινή (15/6) συμφωνία του Eurogroup.
Ωστόσο οι ψηφοφόροι και το Γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να πιστέψουν το τέχνασμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Η Ελλάδα χρειαζόταν την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να πληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο αξίας 7 δισ. ευρώ, ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η συζήτηση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα δεν περιελάμβανε το θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά την πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους που ζητά επιμόνως η Αθήνα. 
 
Ωστόσο το θέμα αυτό, σύμφωνα με τη συμφωνία από το Eurogroup τον Μάιο του 2016, δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018. 

Το θέμα περιπλέκεται από το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά εδώ και καιρό την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό για την Γερμανία, εάν το ΔΝΤ συμμετείχε με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κάνει το Ταμείο, καθώς για να εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα ζητά να υπάρξουν σαφή μέτρα και σαφές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην πραγματικότητα Lagarde και Schauble ήρθαν σε έναν ιδιότυπο συμβιβασμό για να συνεχίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα "επί της αρχής", δηλαδή να μην εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, και να συζητηθεί το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο του 2018, καθιστώντας το Ταμείο δηλαδή ωσεί παρόν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
  • Με αυτή τη λύση αυτή ο Schaeuble αναφέρει το δημοσίευμα εξαπατά τόσο τη Γερμανική Βουλή όσο και τους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Από την μία πλευρά η Bundestag, έχει εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα με απαραίτητη προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ και από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν αναμένεται να μάθουν με σαφήνεια για το τι θα κοστίσει η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου...

Η ΕΕ μέχρι τώρα έχει αφήσει στο σκοτάδι τους πολίτες σχετικά με το οικονομικό κόστος της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη. 

Αλλά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. 

Δύο σημεία έχουν αλλάξει σχετικά με το ελληνικο ζήτημα. Πρώτον Αθήνα και οι πιστωτές έχουν "ξύσει" τον πυθμένα από αρχή της κρίσης που πλεόν φτάνει τα επτά χρόνια. 

Και δεύτερον, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία απέδειξει ότι ότι οι ψηφοφόροι δεν αρνούνται να κάνουν το "δικηγόρο του Νότου" στη ζώνη του ευρώ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron είναι υπέρμαχος της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Ας δούμε τί έχει να πει για αυτό το θέμα και ο υποψήφιος καγκελάριος με το SPD Martin Schulz SPD καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: bankingnews.gr

Σχόλια