Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται μόνιμα στην εντατική».


Τα όρια αντοχής των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί και μάλιστα με το παραπάνω, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, αφού και ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: η ανεργία διαμορφώνεται στο 23,3%, στους δε νέους ένας στους δύο είναι άνεργος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%. Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο οικονομολόγος εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.

Ο Μπάστιαν εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού αν δεν δεχόταν τα νέα μέτρα, θα επέστρεφε και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και του Grexit. Οι διεθνείς δανειστές όμως θα μπορούσαν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χωρίς να ζητήσουν ως αντάλλαγμα την ψήφιση νέων μέτρων.

«Συμφωνώ απόλυτα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απέδειξε ότι τα μέτρα περικοπών μάς οδήγησαν στο να έχουμε εν τω μεταξύ πλεονάσματα. Εντούτοις θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Πώς διαχειριζόμαστε τα πλεονάσματα; Έχει νόημα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το φόρο επιχειρήσεων ή τις ασφαλιστικές εισφορές; Ή μήπως να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονάσματα για να επενδύσουμε, ακόμη και σε πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως για παράδειγμα σε κοινωνικά προγράμματα ή προγράμματα απασχόλησης;», σημειώνει.

Διατηρώντας μια ψευδαίσθηση

Αναφορικά με το υπέρογκο χρέος, ο Γερμανός οικονομολόγος είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να το αποπληρώσει: «Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο διογκώθηκε με τα διεθνή δάνεια. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται (…). Στο πλαίσιο των λύσεων και της αλλαγής προσανατολισμού θα πρέπει να μιλήσουμε και για ένα κούρεμα του χρέους. Σε αυτό όμως ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θέλει να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (σσ. στη Γερμανία). Δεν θα τα καταφέρει όμως εάν, για παράδειγμα, πρέπει να μιλήσει για κούρεμα χρέους στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται, όπως την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων ή και την περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων,κάνει λόγο για πρόσκαιρες λύσεις. «Επιχειρούν να εξαγοράσουν χρόνο και να πουν την ίδια ώρα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι κάπως θα τα καταφέρουμε. Διότι το θέμα θα ξαναγίνει επίκαιρο σε μόλις 50 χρόνια. Όχι, η ελληνική κρίση μας απασχολεί ήδη εδώ και εννέα στο μεταξύ χρόνια. Είναι ένα διαρκές θέμα. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης σήμερα, αύριο και μεθαύριο».

Πηγή: naftemporiki.gr

 • Γιατί το χρέος απειλεί να μας αφανίσει ως έθνος

  Γιατί ο Σόιμπλε δεν δίνει το χρέος

  "....Πού καταλήγουμε; Πρώτον, ότι οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που ασχολούνται σοβαρά με το χρέος. Μπορεί να μην μας αρέσουν τα σχέδιά τους αλλά είναι οι μόνοι που ξέρουν τι θέλουν: μεταρρυθμίσεις παντού, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση του κράτους. Δεύτερον, όσο οι Αμερικάνοι, το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πελαγοδρομούν, τόσο θα εντείνεται η ανασφάλεια και δεν θα δίνεται λύση.
  Τραγικότεροι όλων, όμως, εμείς. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι οποίοι δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Ή μάλλον, ξέρουμε πολύ καλά: να πετύχουμε μια απομοίωση χρέους για να μοιράσουμε το πλεόνασμα σε συσσίτια, δωράκια και νέους διορισμούς. 
  Nα «πετάξει δηλαδή ο γάϊδαρος», για άλλη μία φορά…
  • Είναι άλλωστε ξεκάθαρη η διάθεση του πρωθυπουργού για επένδυση σε περισσότερο κρατισμό, επιστρέφοντας κάποια στιγμή, θριαμβευτής από τον πόλεμο του χρέους.
  Πόσο αιθεροβάμων πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει ότι ο Σόιμπλε θα συναινέσει στην πολιτική μιας χώρας που δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν επιθυμεί καμία προσαρμογή στην λογική της ελεύθερης οικονομίας; Και που όλα τα κάνει για να βρει ευκαιρία, για νέο πλιάτσικο και νέα διόγκωση χρέους.
  Κάπως έτσι, έχουν τα πράγματα στην Εσπερία. Και ακριβώς έτσι, έχει η κατάσταση στην «μπανανία» της νότιας Βαλκανικής. 
  Όταν δεν θέλεις εσύ ο ίδιος να σωθείς, κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα. Και φυσικά με τους δικούς του όρους και για τα δικά του συμφέροντα…"
 • Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι…

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: