Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Στο 30% η ανεργία στην Ελλάδα – Αβέβαιο το μέλλον για τους νέους.

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πραγματική  ανεργία στην Ελλάδα η οποία αγγίζει το 30% παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωσή της.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος, μια ανοικτή πληγή που δεν μπορεί να κλείσει.

Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι η πραγματική ανεργία βρίσκεται στο 29,6% και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχιση της λιτότητας. «Η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:


  • Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.
  • Η μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα, συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.
  • Το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%), αλλά και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες.
  • Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%.

Μικρή η πιθανότητα εξόδου στις αγορές

Κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.

Αυτό οφείλεται, όπως αναλύει, στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η εύθραυστη και αβέβαιη τάση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν δημιουργεί διατηρήσιμες προσδοκίες δημο­σιονομικής φερεγγυότητας.

«Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας» προσθέτει επίσης.

Μείωση 0,7% παρουσίασε ο δείκτης μισθών στο δ’ τρίμηνο του 2016

Μείωση 0,7% παρουσίασε ο δείκτης μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι μηδενικής μεταβολής κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ίδιος δείκτης, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι αύξησης 0,4% την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Επίσης, ο ίδιος δείκτης, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, εμφάνισε μείωση 2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 0,7% την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.
Πηγή:  fortunegreece.com
------------
blogger: Τρίχες! 
Η ανεργία είναι πολύ περισσότερο από το 30% αν προσθέσει κανείς και εργαζόμενους φτωχούς, αυτούς που "δουλεύουν" για 100, 200, μέχρι και 400 ευρώ το μήνα. Αφού λοιπόν ο ευρωπαϊκός δρόμος κατέληξε σε αδιέξοδο  γιατί δεν γίνεται το αυτονόητο. Έκθεση για την μέχρι τώρα πορεία μας στην "ενωμένη" ευρώπη. Γιατί αυτή η επιμονή όλου του πολιτικού συστήματος στο λάθος που διαλύει τη χώρα;
-----------

Έκθεση για τις συνέπειες παραμονής στο ευρώ θα δούμε ποτέ;

του Αλέξανδρου Ζέρβα
Ο «αναμενόμενος σάλος» προκλήθηκε από μια ακόμη διαρροή απόρρητης έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με τον Αρμαγεδώνα που θα επέφερε ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Το πιο ωραίο είναι πως οι βασικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης παρέμειναν για μια ακόμη φορά θολές, καθώς ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Άννας Διαμαντοπούλου, επικαλέστηκε το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να μην προχωρήσει στις «πολυπόθητες αποκαλύψεις». Ακόμη κι έτσι βέβαια, κορυφαία δημοσιογραφικά συγκροτήματα θεώρησαν πως η συγκεκριμένη απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου αποτέλεσε «ηχηρό ράπισμα προς τους δραχμιστές εντός και εκτός συνόρων που παίζουν με τη φωτιά του Grexit».
  • Δεν μπορεί να πει κανείς πάντως πως μας έλειψε καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων η πομπώδης παρουσίαση αλλά και η σκανδαλώδης διόγκωση των «καταστροφικών συνεπειών» μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο ΑΝΤ1 αφιέρωνε ολόκληρη σχετική εκπομπή, παραμονές μάλιστα των επαναληπτικών... εκλογών του Ιουνίου του 2012. 
  • Στο πλαίσιό της υπήρχαν «προβλέψεις» μέχρι και για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου ή για επιβολή στρατιωτικού νόμου, στην περίπτωση που η Ελλάδα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα.
Από τότε βέβαια πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι: οι όποιοι «δραχμολάγνοι» εξοβελίστηκαν στο πολιτικό περιθώριο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε το «μνημονιακό μονόδρομο» στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ένα ακόμη πρόγραμμα λιτότητας φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού, ενώ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα παραμείνει εις το διηνεκές σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης. Όλα όμως τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου έχουν να λένε πως αποτράπηκε το «σχέδιο Σόιμπλε»…
Από την άλλη, έχω την αίσθηση ότι πέρα από τις, υπαρκτές και σε καμιά περίπτωση υποτιμητέες, δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, η οποιαδήποτε συζήτηση έχει πλέον να κάνει με το πραγματικό κόστος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Υπάρχουν άραγε πειστικές απαντήσεις, όταν η πραγματική ανεργία έχει φτάσει (σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ) το 30%, τη στιγμή που πάνω από τους μισούς, οι οποίοι διαθέτουν το «προνόμιο» της εργασίας, αμείβονται με μισθούς κάτω των 800 ευρώ; Αλήθεια, πως αποτιμάται η πλήρης εκχώρηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής; Επιπλέον, πόσο θετική επίδραση μπορεί να έχει η απώλεια ελέγχου εκ μέρους του ελληνικού κράτους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς κι η παραχώρηση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» στα distress funds; Μήπως είναι ένδειξη προόδου οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις μισθών ή οι ουρές απελπισμένων στα συσσίτια; 
  • Εν τέλει, ποιος είναι αυτός που επωφελείται από τη διαιώνιση μιας τέτοιος κατάστασης; 
  • Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σίγουρα δεν είναι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «διαρροή Μοσκοβισί» στην πραγματικότητα ενέχει μια ισχυρή δόση αλήθειας: σε αυτήν ενυπάρχει η ουσιαστική παραδοχή πως ενδεχόμενο Grexit θα επέφερε «ανυπολόγιστες συνέπειες και για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος». Όχι βέβαια πως υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με τον πραγματική σκοπιμότητα των «θυσιών του ελληνικού λαού» επτά χρόνια τώρα..
από το «tvxs.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια: