Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν το παζάρεμα γίνεται απάτη



Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη-Νικολαΐδη
Σε μία μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ο πωλητής ο οποίος παραποιεί την αλήθεια για να πουλήσει ένα όχημα δεν παραβιάζει τον νόμο. Αλλά ένας trader ομολόγων που χρησιμοποιεί ανάλογα κόλπα για να πουλήσει, μπορεί τελικά να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για απάτη. Αυτό ακριβώς συνέβη στον Jesse Litvak. Ο πρώην trader της Jefferies & Co. κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο του 2014 επειδή είπε ψέματα στους αγοραστές σχετικά με το πόσα πλήρωσε για τα ομόλογα που πωλούσε. Η καταδίκη ανετράπη στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Litvak θα δικαστεί ξανά και θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι traders ομολόγων είναι σαν τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.



Ο Jesse Litvak, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Jefferies & Co., δεύτερος από αριστερά, κατευθύνεται προς ομοσπονδιακό δικαστήριο στο New Haven του Κονέκτικατ στις 23 Ιουλίου 2014.
Η ανατροπή της καταδίκης του Litvak είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά της Wall Street. Παρά το γεγονός ότι έχουν εξαχθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από διακανονισμούς έπειτα από έρευνες σε πωλήσεις ενυπόθηκων ομολόγων και στον καθορισμό των επιτοκίων και άλλων δεικτών αναφοράς, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικριθεί για την αποτυχία τους να ασκήσουν δίωξη σε υψηλού προφίλ τραπεζικά στελέχη για παραβάσεις που οδήγησαν στην οικονομική κρίση που σχεδόν βύθισε την παγκόσμια οικονομία.
Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Sally Yates διέταξε αλλαγές στην πολιτική προτρέποντας, έτσι, τους εισαγγελείς να ασκούν ποινική δίωξη κατά εταιρικών στελεχών που είναι ύποπτα για οικονομικές ατασθαλίες. Στο υπόμνημά της σχεδόν παραδέχεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει εκτελέσει το καθήκον του που είναι να βάζει τους εγκληματίες πίσω από τα κάγκελα.
Η υπόθεση κατά του Litvak υποτίθεται ότι θα γινόταν το "λάβαρο" στη μάχη κατά της ανέντιμης συμπεριφοράς των traders ομολόγων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχουν ξεσκεπάσει περισσότερες από δέκα άλλες υποθέσεις, χρησιμοποιώντας το μοντέλο της δίωξης του Litvak.
Καμία υπόθεση δεν θα είναι εύκολη νίκη για την κυβέρνηση. Το ψέμα δεν παραβιάζει κατ' ανάγκη την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα χρεόγραφα. Θεωρείται απάτη, όταν η πλάνη επηρεάζει σημαντικά έναν αγοραστή. Το ερώτημα είναι: Είχε πράγματι σημασία για τον αγοραστή να γνωρίζει πόσα κατέβαλε ο Litvak για τα ομόλογα που πούλησε αργότερα; "Μπορεί στην κυβέρνηση να μην αρέσει ο τρόπος που λειτουργούν οι αγορές και μπορεί απ' έξω να φαίνεται ότι συμβαίνει κάτι κακό, αλλά έτσι δουλεύουν", εξηγεί ο Charles Geisst, ιστορικός της Wall Street στο κολέγιο Manhattan της Νέας Υόρκης.
Από λάθος
Σε αντίθεση με τις έρευνες για απάτη στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων, οι έρευνες στην αγορά διαπραγμάτευσης ομολόγων ξεκίνησαν από... ατύχημα. Ενεργώντας ως μεσάζων, ο Litvak φέρεται να απέσπασε από τους επενδυτές 2 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2011 λέγοντας ψέματα για το ποσό που ζητούσαν οι πωλητές για τους τίτλους, ή το ποσό που οι δυνητικοί αγοραστές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν και κρατώντας στη συνέχεια τη διαφορά για την Jefferies. Ο traders κρατούσε αρχείο των τιμών που κατέβαλε για τα ομόλογα και τον Νοέμβριο του 2011 το έστειλε κατά λάθος σε έναν διαχειριστή κεφαλαίων της Alliance Bernstein. Μόλις εκείνος συνειδητοποίησε ότι έχει εξαπατηθεί, κατήγγειλε τον Litvak στην αμερικανική κυβέρνηση.
