Η Νέα Οικονομία!

Αυτοί που του έδωσαν πτυχίο θα πρέπει να ντρέπονται

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας κ Τσακαλώτος ομολογούσε ότι η κυβέρνηση έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη, αλλά το έκανε «για να δώσει προτεραιότητα στους απόλυτα φτωχούς», η UNICEF διαπιστώνει με έκθεση ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα  ζουν σε φτώχεια. Έτσι, ο υπουργός υπέγραψε μείωση του αφορολόγητου, που θα φτωχοποιήσει καθέναν με εισόδημα ακόμα και 500 ευρώ το μήνα!
Ο υπουργός που «διαπραγματεύεται» με την τρόικα υποτίθεται ότι έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Λονδίνο. Εκεί που σπούδασε θα έμαθε ότι αυτός που παράγει τον πλούτο μετά το τέλος της δουλοκτησίας είναι η μεσαία τάξη. Ακόμα κι οι αγαπημένοι του προλετάριοι μετατρέπονται παντού στον πλανήτη σε μεσαία τάξη εδώ και 100 χρόνια. Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν κάτι καλύτερο απ αυτό που είναι. Ανθρώπινη αδυναμία, που παράβλεψε ο Μάρξ και που ήταν ανίκανος να δει γύρω του στη ζωή του στο Λονδίνο και εδώ ο κ. Τσακαλώτος.
Τον Μαρξ τον συγχωρούμε γιατί έζησε σε μια εποχή που οι προλετάριοι ήταν πολλοί και μοιάζαν μελλοντικά κυρίαρχοι. Τον Τσακαλώτο δεν τον συγχωρούμε γιατί ζει σε μια κοινωνία, την ελληνική, που το ένα τρίτο των εργαζόμενων δεν παράγει υπεραξία σε κανένα αφεντικό! Δεν έχει σχέση με προλετάριους. «Υπηρετούν» στο δημόσιο.
  • Το άλλο ένα τρίτο είναι αυτοαπασχολούμενοι, που η πλειοψηφία τους δεν συμμετέχει στα δημόσια έσοδα παρά μόνο από τους έμμεσους φόρους. Στους άμεσους φοροδιαφεύγουν. Δεν παράγουν υπεραξία σε αφεντικά. Και το απροστάτευτο πλήθος των μισθωτών και συνταξιούχων πληρώνει το 70% των εισπράξεων του ελληνικού κράτους!
  • Αυτοί τελικά είναι οι πλούσιοι, από τους οποίους θα τα έπαιρνε ο κύριος Τσακαλώτος για να τα μοιράσει στους φτωχούς! Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες.
  • Τώρα ήρθε στη Βουλή προχτές και αράδιασε έναν κατάλογο από μαργαριτάρια σαν αυτά που δικαιολογημένα λόγω ηλικίας και απειρίας λένε οι έφηβοι στις καφετέριες. Αδικαιολόγητα για ενήλικα και μάλιστα πτυχιούχο και μάλιστα υπουργό.
Είπε ο κ Τσακαλώτος ότι «κάναμε λάθος στην πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά κι έτσι έπεσε το βάρος στα μεσαία στρώματα». Δηλαδή, ο κ Τσακαλώτος και οι συν αυτώ πίστευαν ότι με το που θα κάθονταν στην  καρέκλα της κυβέρνησης θα έτρεχαν όσοι έχουν τα λεφτά τους έξω αδήλωτα και όσοι δε δηλώνουν τα εισοδήματά τους εδώ να πληρώσουν το μερίδιό τους. Έτσι. Επειδή ήρθε η πρώτη φορά αριστερά!
  • Πόσο ανόητος και άσχετος πρέπει να είσαι για να πιστεύεις τέτοιες ιδέες, που δεν τις ξεστομίζει ούτε 15χρονο δεκαπενταμελούς! Πόσο ανίδεος από την πραγματική ζωή που ζουν οι πολίτες. Και πόσο επικίνδυνος είσαι όταν, πιστεύοντας τέτοιες βλακείες, κάθεσαι σε καρέκλα διακυβέρνησης της τύχης ενός λαού.
