BofA: Η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, short στο ευρώ

Η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ,  από ότι στην κορυφή της κρίσης χρέους το 2012, επισημαίνει η η BofA Merrill Lynch σε νέα της έκθεση.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, "μην περιμένετε αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ φέτος". Πρώτα θα τελειώσει το QE και μετά θα αρχίσει ο Draghi να αυξάνει τα επιτόκια, με πολύ αργό ρυθμό, και παρόλο που το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ χθες, αυτές δεν αποτελούν game changer για το ενιαίο νόμισμα. Το ράλι του δολαρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Τα στοιχεία των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάκαμψης. Τόσο ο headline όσο και ο core πληθωρισμός των ΗΠΑ, είναι πάνω από 2%. Η Fed αλλάζει ταχυτήτες και τα ισχυρά στοιχεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως και η risk-on ψυχολογία, δικαιολογούν την αλλαγή της πολιτικής της. Η BofA παραμένει επίσης αισιόδοξη για τα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ, ενώ οι τοποθετήσεις στο δολάριο όπως και οι αποτιμήσεις, απέχουν πολύ από το να κριθούν ως "τεντωμένες".
Οι γαλλικές εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα,  και οι καθοδικοί κίνδυνοι γύρω από το ευρώ παραμένουν.  Το ενιαίο νόμισμα έχει κρατηθεί "καλά" το τελευταίο διάστημα, καθώς η Le Pen έχει μείνει πίσω από τον Macron στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και στον πρώτο γύρο σε ορισμένες περιπτώσεις. Το βασικό σενάριο της BofA δεν περιλαμβάνει τη νίκη της Le Pen, ωστόσο, αν κερδίσει, οι αγορές θα αποτιμήσουν την διάλυση της Ευρωζώνης άμεσα, αντί να περιμένουν ένα δημοψήφισμα της Γαλλίας για το ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το ευρώ θα μπορούσε ενισχυθεί ελαφρώς εάν Le Pen χάσει τις εκλογές, ωστόσο θα αποδυναμώσει έντονα αν τις κερδίζει. 
Οι κίνδυνοι είναι πολύ ασύμμετρα και έτσι η BofA προτιμά να παραμείνει short στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πριν από τις γαλλικές εκλογές.
  • Όπως προειδοποιεί η BofA, η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, αλλά αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα από ότι το 2012, όταν ο Draghi παρενέβη για να τις σώσει. Το τέλος του QE της ΕΚΤ το επόμενο έτος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο ευρώ και σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους της περιφέρειας, ακόμη και πιο προκλητική.  
Η επόμενη ύφεση θα φέρει το χρέος της περιφέρειας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή είναι επίσης υψηλοί, με το κίνημα των "Πέντε Αστέρων" στην Ιταλία να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, αν η οικονομική απόκλιση μεταξύ των μελών της συνεχιστεί. Ωστόσο, η κωλυσιεργία μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, πριν αρχίσουν οι αγορές να ανησυχούν για την διάλυση της Ευρωζώνης, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αναγκάσει τις αρχές της περιοχής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να κινηθούν προς μια πιο "στενή" Ένωση.
Ελευθερία Κούρταλη
ΠΗΓΗ
---------------------

Ο Οδυσσέας και η ευρωκρίση

Όλα της ευρωκρίσης δύσκολα όσο πλησιάζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία. Ο γερμανικός τύπος περιγράφει ενδεχόμενα τυχόν εξόδου σημαντικών χωρών από το ευρώ. Και παραπέμπει στο παράδειγμα του Οδυσσέα.
Αναλυτικό άρθρο με τις απόψεις για την κρίση στην ευρωζώνη του επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου καθηγητή Κλέμενς Φουστ και του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ φιλοξενεί στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung του Σαββάτου. Μια κρίση που επέστρεψε, αν και δεν είχε φύγει ποτέ.
Δεσμεύσεις και αυτοδέσμευση
Μεγαλύτερη ανησυχία από τυχόν έξοδο της Γαλλίας και την Ιταλίας από το ευρώ
Μεγαλύτερη ανησυχία από τυχόν έξοδο της Γαλλίας και την Ιταλίας από το ευρώ
Οι δύο επιστήμονες ανατρέχουν στα μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πρώτη την Ελλάδα. «Η Ελλάδα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη και μαζί της η ευρωκρίση. Υπάρχει δυσκολία στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο του Ιούλιου του 2015, γιατί η Αθήνα εφαρμόζει μη ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της. Επί πλέον, το ΔΝΤ απειλεί με έξοδο, γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που υπό τη γερμανική οπτική γωνία θέτει όλο το πρόγραμμα σε αμφισβήτηση». Οι δύο συγγραφείς κάνουν ένα γρήγορο πέρασμα και στα προβλήματα άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, αλλά κυρίως της Πορτογαλίας  Όμως οι χώρες που τους προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της ΕΕ, τη Γαλλία και την Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τις κυβερνήσεις τους να μην είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Εκτός αυτού, όπως επισημαίνουν, καταγράφεται όξυνση στον τόνο διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών. «Ο βορράς κατηγορεί τον νότο για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, ο νότος κατηγορεί τη Γερμανία για εμμονή στην μείωση των χρεών….οι χρηματαγορές γίνονται πιο νευρικές, γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».
Και στο σημείο αυτό οι δύο επιστήμονες φέρνουν το παράδειγμα του Οδυσσέα, που για να αντισταθεί στο γοητευτικό τραγούδι των Σειρήνων, ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί. «Ο έλληνας μυθικός ήρωας ήταν σε θέση να εκχωρήσει την κυριαρχία και την ελευθερία να αποφασίζει, τουλάχιστον προσωρινά, αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνες είναι ανίκανες να αυτοδεσμευτούν», σημειώνουν. «Δεν θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τόσο σημαντικούς τομείς, όπως ο δημοσιονομικός και οικονομικός, με το επιχείρημα ότι είναι  κυρίαρχες δημοκρατίες και αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις και αυτοδεσμεύσεις ότι θα περιορίσουν τα χρέη, που όμως στη συνέχεια δεν κάνουν… η ανικανότητα  αυτοδέσμευσης είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης» καταλήγουν.
Exit και ευρωκρίση
Η Μαρί Λεπέν απειλεί με δημιοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ σε περίπτωση νίκης της Η Μαρί Λεπέν απειλεί με δημιοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ σε περίπτωση νίκης της
Αναλυτικό άρθρο για την κρίση του ευρώ με αφορμή το ενδεχόμενο ενός «κακού»  σεναρίου για την Γαλλία, την Ολλανδία ή την Ιταλία, διαβάζουμε και στο Spiegel, στο τεύχος του Σαββάτου. «Το φαινόμενο είναι παράδοξο», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Ενώ οικονομικά η ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ άλλος από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2017 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης. Οι λόγοι αυτήν την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί». Στο άρθρο γίνεται περιγραφή τριών σεναρίων για το ευρώ, το Nexit, το Frexit και το Ilexit.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ολλανδίας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε οικονομική κατάρρευση, τους κραδασμούς θα μπορούσαν να απορροφήσουν οι υπόλοιπες χώρες, αλλά θα ήταν μια λυπηρή εξέλιξη κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση» παρατηρεί ο γερμανός δημοσιογράφος περιγράφοντας όλα τα ενδεχόμενα κυρίως στον τομέα του εμπορίου, καθώς η Ολλανδία εξάγει περισσότερα προϊόντα  από όσα εισάγει. Διαφορετικές οι προοπτικές ενός Frexit. «Μετά από τυχόν έξοδο της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επιζήσει το ευρώ. Θα ήταν ο θάνατος, ακόμη και οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα για να μην παρασυρθούν στη δίνη μιας υποτίμησης. Έξοδος της Ιταλίας φαίνεται ένα πιο πιθανό ενδεχόμενο. Βραχυπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα για τους Ιταλούς…αλλά για τους επενδυτές η επιστροφή στη λίρα θα ήταν μια κρατική χρεοκοπία», επισημαίνεται στο άρθρο. «Πιθανότητες για τα τρία exit; …. Η πολιτική κάστα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλό είναι να προετοιμάζονται, διότι ένας απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με εμπειρία».
Ειρήνη Αναστασοπούλου
ΠΗΓΗ
 

Σχόλια