"Παραγίναμε νόμιμοι"

Δ. Μητροπάνος: "Παραγίναμε νόμιμοι" - 5 χρόνια από τον θάνατο του 

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια από τότε που χάσαμε μια από τις σπουδαιότερες πηγαίες λαϊκές φωνές, ένα μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη, τον Δ. Μητροπάνο.
Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, μας χάρισε με την μοναδική του φωνή τραγούδια στα οποία βρήκαν έκφραση οι αγώνες, οι έρωτες, οι νταλγκάδες, τα μεράκια και η αγωνία ενός ολόκληρου λαού για ζωή.

Γνήσιος, πραγματικός μάγκας, ατόφιος, ο Δ. Μητροπάνος ερμήνευσε  υπέροχα λαϊκά τραγούδια που όλοι  έχουμε αγαπήσει, ανεπανάληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα, τραγούδια μεγάλων δημιουργών, απρόβλεπτες μπαλάντες και ξεχωριστές σύγχρονες λαϊκότροπες δημιουργίες.

Γεννημένος στα Τρίκαλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος θα γνωρίσει από παιδί τη λύσσα του αστικού κράτους κατά των κομμουνιστών και των οικογενειών τους και θα έλθει στην Αθήνα σε πολύ νεαρή ηλικία έχοντας στις αποσκευές του τη λατρεία του για το τραγούδι.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις είχε και δεν δίσταζε να τις εκφράζει ακόμα και μέσα από τον «Ριζοσπάστη» (31/12/2005):
«Από μια πλευρά θεωρώ μπας και είναι και λίγο καλό να ξυπνήσουμε και λίγο και να δούμε τι γίνεται, πού βαδίζουμε, πού πάμε, γιατί κάπου βολευτήκαμε, κάπου είπαμε εντάξει, είμαστε καλά, νόμιμο το ΚΚΕ, νόμιμο το ένα, νόμιμο το άλλο, όμως παραγίναμε νόμιμοι. Ισως μας ξυπνήσει λίγο και να ξαναμάθουμε να αγωνιζόμαστε. Καλό θα μας κάνει»

ΠΗΓΗ

Σχόλια