Και πόσο ανόητος και άσχετος είσαι όταν υποστηρίζεις ότι έχοντας σφάξει, από λάθος (!), τη μεσαία τάξη, έχεις ενισχύσει τα φτωχότερα στρώματα! Όταν δεν ξέρεις πως οι από κάτω ορθοποδούν από την αύξηση του πλούτου των μεσαίων! Όταν με την πολιτική σου έχεις ανεβάσει τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ανέργους σε 2 εκατομμύρια. Όταν πληθαίνουν οι ουρές των φτωχών ακόμα και στα υπαίθρια συσσίτια σαν αυτά που βλέπουμε με οργή κάθε μέρα στις γειτονιές της Ελλάδας. Όταν στην Πάτρα οργανώσεις κατοίκων σιτίζουν παιδιά, μερικά από τα οποία λιποθυμάνε στ' αλήθεια στα σχολεία, όχι μαϊμού α λα αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Πού ζει αυτός ο ανεκδιήγητος από τα Λονδίνα!
Αλλά, η «εξαπάτηση» του κ Τσακαλώτου για την πραγματικότητα δε σταματάει εδώ με τους ιδιώτες. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες περικοπές στο ανεξέλεγκτο και διεφθαρμένο δημόσιο, γιατί έχουν ήδη γίνει πολλές.
Προφανώς εκεί που ζει με τους άλλους υπουργούς δεν του έχει πει κανείς για το πόσα δις σκορπιώνται από την κακοδιαχείριση ή τη μη διαχείριση ανθρώπων και πόρων, που είναι όμηροι στα χέρια διεφθαρμένων δημοτικών και κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα αιρετών, συγγενών, διαπλεκόμενων εταιριών και μεσαζόντων.
Και η επικίνδυνη ασχετοσύνη του υπουργού συνεχίστηκε όταν χαρακτήρισε κινδυνολογίες τις οικονομικές πραγματικότητες που δημιουργεί η καθυστέρηση της λεγόμενης αξιολόγησης. Ούτε η φυγή των 3 δις καταθέσεων, ούτε η απαξίωση των εταιριών από το Χρηματιστήριο, ούτε η αύξηση του επιτοκίου στα spread, ούτε η αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ (που τον πληρώνουν οι πολίτες), ούτε  Η καθίζηση της αγοράς από την αβεβαιότητα, ούτε η πλήρης απαξίωση της όποιας σοβαρότητας με την οποία τα γεράκια συζητάνε με του Έλληνες τυχάρπαστους πολιτικούς έχουν αγγίξει τον πτυχιούχο του Λονδίνου.
Αντιθέτως, δήλωσε και στενοχωρημένος που το, ανεξάρτητο, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιούν για κίνδυνο νέου δανεισμού και νέου μνημονίου με την πολιτική που ακολουθεί, αφού προφανώς δεν καταλαβαίνει τίποτε από εφαρμοσμένη οικονομία και πολιτική οικονομία.
  • Τέλος, ο υπουργός, μη καταλαβαίνοντας από οικονομία δεν καταλαβαίνει ούτε και από πολιτική και Δημοκρατία. Κι αυτό τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Γιατί εκεί όπου υποτίθεται ότι σπούδασε στο Λονδίνο μάλλον δεν πάταγε το πόδι του στα μαθήματα πολιτικής. Γιατί αν πήγαινε θα μάθαινε ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από μια κυβέρνηση κι έναν υπουργό, που καλεί τους πολίτες να μην πιστεύουν στον Τύπο. Συλλήβδην! Όπως έκανε αυτός.
  • Να μην πιστεύουν ούτε την Αυγή, το Έθνος, το Documento και την ΕΦΣΥΝ; Ουτε τις ΕΡΤ; Ούτε τον ΑΝΤ1; Ούτε τα sites του ΣΥΡΙΖΑ; Ή υπάρχει καλός και κακός Τύπος; Δικός μας και των άλλων; Αυτός που ελέγχουμε κι αυτός που δεν ελέγχουμε;
Η συμβουλή του πρωθυπουργού, που επανέλαβε ο κ Τσακαλώτος στη Βουλή «μην πιστεύετε αυτά που γράφει ο Τύπος» είναι φράση του Πατακού και του Θεοφιλογιαννάκου, αν δεν το ξέρει ο… αριστερός πολιτικός. Και είναι άποψη φασιστών και δικτατόρων. Για να ξέρει ο λαός με ποιούς έχει να κάνει.
Ο Τύπος είναι στην κρίση του λαού. Όπως είναι και οι πολιτικοί. Και ο λαός έχει αρκετό μυαλό ή δεν έχει καθόλου για να πιστεύει ή να μην πιστεύει κάποιον από όλους. Ξέρει πάντως, ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι ψεύτες από τους πολιτικούς. Μόνο που οι πολιτικοί κάνουν και δικτατορίες. Και καταλύουν Συντάγματα. Έτσι κ Τσακαλώτο; Το πτυχίο σε μάρανε.
Βlogger: Η οικονομία έχει πάψει προ πολλού να υπηρετεί τις κοινωνίες και έχει πάρει διαζύγιο από τη λογική. Είναι ποια θεολογία και ως αίρεση πρέπει να πολεμηθεί. Είναι απλά η τεχνική γλώσσα των εξουσιαστών με το δικό της συντακτικό - αυτοαναφερόμενο - και δεν δίνει λογαριασμό παρά σε μια υπέρτατη αρχή τον ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ. Aν αυτό δεν είναι νέα ειδωλολατρεία τότε περί τίνος πρόκειται.
Υ.Γ. Από τη στιγμή που ο Τσαλακώτος αποφάσισε να υπηρετήσει το όνειρο των δανειστών ο κατήφορος δεν έχει σταματημό για το ίδιο. Φυσικά δεν έχει πρόβλημα να έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές της οικονομίας. Αλλά τι λέμε. Ποιος γαμεί τις αρχές! "Είμαστε επαναστάτες ριζοσπάστες και δεν έχουμε πρόβλημα να έρθουμε κόντρα με ...παλιές αρχές! Κτίζουμε το μέλλον ....κόντρα στην πραγματικότητα. Η ουτοπία είναι εδώ"
  
  • «Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά» 
  • Το ανθρώπινο είδος θα χαθεί αν δεν αλλάξουμε στάση απέναντι στα χρήματα και στον πλούτο

      --------------------------
  • https://www.facebook.com/groups/218504558493868/permalink/444521439225511/
  • H Γουατελλάδα του 2017.....
    Demetrius Sitalces προς Η γνώμη μου Η πρόσφατη έκθεση της UNICEF αποκάλυψε το πόσο τραγικό είναι όλο το θέμα. 500.000 παιδιά ζουν σε φτωχές οικογένειες κάτι που καταδεικνύει την δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών.
    Αυτό έχει επιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής και να παράσχουν στις οικογένειές τους όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ανάγκη.
    Μελέτη έδειξε ότι έχει αυξηθεί η οστεοπενία στην παιδική ηλικία τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στην ελληνική οικογένεια, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και του γάλακτος στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.
    Η πείνα είναι «η φυσιολογική ανάγκη για φαγητό και εκφράζεται με την ώθηση για απόκτηση τροφής – η πείνα είναι συνήθως ένα δυσάρεστο και έμφυτο συναίσθημα» . Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα μηνύματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος( υποθάλαμος) ή άλλα όργανα του σώματος (στομάχι, συκώτι, ορμόνες) , από παθήσεις , το περιβάλλον (π.χ κλιματολογικές συνθήκες, διαθεσιμότητα τροφίμων , και τις ψυχολογικές διαθέσεις( άγχος, διάθεση, ανία ). Υποσιτισμός είναι η έλλειψη ή ανεπάρκεια θερμίδων και θρεπτικών ουσιών. Ο υποσιτισμός παρουσιάζεται κυρίως όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.
    Σε πρώτη φάση, ο χρόνιος κακοσιτισμός οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη τα μικρά παιδιά και σε αναιμία τους ενήλικες. Στη συνέχεια, τα πόδια πρήζονται εξαιτίας της έλλειψης πρωτεϊνών, ενώ μειώνονται οι αντιστάσεις στις ασθένειες και την ίαση των τραυμάτων. Επίσης παρουσιάζεται προοδευτική αδυναμία του οργανισμού και δυσκολία στην κατάποση, που δεν επιτρέπει τη σωστή πρόσληψη τροφής. Την ίδια στιγμή, ποικίλα συμπτώματα (όπως αναιμία, χρόνια διάρροια, συρρίκνωση οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, υποθερμία, μυϊκή αδυναμία, δυσπεψία) και ασθένειες από την μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.
