Δραματική κατάσταση στην Ελλάδα: Φτώχεια, ανισότητα και απομόνωση δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν

Η άσχημη εικόνα για την κοινωνική και προνοιακή κατάσταση στην Ελλάδα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 27.4.2017 Την άσχημη εικόνα της κοινωνικής και προνοιακής κατάστασης στην Ελλάδα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη.
  • Στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης και απομόνωσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
Μεγάλο είναι και το ποσοστό που καταγράφεται για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, κατηγορία στην οποία ανήκουν περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (22,2%). Οι δύο μοναδικές χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα σε αυτές τις δύο μετρήσεις είναι δύο μέλη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ορατές είναι επίσης οι αδυναμίες του κράτους πρόνοιας και την επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας. Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.
  • Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη.
 Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Το μοναδικό μέλος του ευρώ όπου καταγράφηκε χειρότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία, με 12,7%. Τέλος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Χαρακτηριστικά, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%. Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές). Η Ελλάδα είναι επί χρόνια η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά όλη η έκθεση ΕΔΩ  

Πηγή
==============
Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 1,5 εκατ. Έλληνες
Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αποκάλυψε ότι  το 2016 1.488.714 συμπολίτες μας ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Σύμφωνα με την έρευνα το όριο της ακραίας φτώχειας για το 2016 κυμαίνεται από τα 176 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό στην επαρχία με ιδιόκτητο σπίτι μέχρι τα 879 ευρώ για τετραμελές νοικοκυριό που ζει στην Αθήνα στο νοίκι.
Από όσους βρίσκονταν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, το 2016 πάνω από 584.000 άτομα ζούσαν σε οικογένειες με άνεργο "αρχηγό". Συνολικά το 2016, 1.131.000 πολίτες ήταν άνεργοι. Μάλιστα τo 2016 μόνο 127.000 άνεργοι ελάμβαναν τακτικό επίδομα ανεργίας, ένα ποσοστό κάλυψης μόλις 11,2%, που έχει συρρικνωθεί ραγδαία από το 35,1% του 2011.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι σύνηθες σε ανεπτυγμένα κράτη, σημειώνεται στην έκθεση. Καθώς οι άνεργοι αυξάνονται, η εισοδηματική τους ενίσχυση μειώνεται. Συνήθως στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις συμβαίνει το αντίθετο: oι κυβερνήσεις σπεύδουν να επεκτείνουν την κάλυψη των ανέργων, όσο αυτοί αυξάνονται εξαιτίας της κρίσης. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε χώρες με παραδοσιακά ισχνή κοινωνική πρόνοια, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας, όμως, η στήριξη των ανέργων έχει περιοριστεί δραματικά. Οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους, για παράδειγμα, είναι τόσο αυστηρές που μόλις 4.135 άτομα το έλαβαν το 2016.


Για να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκεται σε ακραία φτώχεια, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τρία μέτρα:

- Επέκταση της διάρκειας παροχής του τακτικού επιδόματος ανεργίας ώστε να καλύπτει το 44% των ανέργων. Σε αυτό πρέπει να ενταχθούν και το επίδομα μακρόχρονης ανεργίας, και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων.
- Αύξηση επιδόματος τέκνων από 40 σε 60 ευρώ ανά παιδί.
- Θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου ύψους 70 ευρώ το μήνα, συν 30 ευρώ για κάθε τέκνο, για όσους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ζουν στο νοίκι.
Πάντως σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά ακραίας φτώχειας μειώθηκαν για τρίτη χρονιά το 2016 καθώς διαμορφώθηκαν στο 13,6% έναντι 15% το προηγούμενο έτος, 15,7% το 2014 και 17,1% το 2013.
Φωτογραφία: Sooc

Σχόλια