Guardian: Ακόμη ένας βρώμικος συμβιβασμός των ελλήνων είναι αυτοκόλλητος επίδεσμος

Πάνω από 170 δισ έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και αυτό το ποσό δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί.
  • Σε πολύ σκληρό και απαξιωτικό ύφος ο Guardian επικρίνει τους λάθους χειρισμούς στην Ελλάδα.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να βρεθεί μακριά από την πολιτική ατζέντα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα:
Αυτό είναι σαφές και αποτελεί το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου για την Ελλάδα όπου θα καταλήξει σε ένα βρώμικο συμβιβασμό.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στις Βρυξέλλες στις 10 Φεβρουαρίου για να κλείσει μια συμφωνία που είναι τιμωρία λόγω της  έλλειψης της Αθήνας μεταρρυθμιστικού ζήλου.
Στόχος είναι η Ελλάδα να φύγει από την ατζέντα  καθώς ακολουθούν  οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς Ιταλία.
Όμως η λύση που δίδεται στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο και θα ήταν έλλειψη σεβασμού προς τις θεραπευτικές δυνάμεις των ταπεινών Elastoplast.
Αντί να ζητούν μεταρρυθμίσεις εκ των προτέρων πριν καταβάλλουν την δόση, οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να περιμένουν να δουν πως η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τις μεταρρυθμίσεις.
Μόνο όταν αποτύχει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες θα εφαρμόσει μια άλλη οικονομική πολιτική.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή για το σύστημα συνταξιοδότησης και κοινωνικής πρόνοιας δηλώνοντας ότι δεν θα προβεί σε περισσότερες περικοπές.
Οι Γερμανοί, οι οποίοι πυροβολούν την Ελλάδα στα τελευταία 5 χρόνια της ελληνικής κρίσης, με τους Ολλανδούς συμμάχους, έχουν υποστηρίξει ότι οι περικοπές συντάξεων πρέπει να έρθει πριν από την ελεημοσύνη των 6,1 δισεκ. της δόσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσφατα απομακρύνθηκε από την σκληροπυρηνική επιτροπή της ΕΕ.
Το ΔΝΤ τόνισε όχι άλλα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα….
Οι  οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί το 2017, να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ 2,7% όπως προβλέπουν οι Βρυξέλλες.
Στην περίπτωση αυτή, χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τους τόκους των δανείων και  θα βυθιστεί περαιτέρω μέσα στο βούρκο.
Η Γερμανία μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα είναι ένας εξασφαλισμένος τρόπος για να υπονομευθεί το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αλλά όλοι οι παίκτες σε αυτό το δράμα είναι σε μια βαθιά τρύπα.

Αναζητούν λύση

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είναι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει αναλάβει ρόλο για να βρεθεί μια λύση.
Αλλά θα μπορούσε να βρεθεί εκτός, αν το κόμμα του στην Ολλανδία συντριβεί στις εκλογές στις 15 Μαρτίου του 2017.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει κουμάντο στην Ελλάδα.
Αλλά οι φήμες λένε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα ξεφορτωθεί τον αρχιερέα της λιτότητας υπέρ μιας πιο γοητευτικής προσωπικότητας εάν κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.
Δεν ήταν μόνο οι λάθος προβλέψεις, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικά ενοχλητικό αυτό το λάθος για την Ουάσινγκτον.
Μάλιστα αξιωματούχοι της ΕΕ έθεσαν το ερώτημα γιατί να πιστεύουν τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, όταν ήταν τόσο λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραγκωνιστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί στην ελληνική Βουλή, αλλά το κόμμα του κατακρημνίζεται στις  δημοσκοπήσεις και δεν μπορεί να αντέξει μια μακρά μάχη με τις Βρυξέλλες.
Εάν πάει σε εκλογές αυτό θα σημάνει καταστροφή.
Και έτσι όλοι αγκαλιάζουν το γύψο ώστε να κολλήσει.
Όπως και πριν, θα κρατήσει για λίγο η παράσταση.
Το πρόβλημα της Ελλάδος θα επανέλθει πιο οξύ….
Πάνω από 170 δισ έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και αυτό το ποσό δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί.
ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Σχόλια