    Συμπτώματα του υποσιτισμού είναι:
    - μείωση βάρους
    - φούσκωμα στο στομάχι
    - κακή ανάπτυξη
    - αιμορραγία των ούλων
    - η αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
    - κόπωση
    - δυσκολία συγκέντρωσης
    - μειωμένη απόδοση
    - αργοί χρόνοι αντίδρασης
    - χλωμό πρόσωπο
    - ξηρό δέρμα
    - αδυναμία
    - ζαλάδες
    - έντονη τριχόπτωση
    Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις
    -Ανεπαρκής επούλωση τραυμάτων.
    -Μειωμένη ανοσοβιολογική ικανότητα (αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων).
    -Ελαττωμένη σύνθεση ενζύμων.
    -Αλλαγές στο μεταβολισμό των φαρμάκων.
    -Ελαττωμένη ψυχολογική αντίσταση του ασθενούς και έλλειψη αισθήματος ζυλιας.
    -Αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
    Περισσότερο κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό τα παιδιά γιατί ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως πρέπει.
    Κλινικά σημεία ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών
    Σκελετός: Οστεοπόρωση (σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και φθωρίου) Ανώδυνη διόγκωση επιφύσεων. Κομβολογιοειδής διόγκωση των πλευροχονδρικών αρθρώσεων Καθυστέρηση στο κλείσιμο των πηγών του κρανίου, κρανιόφθιση, κύρτωση κνημών, εξοχή του μετωπικού ή/ και βρεγματικού κρανίου. Παραμόρφωση θώρακος (πυθοειδής, αύλακα Harrison) Υποπεριοριστικό αιμάτωμα. Επώδυνη διόγκωση επιφύσεων
    Κεντρικό νευρικό: Απάθεια. (Kwasiorkor) ευερεθιστότητα (διατροφικός μαρασμός) ψυχοκινητικές διαταραχές. Ελάττωση τενόντιων αντανακλαστικών, παραισθησίες, ελάττωση αισθητικότητας Ψύχωση Περιφερική νευρίτιδα, συμμετρική αισθητική και κινητική ανεπάρκεια. Σπασμοί που δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αντιμετώπιση, άνοια
    Τριχωτό κεφαλής: Τρίχες λεπτές, ξηρές, εύθραυστες χωρίς στιλπνότητα, άκαμπτες.
    Νύχια: :Εύθραυστα, επιφάνεια νυχιών λεπτή σε σχήμα κουταλιού
    Οφθαλμοί: Φωτοφοβία, νυκταλωπία, απώλεια της στιλπνότητας τον σκληρού και κερατοειδούς χιτώνα, ξηροφθαλμία, απώλεια του αντανακλαστικού του φωτός, ελάττωση της παραγωγής δακρύων, μαλάκυνση του κερατοειδούς και εξέλκωση που οδηγεί σε τύφλωση. Ωχρότητα των επιπεφυκότων. Λεπτό δίκτυο τριχοειδών αγγείων γύρω από τον κερατοειδή. Γωνιακή Βλεφαρίτιδα. Οπτική νευρίτιδα
    ∆έρμα ρινός:Ρινοχειλική σμηγματορροική δερματίτιδα
    Ούλα: Μεσοδοντική υπερτροφία των ούλων, ουλίτιδα με αιμορραγίες
    Στόμα: Γωνιακή στοματίτιδα, χειλίτιδα. αφθώδης στοματίτιδα
    Γλώσσα: Ατροφία των θηλών της γλώσσας, επώδυνη και ερυθημοτώδης Εξέρυθρος γλώσσα, ατροφικές γλωσσικές θηλές και ραγάδες Γλωσσίτιδα. Επώδυνη και ωχρή γλώσσα, γλωσσίτιδα
    ∆όντια: Τερηδόνα. ∆ιάβρωση αδαμαντίνης, φθορίαση. Υποπλαστικά ούλα, χαλάρωση και τερηδονισμός δοντιών
    ∆έρμα Βλεννογόνοι: Ξηροδερμία και υπερκεράτωση δέρματος.