Το λάθος έδωσε το έναυσμα για ευρύτερη έρευνα σχετικά με την αγορά από την SEC, η οποία διαπίστωσε ότι ο Litvak δεν ήταν επ' ουδενί μια μεμονωμένη περίπτωση trader που έλεγε ψέματα στους πελάτες του. Οι έρευνες έχουν ταράξει τη Wall Street. Οι traders φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή για μια πρακτική που είναι διαδεδομένη στην αγορά. Σε αντίθεση με τις μετοχές, οι τίτλοι που πωλούσε ο Litvak δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, γι' αυτό είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες για τις τιμές. Χωρίς την καταγραφή των συναλλαγών, οι αγοραστές βασίζονται στους traders για τις τιμές και κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για να προσδιορίσουν την αξία των ομολόγων.
Ο Litvak δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είπε ψέματα στους πελάτες του, αλλά δεν πίστευε ότι οι αγοραστές θα ζημιώνονταν, καθώς πωλούσε τα ομόλογα σε "πλήρως φανερές, συμφωνημένες δίκαιες τιμές" που παρέμεναν κάτω από το όριο κέρδους του 4% που όριζε η πολιτική της Jefferies. Όταν το εφετείο ανέτρεψε την καταδίκη του, εγκάλεσε το κατώτερο δικαστήριο για εξαίρεση ορισμένων στοιχείων υπεράσπισης, υποστηρίζοντας ότι ο Litvak στερήθηκε της δυνατότητας να αποδείξει ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με τον τρόπο που λειτουργεί η Wall Street.
Το κυνήγι των traders
Ακόμη και μετά την ανατροπή της καταδικής του Litvak, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά τις υπόλοιπες υποθέσεις. Στις 21 Δεκεμβρίου ο πρώην trader ομολόγων της Royal Bank of Scotland Adam Siegel ομολόγησε ότι έλεγε ψέματα στους αγοραστές. Ωστόσο, θα μπορέσει να αποσύρει την ομολογία του, εάν διαπιστωθεί πως ο Litvak δεν παραβίαζε τον νόμο.
Στα μάτια της SEC το ότι μια ενέργεια αποτελεί κοινή πρακτική στη Wall Street δεν σημαίνει ότι είναι σύμφωνη με τους νόμους για τα χρεόγραφα. Η Επιτροπή έχει, μάλιστα, δημιουργήσει τους δικούς της αλγόριθμους για να "χτενίζει" τα δεδομένα των συναλλαγών και να εντοπίζει τις κόκκινες σημαίες, αντί να περιμένει τις καταγγελίες. Έχει "ξεσκεπάσει" χρηματιστές που χρέωναν σε αγοραστές υψηλότερες προμήθειες, traders που έκρυβαν τις θέσεις τους και dealers που διενεργούσαν παραπλανητικές δημοπρασίες. "Έχουμε ανιχνεύσει προβληματικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων", λέει ο Michael Osnato Jr., επικεφαλής της μονάδας περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η τελική απόφαση της υπόθεσης Litvak θα διαμορφώσει τον τρόπο που η SEC αντιμετωπίζει ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις. Η εντατική παρακολούθηση του χρέους που φέρει ως εγγύηση ενυπόθηκα δάνεια και λοιπά στοιχεία ενεργητικού είναι "κόκκινο πανί" για τον Οργανισμό. Πριν από την πιστωτική κρίση, η SEC έβλεπε τους μετέχοντες στην αγορά ως έμπειρους επενδυτές οι οποίοι δεν χρειάζονταν στενή παρακολούθηση. Η υπόθεση αναιρέθηκε όταν η κατακόρυφη πτώση των τιμών στις στις αγορές χρέους ξεκίνησε τη χρηματοπιστωτική κρίση που συντάραξε τον πλανήτη.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 16ης Ιανουαρίου.
Πηγή 
Blogger: 
Αυτά συμβαίνουν στην "κακιά" Αμερική. Στο Ελλάδα (με τον ανεπτυγμένο καπιταλισμό και το άγιο πολιτικό σύστημα) ένα ΑΕΠ της χώρας μεταβιβάστηκε στα χέρια λίγων εκλεκτών και δεν άνοιξε μύτη. Η απόδειξη ότι οι αρχιτέκτονες του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου πίνουν εις υγείαν των κορόϊδων (ας πρόσεχαν!) και ακόμα προσπαθούν να το παίξουν ...παράγοντες...

Σχόλια