Ποιοι Ευρωπαίοι και γιατί τα "σπάνε" με το ευρώ.

Του Γιάννη Αγγέλη
Πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Απριλίου, η Τσεχία χωρίς καθόλου θόρυβο "διέρρηξε" εντός Ε.Ε. τη σταθερή σχέση της κορόνας με το ευρώ. Τώρα, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και η Δανία. Ποιοι και γιατί σκέφτονται να τα "σπάσουν" με το ευρώ, πώς επηρεάζει το ενδεχόμενο ενός "exit" από την Ελλάδα ή αλλού.

Τα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, σε συνδυασμό με τις άγνωστες προς το παρόν συνέπειες του εν εξελίξει Brexit, κάνουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη να αλλάζουν την τακτική τους απέναντι στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και το Ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως, υποχρεώνουν την ΕΚΤ να παρέμβει με κάθε δυνατό τρόπο για να αποφύγει "ατυχήματα" που θα μπορούσαν - όπως το Grexit - να πολλαπλασιάσουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό ή στο περιβάλλον της Νομισματικής Ένωσης.

Πάντως, τα "νέα" είναι ότι μετά την κεντρική τράπεζα της Τσεχίας, μέλους της Ε.Ε., έρχεται η σειρά της κεντρικής τράπεζας της Δανίας να επανεξετάσει τη σταθερή σχέση (peg) της κορώνας με το ευρώ.

Οι πληροφορίες λένε οτι πολύ σύντομα η δανική κορώνα θα πάψει να έχει τη σχεδόν σταθερή σχέση που είχε με το ευρώ και θα εγκαταλείψει το σύστημα σταθερής ισοτιμίας που είχε ακολουθήσει κάπου τρεις δεκαετίες τώρα, στην αρχή με το μάρκο και στη συνέχεια με το ευρώ.

Η διακύμανση της δανικής κορώνας και του ευρώ ήταν απειροελάχιστη τα τελευταία χρόνια και είχε περιορισθεί σε μόλις 0,01 - 0,02.

Στην κίνηση αυτήν έχει ήδη προχωρήσει, από την περασμένη Πέμπτη 6 Απριλίου, η... μικροσκοπική Τσεχία, απελευθερώνοντας τη δική της κορώνα από την επίσης σχεδόν σταθερή ισοτιμία με το ευρώ.

Πριν από την Τσεχία, το 2015 είχε κάνει το ίδιο βήμα και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, απελευθερώνοντας το ελβετικό φράγκο από τη σταθερή σχέση με το ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς είναι μέχρι στιγμής η ανατίμηση των νομισμάτων αυτών αμέσως μετά την "έξοδό" τους από τη σταθερή ισοτιμία.

Η τσεχική κορώνα ανατιμήθηκε κατά 2%, το ελβετικό φράγκο είχε εκτιναχθεί αρχικά 40% για να σταθεροποιηθεί, στη συνέχεια, στο 15% περίπου σε σχέση με το ευρώ.

Τα νομίσματα αυτά, όπως και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα εντός της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στο ευρώ, έχουν εγκαταστήσει μία σχεδόν σταθερή σχέση (peg) που περιορίζει τη διακύμανση της ισοτιμίας τους στο συν - πλην 2,5%, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είχε περιορισθεί σε ελάχιστα εκατοστά της μονάδας.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μία παραλλαγή του πάλαι ποτέ νομισματικού "φιδιού", με το οποίο έχει προετοιμασθεί η είσοδος του ευρώ, αλλά και έχει επιτρέψει ενα σταθερό νομισματικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση που "περιβάλει" τη ζώνη του Ευρώ έκτοτε.

Γιατί φεύγουν από το ευρώ

Τι συμβαίνει όμως; Γιατί αυτή η "φυγή" από το ευρώ; Οι απαντήσεις των αναλυτών στις κινήσεις αυτές των κεντρικών τραπεζών, που γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, έχουν να κάνουν με την προετοιμασία των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις συνδυασμένες συνέπειες τόσο του Brexit και των πιθανών αποτελεσμάτων στις γαλλικές εκλογές (Λεπέν-έξοδος από ευρώ), όσο και τις ισχυρές πιέσεις που δρομολογεί η αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι πέραν της προειδοποίησης για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2017, έχει αναγγελθεί και η πιθανότητα σταδιακής περικοπής της επανεπένδυσης των τίτλων που είχε απορροφήσει αυτή κατά την περίοδο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει αυξήσει τις πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στα άλλα νομίσματα, αυξάνοντας έτσι την "ένταση" στις σταθερές σχέσεις των ευρωπαϊκών νομισμάτων με το ευρώ.

Η πίεση αυτή αυξάνεται τώρα κατακόρυφα με τον συνδυασμό αφ' ενός του Brexit και αφ' ετέρου του ενδεχόμενου, σε έναν μήνα, η Γαλλία να μπει στη δίνη μίας ενδεχόμενης εξόδου από την Ε.Ε. και το ευρώ.

Πρόκειται, λοιπόν, για κινήσεις αυτο-άμυνας από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες που "σπάνε" από το ευρώ για να είναι σε θέση, αφ' ενός να αποφύγουν τις πιέσεις που θα μπορούσαν να δεχθούν από τη σταθερή σχέση τους με το ευρώ και αφ' ετέρου, για να είναι σε θέση να αντέξουν στη συναλλαγματική τρικυμία που προκαλούν - λόγω Fed - οι μετακινήσεις τεράστιων όγκων τίτλων και παραγώγων κεφαλαίου σε δολάριο διεθνώς.

Αναταραχή και Grexit

Αυτό, βέβαια από μόνο του, ανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο φυγόκεντρων δυνάμεων σε σχέση με το ευρώ, απέναντι στον οποίον οι μικρές, αλλά ισχυρές, οικονομίες επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν για να μειώσουν τις αναταράξεις.

Αυτό το ασταθές νομισματικό "περιβάλλον" έχει αυξήσει κατακόρυφα τις διακριτικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε όλα τα ενδεχόμενα μέτωπα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον ρήγματα, όπως για παράδειγμα την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Οι παρεμβάσεις αυτές μάλιστα έχουν... φέρει κοντά την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στο θέμα της Ελλάδας, καθώς και από τις δύο πλευρές αξιώνεται μία περισσότερο αποτελεσματική παρέμβαση στο χρέος που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ξεδιπλωθούν ακόμη περισσότερο, τις επόμενες εβδομάδες, εν όψει των συζητήσεων που θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος που εμπλέκεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζει στο Capital.gr ότι ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί για το πώς θα γίνει αυτή η παρέμβαση στο χρέος και οι "ιδέες" ως προς αυτό θα συζητηθούν στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια