Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

ΔΝΤ και ΕΕ: Ακόμη και με συμφωνία 15/6, ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα

Ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης
Την εκτίμηση ότι ακόμα κι αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, εκφράζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ.Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές της.
«Κάποιος πρέπει να ''δώσει'' κάτι.
Επικρατεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, διότι ο χρόνος πιέζει» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο CNBC «ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα;

Παρ' όλο, όμως, που ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι πεπεισμένος για μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, οι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι οικονομικός πονοκέφαλος για την ευρωζώνη.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα» είπαν στο CNBC.
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, παρ' όλο που βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010.
«Ως οικονομολόγος θα μπορούσα να συμφωνήσω, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ.
Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο και να πούμε ότι εργαζόμαστε σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει ακόμα ένα πρόγραμμα στο μέλλον» είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
«Το διοικητικό συμβούλιο θα πει πάρτε όλα τα αναγκαία μέτρα τώρα για να μην χρειαστεί να υπάρξει ακόμα ένα πρόγραμμα στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Έλληνας Macron;

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το CNBC επισημαίνει το γεγονός ότι επί του παρόντος συμμετέχει ανεπίσημα.
Το Ταμείο χρειάζεται την εγγύηση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και θα εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.
«Εάν είχαμε έναν Έλληνα Macron, θα μπαίναμε τώρα (σσ. το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και στο ενδιαφέρον του για την τεράστια μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες είναι ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και επίσημα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου ότι είναι βασικό θέμα για χώρες όπως η Γερμανία.
Αλλά είναι αβέβαιο τι είδους συμμετοχή θα έχει.
«Θα έχουμε κάποια συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός» δήλωσε πρόσφατα στο CNBC, ο Johannes Mayr της Bayern LB.

ΠΗΓΗ ___www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: