Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Να κάνει εκλογές;

Του Απόστολου Διαμαντή
Το κουβάρι που μπλέχτηκε τον τελευταίο μήνα πρέπει να λυθεί. Πως όμως;
Υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που καθορίζουν την απάντηση στο ερώτημα:
  • ►Πρώτον, η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, που πάνω της βασίστηκε ο στόχος της τετραετίας, κατέρρευσε, μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
  • ►Και δεύτερον, οι ραγδαίες πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη υπέρ των ευρωσκεπτικιστών, μετέβαλαν τη θέση της Γερμανίας, η οποία δεν στηρίζει πλέον την κυβέρνηση.
Από καιρό είχαμε επισημάνει από τη στήλη πως ήταν εντελώς αδύνατον η κυβέρνηση να υλοποιήσει σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, το οποίο μάλιστα να έχει και πολιτικό αποτέλεσμα. Διότι το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν αναστρέφεται με ένα - δυο χρόνια οριακής ανάπτυξης, εάν ταυτόχρονα δεν υπάρξει μεγάλο κούρεμα του χρέους και δεν υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Συνέλθετε όσο είναι καιρός!...

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*
Όταν οι Financial Times αποφαίνονται ότι: «η ευρωζώνη υποβιβάζεται σ’ ένα τοξικό σύστημα σταθερών ισοτιμιών», αφορά παραδοχή που ταυτίζεται απολύτως με άλλα δύο εξίσου τοξικά φαινόμενα: α) το υπέρογκο χρέος της ευρωζώνης της τάξης των 25 τρις 700 δις ευρώ και β) το επιμέρους χρέος των 7 τρις ευρώ (περίπου) που αφορά στη Γαλλία και στην Ιταλία!
·        εσείς χρωστάτε!...

«Σφαγή» για την παραγραφή της Λίστας Λαγκάρντ

Ξέσπασμα οργής των δανειστών μέσα στο υπουργείο Οικονομικών μετά και από απόφαση του Εφετείου που ακυρώνει τους ελέγχους: «Σταματήστε να κοροϊδεύετε με τις συνεχείς παρατάσεις, δεν τελειώνετε ποτέ!»
Και νέο μέτωπο με τους δανειστές άνοιξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σαν να μην έφτανε η κόντρα για τις παροχές Τσίπρα, ήρθε να προστεθεί και η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για να δώσει «παράταση ζωής» σε φορολογικούς ελέγχους 2 εκατομμυρίων εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να μην παραγραφούν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2017.

«Kein pardon».

του Νίκου Καραβέλου
«Κein pardon». (Δεν υπάρχει συγγνώμη).
Η επιγραφή κρεμασμένη ψηλά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μανχάιμ, απειλούσε όσους θα τολμούσαν να μπουν στο τρένο, χωρίς να επικυρώσουν το εισιτήριό τους.
Ούτε «παρακαλείσθε να επικυρώσετε» ούτε τίποτε. Μόνο η ξερή προειδοποίηση που θα ταίριαζε περισσότερο στην πρόσοψη στρατοπέδου συγκέντρωσης. Δύο λέξεις μοναχά σαν βήχας πνιχτός, σαν στρίγκλισμα σκουριασμένης γκαραζόπορτας, σαν εκδήλωση ερωτισμού στα γερμανικά.
«Kein pardon».
Τουτέστιν, δεν υπάρχει λύπηση ή συγγνώμη! Μόνο τιμωρία. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά, ούτε συγγνωστή αμέλεια, ούτε πλάνη, ούτε επιείκεια. Μοναχά η ποινή, ο πέλεκυς, το τσεκούρι, με το οποίο ζούσαν ζωσμένοι οι πρόγονοι των σημερινών Γερμανών μέσα στα σκοτεινά δάση τους.

"Ηγέτες" στα χρόνια της χολέρας..

  Άλλη μιά χρονιά πέρασε, η έβδομη των μνημονίων, όπου όλα πήγαν συνεχώς απ' το κακό στο χειρότερο.
     Κάθε χρονιά που θα περνάει πιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
     Η κοινωνία γονατισμένη οικονομικά και ηθικά, η αγορά εξαντλημένη, οι θέσεις
εργασίας (πλην της "ευέλικτης", της ληστρικής, της γαλέρας) συνεχώς μειούμενες,
     ..η Υγεία βαρειά άρρωστη,
     ..και η Παιδεία οδεύει ολοταχώς προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, έτσι ώστε το σύστημα να είναι σίγουρο πως μόνον τα παιδιά τα δικά του θα μπορούν να μορφωθούν για να συνεχίσει αυτό να επιβιώνει.

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πρόβλημα της Γερμανίας

Από τις ηρωικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και τις δουλοπρεπείς δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις τζάμπα μαγκιές στη Βουλή ανάμεσα σε βουλευτές, είναι προφανές πως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο.
Όλη η περίοδος από την χρεοκοπία της χώρας το 2010 μέχρι σήμερα είναι προεκλογική περίοδος.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου άντεξε δυο χρόνια και ένα μήνα -ακολούθησε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου και του διορισμού του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού-, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά άντεξε δυο χρόνια και έξι μήνες.

Τι χρωστάει η Ελλάδα (αναλυτικά στοιχεία) - Και γιατί δεν βιάζεται η Τρόικα (για το νέο εκβιασμό)


Το ThePressProject την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε παρέμβαση της συντακτικής ομάδας επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβονται αν οι διεθνείς πιστωτές επιμείνουν σε μέτρα όπως την επέκταση του δημοσιονομικού Κόφτη. Το κείμενο αυτό είχε στόχο να αναδείξει τους κινδύνους για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Σήμερα δημοσιεύουμε τα στοιχεία που δείχνουν γιατί η ελληνική κυβέρνηση ήθελε διακαώς να κλείσει το συντομότερο δυνατό την 2η αξιολόγηση και να πάρει τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και κατ΄ επέκταση παρουσιάζουμε με διαδραστικό τρόπο τον μηχανισμό (εκβιασμό) με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές σκοπεύουν να σύρουν την Ελλάδα σε έναν ακόμα «επώδυνο συμβιβασμό».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
blogger: Μόνο γι' αυτό το ρεπορτάζ  αξίζουν τη στήριξη όλων μας εκεί στο