«Καμπανάκι» από την Eurostat: Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 10% στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία


Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως οι Ελληνίδες γεννάνε λίγα παιδιά και σε μεγάλη ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τις γεννήσεις και κατ΄ επέκταση για το μέλλον της ίδιας της χώρας μας.
Μείωση 10% παρουσιάζουν οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 2001 έως και το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για τη γονιμότητα στην ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα 8/3/2017.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως οι Ελληνίδες γεννάνε λίγα παιδιά και σε μεγάλη ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο λεγόμενος δείκτης γονιμότητας ήταν το 2015 στην Ελλάδα 1,33 έναντι 1,25 που ήταν το 2001.
Στην ΕΕ ήταν 1,58 και 1,46 αντιστοίχως.
  • Το 2015 οι υψηλότεροι δείκτες ήταν στη Γαλλία (1,96) και Ιρλανδία (1,92), ενώ οι χαμηλότεροι ήταν στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. 
  • Σε ό,τι αφορά τη μέση ηλικία στην οποία μία γυναίκα αποκτά παιδί, στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Ισπανία είναι τα περίπου 30 χρόνια.
Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Πολωνία, η αντίστοιχη ηλικία είναι μεταξύ 26 και 27 ετών.
Τέλος, μεταξύ 2001 και 2015 οι γεννήσεις στη Σουηδία και την Τσεχία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20%.

www.bankingnews.gr.ΠΗΓΗ
-------------------------------------------
Blogger: Δες την παραπάνω πληροφορία σε συνδυασμό με την παρακάτω και έχεις τον ορισμό της γενοκτονίας

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία – Τουλάχιστον 80.000 επισκέφθηκαν τα ιατρεία των ψυχιατρείων Αττικής το 2016.

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ κατά της κυβέρνησης 
Τουλάχιστον 80.000 πολίτες επισκέφθηκαν το 2016 τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Δρομοκαϊτειο), όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με 4.000 εξ' αυτών μάλιστα να νοσηλεύονται.
Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση με σχέδια επί Νόμου προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τα αμεταρρύθμιστα στη Δημόσια Ψυχική Υγεία.
Με το μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας επιδιώκει την μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Θέλουν να τα κλείσουν, σχολιάζει η Ομοσπονδία.
Επιδιώκουν συγκεκαλυμμένα την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Φάνηκε καθαρά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην ακρόαση φορέων.
Τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
Σιγή ιχθύος από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους Υπουργούς Υγείας.
Πετάνε στο δρόμο τους Ψυχικά Πάσχοντες.
Η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.
Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσουν τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή).
Η πλειονότητα των Ασθενών δεν έχει δυνατότητα να απευθυνθεί στον Ιδιωτικό Τομέα που δωρίζονται οι Υπηρεσίες, καθ’ ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματά τους με τις μακροχρόνιες Νοσηλείες.
Οι Ιδιωτικές Μονάδες εισάγουν Ασθενείς μόνο με καλή τσέπη.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένο πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών (Πρωτοβάθμιων, εισαγωγών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) το οποίο έχουν «βάλει στο μάτι» οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
Η κυβέρνηση έχει κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες. Μεθοδεύουν το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων και της κρατικής χρηματοδότησης να τα διαχειρίζονται οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, ο Ιδιωτικός τομέας και η ΑΕΜΥ Α.Ε.
Έως τώρα έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίστοιχο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Αλήθεια διατάχθηκε κάποια ΕΔΕ, κατατέθηκε αναφορά στην Εισαγγελία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ψυχική Υγεία και αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα που οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας δεν έχουν φαί για τους Ασθενείς, χρηματοδοτούσαν παράνομα τις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες με βάση τις προϋπολογισθείσες δαπάνες ανά ωφελούμενο Ασθενή και όχι με απολογιστικές δαπάνες, όπως ορίζουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
Το αφήνουν να ξεχαστεί.
Παραπέμφθηκε στις καλένδες;
Οι ωφελούμενοι (φιλοξενούμενοι) στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μαραζώνουν οικονομικά, κάνουν οικονομία και στο φαγητό λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.
Λαμβάνουν για τη διαβίωσή τους (περιλαμβάνει τα πάντα ακόμη και τις τεχνικές επισκευές του ξενώνα) 6 ευρώ ημερησίως, από τα διπλά χρήματα που ελάμβαναν έκαστος πριν την κρίση. Αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να αγοράσουν ένα ζευγάρι «παντόφλες».
Το Υπουργείο Υγείας έπαψε να χρηματοδοτεί το Θεραπευτικό Κίνητρο στους απασχολούμενους Ασθενείς σε δραστηριότητες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ύψους 176 ευρώ το μήνα για τους εξωτερικούς Ασθενείς και 139 ευρώ το μήνα για τους Νοσηλευόμενους Ασθενείς.
Τέτοια έμφαση στην αποασυλοποίηση!!!
Έριξε το μπαλάκι της χορήγησης του θεραπευτικού κινήτρου στους προϋπολογισμούς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Με τι όμως χρήματα θα το χορηγήσουν;
Οι εισαγωγές Ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με το χρόνο.
Νοσηλεύονται υπεράριθμοι Ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).

Εισαγωγή Ασθενών οξέων περιστατικών στο Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

• 2010 1.785

• 2013 2.125

• 2014 1.503

• 2015 1.724

• 2016 1.970

Αντίστοιχος αριθμός και στο ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) καθότι εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα (όσες και το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ).

Επισκέψεις Ασθενών στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία:

• ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) 45.000

• ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 35.000

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων εισάγονται εκτός των Ψυχικά Πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), Ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.)
Το 60% των εισαγωγών, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι με εισαγγελική παραγγελία, αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%.
Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
Πολλά κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, άνεργοι), αλλά και ψυχικά πάσχοντες οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, δημιουργούν ψεύτικα επεισόδια ή επικαλούνται υποτροπές Ασθενών χωρίς να υφίστανται, για να επιτύχουν εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας έτσι στέγη και φαγητό.
Τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που λειτουργούν ως Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία βαίνουν προς διάλυση, αφού το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την οργανική ένταξή τους στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Το δίκτυο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν θα καταλήξει στις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και την ΑΕΜΥ ΑΕ
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως και οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στη προοπτική ότι θα κλείσουν έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό.
Έχει μειωθεί σημαντικά το προσωπικό τους σε σχέση με το έτος 2010.
Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 60% και δεν έχουν και εγκεκριμένους νέους οργανισμούς, αν και έχουν κατατεθεί πριν χρόνια, λόγω επικείμενης κατάργησής τους.
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία της κατάστασης, του προσωπικού των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής:





