Τα παίρνουν χοντρά επίτροποι και ευρωβουλευτές από τις πολυεθνικές

Πρώην επίτροποι και ευρωβουλευτές στο μισθολόγιο πολυεθνικών


γράφει η Μαρία Δεναξά
Επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα μπερδεύονται πλέον με ανησυχητικό τρόπο στις Βρυξέλλες, με τους μισούς από τους Ευρωπαίους επιτρόπους και σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών να διατηρούν σχέσεις με εκπροσώπους ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και λομπίστες.
Στο τέλος της θητείας τους, μάλιστα, καταλήγουν στα γραφεία μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και λόμπι, αναφέρει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International TI), που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Ο διεθνής οργανισμός εξέτασε την καριέρα 134 εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες, που είναι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες, και ανακάλυψε ότι το 20% εξ αυτών είχαν περάσει από τα ευρωπαϊκά γραφεία.
Ο οργανισμός ενδιαφέρθηκε και για την τύχη 485 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, εκ των οποίων και πολλοί ευρωβουλευτές, καθώς και για την πορεία που ακολούθησαν 27 επίτροποι. Οι περισσότεροι από αυτούς, μέσα σε δυο χρόνια από τη λήξη της θητείας τους το 2014, προσελήφθησαν από πανίσχυρα λόμπι που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, αλλά και στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανίδα Σάρον Μπόουλς, πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία επέβλεψε μια νέα κανονιστική ρύθμιση για τις χρηματαγορές.
Η Μπόουλς, που συμμετείχε από το 2010 έως το 2014 σε δέκα σημαντικές συναντήσεις με τους επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας της απέκτησε υψηλόβαθμο πόστο στη χρηματαγορά της Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλη πορεία είχε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χόλγκερ Κράμερ. Επί μία δεκαετία είχε την επίβλεψη και την ευθύνη ρύθμισης για την αγορά, τον ανταγωνισμό και την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σήμερα εργάζεται στην Opel και ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα δημόσιας πολιτικής και τις σχέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews.
ΠΗΓΗ:  enikonomia   μέσω  protagorasnews

Σχόλια