    Αιδοίο: Αιδοιοκολπίτις και χρόνια βλενοδερματική μονιλίαση
    Μυϊκό σύστημα: Υποτονία. Ελάττωση μυϊκής μάζας, αδυναμία, εξάντληση, αδράνεια. Επώδυνοι γαστροκνήμιοι μύες, αδυναμία
    Γαστρεντερικό: Ανορεξία. διάρροια
    Καρδιαγγειακό: Ταχυκαρδία. καρδιακή ανεπάρκεια, διόγκωση καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις
    Οι γυναίκες που είναι έγκυοι, χρειάζονται επιπρόσθετες 300 θερμίδες κάθε μέρα. Όταν θηλάζουν χρειάζονται 500 επιπρόσθετες θερμίδες καθημερινά. Η κακή διατροφή προκαλεί στις γυναίκες μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών και θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού
    Oταν μια κοινωνία μαστίζεται από την πείνα
    Α) Μια πρώτη συνέπεια, είναι ότι η κοινωνία αυτή δεν μπορεί να έχει φυσιολογική ανάπτυξη, εξαιτίας του φαύλου κύκλου της φτώχειας και της πείνας. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε τον συλλογισμό μας παρατηρώντας το πιο ευαίσθητο τμήμα του συνόλου, που είναι τα παιδιά. Η φτώχεια και η ανεπαρκής ποσότητα τροφής έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη δημιουργία προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών, αλλά συμβάλλουν και στην αναπαραγωγή της ανεργίας και τη διαιώνιση της φτώχειας.
    Β) Μια δεύτερη συνέπεια της Πείνας σε κοινωνικό επίπεδο, είναι η πρόκληση αναταραχών, συρράξεων και συγκρούσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και δεν επιτρέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων για την επίλυσή της. Σε πολλά σημεία του κόσμου, οι άνθρωποι ξεσηκώνονται απελπισμένοι από την φτώχεια και την πείνα και προσπαθούν να ανατρέψουν το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης και να διαμορφώσουν μια δικαιότερη κοινωνία. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι πεινασμένα παιδιά δείχνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ευερεθιστότητας, επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά προς τα άλλα παιδιά συνομήλικα παιδιά που δεν είναι πεινασμένα. Τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν μελέτες της συμπεριφοράς που έχουν γίνει σε αναπτυσσόμενες χώρες με χρόνιο υποσιτισμό, έχουν διαπιστώσει ότι σχολικής ηλικίας πεινασμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ανήσυχοι και οξύθυμοι, και δείχνουν σχέση μεταξύ της επιθετικότητας και της πείνας.
     ΠΗΓΗ

 

Ο έξυπνος κ. Τσακαλώτος 

Αρκετοί έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όταν έρχονται πίσω στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση πως απευθύνονται σε άξεστους. Το βλέπεις στα λόγια και στο ύφος τους. Ένας από αυτούς είναι προφανώς και ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος αντί ως υπουργός οικονομικών, στην κρισιμότερη ώρα, να εξηγεί τις συνεχείς μετατοπίσεις του, που μας έχουν κυριολεκτικά ζαλίσει, επιδίδεται σε ευφυολογήματα και τσιτάτα μεγάλων ανδρών.
Το τελευταίο ήταν και το πλέον χαριτωμένο: « Είναι κάποια ανακούφιση για τον  υπουργό ότι ενώ στο σύμπαν μπορεί ο άνθρωπος να είναι το μοναδικό νοήμον ον, στη γη ο αριθμός των ανόητων δεν είναι άπειρος», δήλωσε προς όλους εμάς τους ανόητους.
Μάλιστα. Έτσι ακριβώς. Ο υπουργός ανακουφίζεται, όταν σκέφτεται πως οι έλληνες δεν είναι όλοι ηλίθιοι και πως υπάρχει και ένας έξυπνος ανάμεσά τους. Ο ίδιος.
Πόσο έξυπνος είναι; Πολύ. Αν σκεφτεί κανείς με πόση ευκολία περνάει από τις 12 χιλιάδες αφορολόγητο στις 8.900, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα παραιτηθεί και μετά στις 6000 δηλώνοντας ενδιαμέσως ξανά πως θα παραιτηθεί, τότε ναι, είναι ο εξυπνότερος. Διότι, έτσι όπως πάει, δεν του είναι διόλου δύσκολο να δηλώσει αύριο πρωί πως θα ξαναπαραιτηθεί αν πάει στις 5900 και το βράδυ να το υπογράψει χωρίς να χλωμιάσει καθόλου. Και να παραιτηθεί εκ νέου στο επόμενο χαμηλότερο αφορολόγητο. Είναι ο υπουργός που έχει παραιτηθεί τις περισσότερες φορές, επανερχόμενος. Παραιτείται παραμένοντας.
Βεβαίως, τα ίδια πάνω- κάτω κάνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος και αυτός αναιρεί καθημερινώς τις δεσμεύσεις της προηγουμένης. Τελευταία του δέσμευση ήταν «όχι νέα μέτρα». Την αναίρεσε. Επόμενη ήταν το «μηδενικό ισοζύγιο». Αυτήν την κράτησε. Αλλά την έκανε υποθετική. Εάν πιάσουμε τους στόχους. Κανένα πρόβλημα. Προφανώς και θα τους πιάσουμε.
Στο ίδιο σπορ επιδίδονται και οι ταλαίπωροι βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι στην κυριολεξία λένε άλλα αντ’ άλλων. Κάποιος βουλευτής Κοζάνης που θα χάσει τη ΔΕΗ δήλωσε πως θα ψηφίσει μεν την πώληση, αλλά μετά θα κλάψει! Και θα σπαράξει και η καρδιά του!
Μ’ αυτά και με κείνα, ο Συριζα, προκειμένου να παραμείνει κυβέρνηση και άλλους μήνες, ετοιμάζεται για την πλήρη πολιτική αποκαθήλωση, υπό τις επευφημίες φυσικά όλων. Όλοι του λένε το ίδιο πράγμα: Κλείσε επειγόντως την αξιολόγηση, διότι η χώρα κινδυνεύει.
Και αν την κλείσει; Θα έρθει η επόμενη. Και μετά η μεθεπόμενη. Εν τω μεταξύ το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο, παρά τις στρεψοδικίες πως δεν πρόκειται για μνημόνια εφόσον δεν έχουμε δανειακή σύμβαση! Ούτε μέτρα έχουμε, ούτε δάνεια, ούτε τίποτα. Όλα πάνε μια χαρά δηλαδή.
Όταν όμως οι δανειστές ζητάνε μέτρα για μετά το πρόγραμμα, αυτό τι είναι; Δεν είναι νέο μνημόνιο; Προφανώς. Μνημόνιο δεν σημαίνει απαραιτήτως λεφτά. Ο Συριζα το κατάφερε και αυτό, να υπογράφουμε μέτρα- μνημόνιο δηλαδή- χωρίς καν να εισπράττουμε!
Ενόψει όλων αυτών, η ΠΓ έχει τρεις προτάσεις. Η μία είναι του Τσακαλώτου προφανώς: είμαστε πιο έξυπνοι, ψηφίζουμε τα μέτρα και λέμε πως δεν είναι μέτρα, χρησιμοποιώντας φράσεις του Μαρκ Τουέην. Η δεύτερη είναι ακόμα χειρότερη, λέει: ψηφίστε αμέσως ό,τι νάναι. Και η τρίτη λέει πάμε σε εκλογές και να ψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα.
Η πρώτη είναι η πλειοψηφική. Νομίζουν πως έτσι θα φτάσουμε στο φθινόπωρο και στο μεταξύ θα χαλαρώσει το πρόγραμμα και θα περάσουμε στις αγορές και στην ανάπτυξη.
Μα αυτό ακριβώς επιθυμεί και η ΝΔ. Να υπογράψει, να βγει στις αγορές, να πουλήσει την ενέργεια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα πάρκα, το νερά κτλ, να μειώσει τις συντάξεις και μετά, μόλις γίνει κυβέρνηση- αυτοδύναμη προφανώς, εάν κρίνουμε από τη θερμή υποδοχή που κάνουν οι ψηφοφόροι στα στελέχη του Συριζα ανά την επαρχία-να μειώσει με την ησυχία της τους φόρους, που θα είναι το επόμενο βήμα του συμπαγούς νεοφιλελεύθερου προγράμματος, που ο Συριζα θα το έχει ήδη απογειώσει.
Και έτσι, ο έξυπνος κ. Τσακαλώτος θα περάσει έξω – υπό τις κατάρες των πρώην οπαδών του-και θα έρθει στη θέση του άλλος. Εξυπνότερος.

 

Σχόλια