Που είναι το προσωπικό που προσλαμβάνει κατά χιλιάδες ο κος Τσίπρας και ο κος Πολάκης;
Στα χρόνια τμήματα (υπάρχουν ακόμα) και Γηροψυχιατρικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται 30 – 40 Ασθενείς και χρήζουν ατομικής περιποίησης (κατάκοιτοι Ασθενείς) κάνει βάρδια μία Νοσηλεύτρια.
Σε Τμήματα οξέων περιστατικών 30 – 40 Ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, την νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μια Νοσηλεύτρια και στη καλύτερη περίπτωση δύο Νοσηλεύτριες στη βάρδια.
Πως είναι δυνατόν οι τρεις αστυνομικοί που συνοδεύουν έναν διεγερτικό Ασθενή για εισαγωγή να αντικαθίστανται στη φύλαξη των 30 – 40 τέτοιων διεγερτικών Ασθενών, από δύο Νοσηλεύτριες.
Τα περιστατικά βίας είναι συχνά!!!
Έχουν καταγραφεί (ημερήσια διάταξη) άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί Νοσηλευτών από διεγερτικούς Ασθενείς ή Ασθενών από άλλους Ασθενείς.
Τακτικά έχουμε Νοσηλευτές που κινδύνεψε η ζωή τους από ξυλοδαρμούς Ασθενών και νοσηλεύτηκαν με σοβαρούς τραυματισμούς.
Κατά την εισαγωγή τους έχουν βρεθεί να κουβαλάνε όπλα και μαχαίρια, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πολλές φορές έχουν βρεθεί κάτω από τα στρώματα ή τα μαξιλάρια όπλα ή μαχαίρια (τα φέρνουν συγγενείς).
Κι όμως μία ή δύο μόνο Νοσηλεύτριες θα πρέπει να παρέχουν Νοσηλεία και κάνουν και τον δεσμοφύλακα.
Οι προϋπολογισμοί των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων είναι μειωμένοι χρόνο με τον χρόνο.
Αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα στην υλικοτεχνική και την ξενοδοχειακή υποδομή.
Το φαγητό των Ασθενών είναι άθλιο και μιλάμε για Ασθενείς με μακροχρόνιες νοσηλείες.
Σταμάτησαν τα προγράμματα αποασυλοποίησης.
Δεν μπορούν να επισκευαστούν βλάβες.
Δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
Πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα.
Παίρνουν φωτιά από τσιγάρα Ασθενών και κινδυνεύει η ζωή Ασθενών και προσωπικού.
Που είναι τα πλεονασματικά Νοσοκομεία κε Πολάκη;
Λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας επισκευής ειδικών διαμορφωμένων δωματίων (ήσυχοι θάλαμοι ονομάζονται στη Βιβλιογραφία) συνεχίζουν να καθηλώνονται Ασθενείς με ιμάντες στα κρεβάτια τους.
Εικόνες φρίκης περασμένων δεκαετιών.
Ένα μέτρο που συνεχίζεται με τη βούλα του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ιατρικής εντολής.
Μάλιστα εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα περιορισμού Ασθενών.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης από το έτος 2006, χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο και να εφαρμόζεται για πολύ ειδικές περιπτώσεις Ασθενών.
Όμως εδώ έχει παραγίνει το κακό λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και την απουσία ειδικών διαμορφωμένων χώρων.
Το 60% - 80% των Ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται.
Καθηλώνονται ακόμη και προνοιακά περιστατικά για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους Ασθενείς (άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.).
Οι καθηλώσεις ζουν και βασιλεύουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και περισσότερο στον Ιδιωτικό Τομέα.
Θα είχαν σχεδόν μηδενιστεί εάν υπήρχε επαρκής αριθμός Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (ήσυχα δωμάτια).
Που να βρεθούν χρήματα;
Τι ακριβώς μεταρρυθμίζει η κυβέρνηση;
Κλείνει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

www.bankingnews.gr ΠΗΓΗ
=====================================

Η Ελλάδα «συρρικνώνεται»: Ο πληθυσμός το 2050 μπορεί να έχει μειωθεί στα 8 εκατ. κατοίκους!



Οι συνέπειες του δημογραφικού σε κάθε τομέα, αλλά ιδίως στο ασφαλιστικό εξετάστηκαν στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο «Μία χώρα που συρρικνώνεται: Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο διευθυντής περιεχόμενου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συντονίζοντας το πάνελ επισήμανε καταρχήν ακριβώς τις οριζόντιες συνέπειες του δημογραφικού σε όλα τα θέματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αφορμή δε τη συζήτηση που ακολούθησε ειδικότερα για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ότι σε έρευνα της διαΝΕΟσις, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, 50% των Ελλήνων όταν ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία θα ήθελαν να βγουν στη σύνταξη, απάντησαν κάτω των 60 ετών, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό απάντησαν άνω των 65.

Ο καθηγητής Δημογραφικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που παρουσίασε έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, επισήμανε ότι το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για δέκα εκατομμύρια Έλληνες το 2050 και το χειρότερο για οκτώ εκατ.

Μάλιστα, όχι μόνον το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65, αλλά οι άνω των 85 αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό και του γενικού πληθυσμού και της ομάδας άνω των 65, δηλαδή έχουμε γήρανση μέσα στη γήρανση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, η μόνη δυνατή παρέμβαση είναι η μετανάστευση, καθώς, όπως είπε, ό,τι και να κάνουμε η θνησιμότητα και η γονιμότητα δε θα αλλάξουν για 20 χρόνια.
Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,2% του ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 14,3% το 2060. Η δημογραφική επιδείνωση θα συμβάλει σημαντικά αυξητικά στο ασφαλιστικό έλλειμμα (+10,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).
«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και δήλωσε: «Αλληλεγγύη γενεών με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι με αυτό το σύστημα».
Ανέφερε επίσης ότι μελέτη που έκανε πρόσφατα δείχνει ότι το ασφαλιστικό ήταν παράγοντας της κρίσης, όχι αποτέλεσμα της κρίσης, «άρα εάν δεν λύσεις το ασφαλιστικό, δεν μπορείς να λύσεις την κρίση».
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε ότι καθώς επιστρέφουμε στις θρησκευτικές ταυτότητες διεθνώς, λύση είναι η προσέλκυση χριστιανών μεταναστών από Μέση Ανατολή και Αφρική, που μπορούν να ενταχθούν και να ελληνοποιηθούν.
«Οι δημογράφοι θα μας πουν πόσους θέλουμε για να είμαστε άνετα. Δύο εκατομμύρια; Τίποτε δεν είναι αυτό για τον πληθυσμό της Αιγύπτου», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν είναι φυλή. Δεν είμαστε Έλληνες λόγω αίματος. Είναι θέμα πολιτισμικής ένταξης. Από αυτό τον τόπο έχουν περάσει όλοι οι λαοί κι έχουμε ελληνικό πληθυσμό».
Ο βοηθός καθηγητής του τμήματος Σπουδών Στατιστικής και Ασφάλισης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ ο πλούσιοι ζουν περισσότερο και οι φτωχές γυναίκες λιγότερο. «Άρα υπάρχει μεγάλη ταξικότητα, που θα έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δημογραφικό» σχολίασε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύει και στην Ευρώπη ή 50 χρόνια κοινωνικού κράτους είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα.
Εκτίμησε όμως ότι η μακροβιότητα μπορεί να είναι ευλογία και όχι κατάρα για τη χώρα, εάν προσαρμοστούμε εγκαίρως. Πρότεινε ειδικότερα «αντίστροφα στεγαστικά δάνεια» για να έχουν ροή εισοδήματος οι συνταξιούχοι με ακίνητη περιουσία και «αργυρή ανάπτυξη» στα πρότυπα της Ισπανίας που έχει γεμίσει γήπεδα γκολφ, δηλαδή να φτιάξει η Ελλάδα μία «ευρωπαϊκή Φλόριντα».
http://www.enikonomia.gr/timeliness/143387,i-ellada-syrriknonetai-o-plithysmos-to-2050-borei-na-echei-meioth.html
==================

Δραματικό SOS Ρομπόλη για «συντάξεις πείνας»! Η κύρια σύνταξη θα πάει στα 480 ευρώ με τα νέα μέτρα



Με άκρως ζοφερά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από τον «real fm 97,8» πού «βλέπει» να φτάνει το ύψος των κύριων συντάξεων, είπε πως «αυτήν τη στιγμή, σήμερα, 1 στους 2 από τα 2.650.000 συνταξιούχους που έχουμε, παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Αν συμβούν όλα αυτά, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει το ΔΝΤ από 18 δισ. να πάει στα 12, τότε 1 στους 2 θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολόγητου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ».
Ο ίδιος «έκρουσε καμπανάκι» για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τη δεκαετία 2020-2030, τονίζοντας πως «τη δεκαετία 2020-’30, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που έχουμε εμείς, φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση «baby boom”. Δηλαδή, θα έχουμε μία αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτήν, θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και σε αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
  • Με αφορμή την εκτίμηση ότι την επόμενη 20ετία ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και 1 εκατομμύριο, ο κ. Ρομπόλης σημείωσε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, αν τελικά πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα σε σχέση με το ασφαλιστικό. Εμείς είδαμε ότι για να αποκατασταθεί η αρνητική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις περαιτέρω, 17,5%».
Και κατέληξε: «Η ελληνική Πολιτεία από χθες ενόψει αυτής της κατάστασης πρέπει να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Και σήμερα να την είχαμε έτοιμη και να την εφαρμόζαμε, αργεί να αποδώσει».

Σχόλια