Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

IW: Κατά 40% αυξήθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα το 2008-2015

IW: Κατά 40% αυξήθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα το 2008-2015Η Ελλάδα, ο «μεγάλος χαμένος» της κρίσης, σύμφωνα με τον «δείκτη φτώχειας» του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας. Ακολουθούν Ιρλανδία και Κύπρος. Χρόνια ύφεση, ανεργία και πολιτική λιτότητας οι αιτίες.


Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW).
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο, «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι  «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%», λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters. Aυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και στους όρους των δανειστών», τονίζει ο ερευνητής.

Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.
ΠΗΓΗ

  • ΣΒ. Ταυτόχρονα την ίδια χρονική περίοδο, το 1% των πιο πλούσιων Ελλήνων αύξησε τον πλούτο του από το 48% του συνολικού ελληνικού πλούτου στο 56,7%. Ιδού που πήγε ο πλούτος αυτών που πτώχευσαν. (πηγή)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: